Deti v Kráľovej si kuchtia kráľovskú budúcnosť

Žiaci Základnej školy v Kráľovej nad Váhom majú každý štvrtok vyučovanie inej chuti. Raz je šťavnaté ako piškóta v tiramisu, inokedy svieže ako smotana alebo sladké ako čerstvá rajčina či slané ako morváň.

17.06.2014 12:00
kuchári, varenie, jedlo, chlebíky, deti, Foto: ,
Hotovo, toasty so syrovou pomazánkou a zeleninou sú na zahryznutie. Čo zvýši, deti zoberú domov.
debata (1)

Aké len chcú a aké si na krúžku Malý kuchárik s učiteľkou Silviou Novákovou pripravia. Jednoduché a účinné recepty sa nezadržateľne šíria po dedine ako vôňa čerstvého chleba.

Jeden z nich pristál aj v redakcii Pravdy. Za skvelé mafiny vyhrali deti rýchlovarnú kanvicu a veselé zástery. Veselé preto, lebo sa v nich nejeden usilovný kuchtík v pondelok strácal ako pod duchnou starej mamy. Ešte posledný uzol a mohli sa pustiť do hrianok so syrovou nátierkou, s čerstvou mrkvou, so zeleným hráškom a s uhorkou. „Vystriedali sme už množstvo druhov nátierok. Mrkvovú, tvarohovú, vajíčkovú. Deti zaujíma hlavne farebnosť jedál. Majú možnosť každú nátierku si ozdobiť, čo rozvíja ich fantáziu, kreativitu,“ naznačuje vedúca krúžku.

Inšpiráciu našla na polici kníhkupectva, kde jej zrak pristál na kuchárskej knihe pre najmenších. To bolo pred dvomi rokmi, keď ešte len začínala ako čerstvá absolventka vysokej školy. Odvtedy si vyskúšali aj náročnejšie sladké dobroty. „Sladký koláč z BeBe keksov, jogurtovú či smotanovú tortu a tiež tiramisu.“ Do tohto zákusku nepridali mascarpone či ricottu ani lučinu, ale obyčajné nátierkové maslo. Chutilo? Recept bol medzi rodičmi na roztrhanie… „Stáva sa, že rodičia ešte spia a deti sú už dávno hore prichystané, že niečo navaria,“ prezrádza učiteľka a do vzduchu vzápätí vyletí množstvo rúk, ako dôkaz, že si doma s rodičmi vyskúšali recepty z krúžku varenia. Má to aj ďalšie plus. Odporcovia tvarohu zrazu začali jesť tvaroh. A to len preto, lebo si ho sami pripravili…

Niektoré z gastronomických kúskov si deti prinesú domov. Pravda, ak zvýši. Keď pripravovali dezert rafaelo, nezostal ani len mastný fľak na všetkých 200 pooblizovaných prstoch. Krúžok navštevuje presne 20 detí, čiže celá škola. Je to málotriedka, kde sa učia prváci, druháci či tretiaci naraz. Podľa riaditeľky a druhej z dvojice učiteliek Jany Pálečkovej takýto mix nie je vôbec na škodu. Práve naopak. „Deti si rozdelím na dve skupiny. Učia sa samostatnej práci. Prváci sa učia od štvrtákov, druháci sa učia dopredu učivo od tretiakov a pomáhajú si navzájom. Každému učiteľovi by som odporúčala si to vyskúšať.“ Riaditeľka kedysi učila aj Novákovú a tá priznala, že ju musela pred dvomi rokmi presviedčať, aby išla učiť na dedinu. Nebanuje.

Starosta Ferenc Bergendi povie na rovinu, že z ekonomického hľadiska je takáto škola jasná strata. Aj napriek tomu presviedča, že dedina si ju musí udržať. Je to súčasť života obce. „Školáci sa vo veľkom zapájajú do diania. Či už sú to Obecné dni, Deň matiek, Vianoce, Deň dôchodcov. Toto je naše zázemie recitátorov, tanečníkov a neviem si predstaviť, čo by sme bez nich pripravili. Máme si kupovať len komerčné vystúpenia? Môže sa stať, že rodič potom nepríde a úplne stratí záujem o spoločenské dianie v obci.“

Príkladom je aj morváň. Slaný koláč z Kráľovej. Môže byť s klobásou, so smotanou, s fazuľou, je veľmi sýty. Kedysi si ho kosci nosievali na pole. Tento veľmi starý recept si už takmer nik nepamätá. Teda okrem školákov. Prezradili im ho na jednom spoločnom kuchtení staré mamy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #varenie #žiaci