Opustený internát chce trenčianska župa predať

Trenčiansky samosprávny kraj chce vyradiť zo školských zariadení budovu internátu Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne. Potom chce objekt predať, a to aj napriek tomu, že škola má priestorové problémy a v budove by chcela zriadiť učebne.

24.06.2014 15:00
internát, Trenčín Foto: ,
Budova internátu viditeľne potrebuje opravu, napriek tomu je veľmi lukratívnou budovou.
debata

Na internáte pred tromi rokmi horela strecha, ktorá je doteraz opravená len provizórne. Budova je odvtedy nevyužívaná. Voda, ktorou hasiči likvidovali požiar, poškodila plafóny a steny, celá budova by potrebovala opravu. Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ Strednej zdravotníckej školy s tým však neráta.

„Ani samosprávny kraj, ani škola nemá na to finančné prostriedky. Aj keby opravu niekto zaplatil, budova by bola využitá možno na 10 percent. Zdravotnícka škola potrebuje len dve nové učebne,“ povedal trenčiansky župan.

Škola má však oveľa väčšie ambície, vie si predstaviť využitie bývalého internátu na odborné vyučovanie v odboroch zdravotnícky asistent, zubný asistent a masér, prípadne na vyučovanie cudzích jazykov a mimoškolskú činnosť.

„Využili by sme celú budovu, potrebujeme minimálne 10 tried. Podľa celoštátnych štatistík sme momentálne najlepšou zdravotníckou školou na Slovensku, ale priestory sú nedostatočné. Napríklad všetkých 42 interných a 34 externých učiteľov má spolu jednu zborovňu a jeden spoločný kabinet,“ vraví Janka Gugová, riaditeľka trenčianskej SZŠ.

Škola už dlhé roky pripravuje zdravotníckych asistentov a laborantov. V posledných rokoch pribudli odbory farmaceutický laborant a masér. Od budúceho školského roka tu otvárajú nový študijný odbor zubný asistent, ten vznikol na návrh Trenčianskeho samosprávneho kraja. Napriek tomu škola dostala od zriaďovateľa aj ďalší návrh, aby budovu bývalého internátu vyhlásila za nadbytočný majetok. Týmto návrhom sa zaoberala aj rada školy, ktorá to riaditeľke neodporučila.

„Túto budovu považujeme za veľmi užitočnú pre SZŠ, ktorá sa dlhé roky usiluje o vyriešenie svojich priestorových problémov, študenti ani pedagógovia tu nemajú dostatočné zázemie, tiesnia sa v preplnených učebniach. V žiadnom prípade nepovažujeme túto budovu za prebytočnú. Tým, že internát je kúsok od školy, bolo by veľmi vhodné, keby ho mohla využívať,“ povedala Renáta Kaščáková, členka školskej rady, ktorá je aj poslankyňou krajského zastupiteľstva.

Ako zároveň Kaščáková dodala, bývalý internát je veľmi zaujímavou budovou, pretože je to krásna vila na lukratívnom mieste, s priľahlým veľkým pozemkom a so záhradou. Nachádza sa v mestskej časti, ktorá kedysi bola trenčianskou milionárskou štvrtou. Podľa Jaroslava Bašku by sa nehnuteľnosť dala dobre predať, čo by pomohlo kase samosprávneho kraja. „Peniaze, čo pôjdu zo školstva, pôjdu prioritne do školstva, bude aj na nové učebne,“ prisľúbil trenčiansky župan.

V internáte bývalo ubytovaných 56 stredoškolákov. Veľkú záhradu v jeho areáli škola využíva aj v súčasnosti. Časť ako záhradu liečivých rastlín, ktoré sú potrebné na prípravu farmaceutických laborantov, väčšiu časť na športové aktivity, pretože škola nemá vlastnú telocvičňu. Telocvičňu si prenajíma od Jednoty Sokol. V prenájme má aj hlavnú budovu školy, ktorá patrí Biskupskému úradu v Nitre. Stredná zdravotnícka škola má takmer 500 žiakov, tento rok sa hlásilo do prvého ročníka 370 záujemcov, prijať však mohla iba 120.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #internát