Starostku Mojtína súd najskôr potrestal a potom oslobodil

Trikrát Okresný súd v Považskej Bystrici rozhodoval, či sa starostka obce Mojtín Eva Gabrišová dopustila prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dvakrát rozhodol, že je vinná, v utorok ju však spod obžaloby oslobodil.

25.06.2014 17:11
starostka, Eva Gabrišová, Mojtín Foto: ,
Starostka Mojtína Eva Gabrišová na pojednávaní na Okresnom súde v Považskej Bystrici vlani v apríli.
debata

„Okresný súd Považská Bystrica obžalovanú spod obžaloby oslobodil, pretože skutok uvedený v obžalobe nie je trestným činom. Rozhodnutie okresného súdu ešte nie je právoplatné, prokurátor sa nevyjadril, či proti rozsudku podá odvolanie,“ spresnil Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Zákon mala starostka porušiť tým, že koncom roka 2011 vedome nepodpísala uznesenie obecného zastupiteľstva o voľbe hlavného kontrolóra a následne neuzatvorila pracovnú zmluvu s Jozefom Chalúpkom, ktorého obecné zastupiteľstvo do tejto funkcie zvolilo.

Súdne peripetie

Okresný súd v Považskej Bystrici v decembri 2012 uznal starostku za vinnú z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vtedy vydal trestný rozkaz, ktorým jej uložil trest odňatia slobody na 2 roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu dva roky. Eva Gabrišová podala proti tomuto trestnému rozkazu odpor, a tak sa muselo uskutočniť hlavné pojednávanie. Na ňom prokuratúra žiadala ten istý trest, ako stanovil trestný rozkaz, okresný súd však verdikt zmiernil na peňažný trest 500 eur. Starostka sa odvolala a prípadom sa zaoberal Krajský súd v Trenčíne. Ten rozsudok zrušil a vrátil vec súdu prvého stupňa na nové prejednanie a rozhodnutie.

Eva Gabrišová sa bránila tým, že zákon o obecnom zriadení oprávňuje starostu nielen nepodpísať uznesenie obecného zastupiteľstva, ale vo vzťahu k voľbe či odvolaniu hlavného kontrolóra nestanovuje za to žiadne právne následky.

Rozsudok prijala so zadosťučinením

„Nepodpísanie uznesenia obecného zastupiteľstva o voľbe hlavného kontrolóra nie je protiprávnym konaním. Zákon o obecnom zriadení stanovuje výnimku, z ktorej jednoznačne vyplýva, že starosta obce tým, že nepripojí svoj podpis k uzneseniu obecného zastupiteľstva o voľbe hlavného kontrolóra, nepozastaví jeho výkon a uznesenie je priamo zo zákona platné a vykonateľné,“ dodal Roman Tarabus.

Starostka Mojtína podľa posledného rozhodnutia súdu neporušila zákon ani tým, že nepodpísala pracovnú zmluvu so zvoleným kontrolórom, pretože jeho predchádzajúci pracovný pomer na túto funkciu stále trval.

„Rozsudok som prijala so zadosťučinením, ale do poslednej chvíle som si nebola istá, aký bude verdikt. Po tých skúsenostiach, ktoré mám s považskobys­trickým súdom, som veľmi sklamaná. Od začiatku som tvrdila, že som zákon neporušila, ale moje argumenty a dôkazy neprijali. Až krajský súd ich akceptoval a dal mi za pravdu. Trvalo to veľmi dlho, takmer celé funkčné obdobie, a citeľne to ublížilo nielen mne, ale aj mojej rodine,“ povedala pre Pravdu Eva Gabrišová.

Doteraz nevie, kto dal podnet na trestné stíhanie

Starostka je presvedčená, že celý proces sa začal len preto, aby prišla o mandát. Hocijaký rozsudok, aj peňažný trest, by znamenal, že nemôže zostať v starostovskom kresle. Ako Eva Gabrišová dodala, doteraz nezistila, kto vlastne dal podnet na jej trestné stíhanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostka #Mojtín #Okresný súd Považská Bystrica