Najviac ľudí zomiera na cestách Žilinského kraja

Agresívna jazda, riskovanie a nezodpovednosť, či alkohol u vodičov, ale i nekvalitné cesty a prehustená premávka, aj toto sú faktory, ktoré sa podpisujú pod dopravné nehody v Žilinskom kraji. Tento región má v prvom polroku najviac mŕtvych na cestách. Viedol v smutnej štatistike vlani, vedie aj v súčasnosti. Policajti pokračujú v kontrolách, na cestách budú aj v stredu.

01.07.2014 17:52
nehoda Foto:
Päťdesiatjedenročná cyklistka zomrela pri nehode v okrese Ružomberok, keď si na ceste nevšimla z ľavej strany prichádzajúci motocykel.
debata (2)

Na cestách na severozápade Slovenska zomrelo od začiatku roka už 29 ľudí. To je o 17 ľudí viac ako v prvom polroku minulého roka a o 11 menej ako zahynulo počas celého roka 2013. Vlani zomrelo pri dopravných nehodách v Žilinskom kraji 40 ľudí, čo je najviac zo všetkých krajov na Slovensku (spolu 223 obetí).

Žilinský kraj aj po minulé roky patril k tým krajom, kde zomieralo pri nehodách viac osôb ako inde. Vlani okrem najvyššieho počtu obetí, bol tretím krajom v poradí, čo sa týka počtu dopravných nehôd i ťažko zranených osôb.

Expert: Riešenie je aj v dokončení diaľničnej siete

„Dôvodom môžu byť aj zaznamenané vysoké intenzity dopravy na hlavných ťahoch východ – západ a sever – juh, ktoré v spojitosti s nedokončenou diaľničnou sieťou v tomto regióne predstavujú logicky vysoké riziko nehodovosti,“ naznačil dopravný expert Ľubomír Palčák. Uvádza, že riešenia pre zníženie nehodovosti a jej následkov, nielen v okolí Žiliny, ale na celom Slovensku, spočívajú aj v dokončení základnej diaľničnej siete, ktorá by dokázala presunúť hlavnú dopravnú záťaž na cesty vyššej kategórie dosahujúce vyššie štandardy bezpečnosti. Popri tom je však potrebné upraviť a opraviť aj cesty nižších kategórií.

Policajné kontroly budú aj v stredu

Polícia po každej tragickej nehode vyzýva vodičov, aby boli disciplinovaní, ohľaduplní, dodržiavali predpisy a plne sa venovali riadeniu. „Každý účastník cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách,“ zdôraznil hovorca krajskej polície v Žiline Radko Moravčík.

Moravčík informoval, že polícia bude pokračovať v kontrolách aj v stredu. „Policajti v stredu 2. júla vykonajú na území Žilinského kraja osobitnú kontrolu zameranú na kontrolu dodržiavania povinností držiteľa vozidla s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti. V rámci objektívnej zodpovednosti nemusia byť vodiči zastavení priamo na ceste pri porušení zákona o cestnej premávke, ale polícia rozhodnutie o uložení sankcie za spáchaný správny delikt pošle držiteľovi vozidla poštou,“ upozornil policajný hovorca.

Avšak ani kvalitné cesty, či častejšie policajné kontroly nezabránia tragédiam na cestách, ak samotní vodiči nebudú rešpektovať pravidlá, budú jazdiť agresívne, riskantne, bezohľadne a nezodpovedne. „Osobne si myslím, že veľký potenciál je skrytý ešte vo zvyšovaní povedomia či už v prípade prípravy nových vodičov počas výcviku v autoškole alebo zmene správania sa starších vodičov,“ mieni Štefan Machciník z Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

Psychológ: Nezodpovedných vodičov treba trestať prísnejšie

Viac policajných kontrol na cestách neurobí zázraky, myslí si psychológ František Skokan. Ale je dobré ich pripomínať, aby vodiči zvýšili pozornosť a ostražitosť, aj keď ani toto pravidlo sa nevzťahuje na všetkých. „Väčšinou sa to dotkne tých, čo sú poctiví, ktorí jazdia bez problémov, takí ešte akoby viacej sprísnili kontrolu nad sebou samými. A na tých vodičov, ktorí idú do rizika, na tých to veľmi nezapôsobí,“ hovorí Skokan. Dodal, že pri nezodpovedných vodičoch treba uplatňovať pri opakovaných porušeniach pravidiel čoraz prísnejšie sankcie. „Ak sa budú robiť opatrenia majú byť jasne stanovené, aby sa z toho nebolo možné ani vyviniť, ani vytiahnuť nejakým iným spôsobom. A platiť majú pre všetkých,“ dodal psychológ.

Tragické dopravné nehody v Žilinskom kraji

  • 25. júna okres Námestovo – v obci Hruštín sa na križovatke zrazili dvaja cyklisti. 61-ročná cyklistka zraneniam na mieste podľahla, 20-ročný cyklista utrpel ľahké zranenie.
  • 28. júna okres Žilina – krátko po polnoci v katastri obce Šuja 20-ročný vodič jazdiaci na vozidle Audi A4 v smere od Prievidze do Žiliny sa z doposiaľ nezistených príčin zrazil s oproti jazdiacim vozidlom Fiat Doblo. Vodič Audi bol na mieste mŕtvy, druhý vodič sa bude zo zranení liečiť 42 dní.
  • 28. júna okres Ružomberok – 51-ročná žena išla na bicykli od obce Kraľovany na Ružomberok, pričom za obcou Rojkov, pri prechádzaní cez cestu I/18 smerom na most do Stankovian si nevšimla z ľavej strany prichádzajúci motocykel, ktorý narazil do ľavej strany cyklistky. Žena zomrela, motocyklista utrpel ťažké zranenie.
  • 28. júna okres Čadca – v obci Radôstka, 21-ročný mladík jazdil po lesnom teréne na vozidle Mitshubishi Pajero bez evidenčných čísiel. V ťažko dostupnom teréne sa s vozidlom prevrátil, pričom zomrel jeho 25-ročný spolujazdec. Šoférovi namerali 0,51 mg/l alkoholu v dychu.
  • Minulý týždeň zomreli pri dopravných nehodách 4 ľudia, z toho 3 v Žilinskom kraji, 1 v Prešovskom kra­ji.
  • Obete podľa krajov za 26 týždňov: Žilinský 29, Nitriansky 22, Trnavský 18, Bratislavský 16, Prešovský 15, Košický 11, Trenčiansky 9, Banskobystrický 8, SR: 128

    (jal, KR PZ Žilina)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kontroly #Žilinský kraj