Ničivá búrka v Bratislave zatopila pivnice domov aj cesty

Po búrke, ktorá sa v nedeľu poobede prehnala hlavným mestom, muselo zasahovať takmer 80 hasičov.

03.08.2014 16:02 , aktualizované: 20:15
búrka, bratislava, električky Foto: ,
Pohľad na zatopenú Ružinovskú ulicu v Bratislave. Búrka s výraznými zrážkami spôsobila v hlavnom meste problémy s dopravou.
debata (35)

Bratislavčanom pomáhali odčerpávať vodu zo zatopených pivníc rodinných domov, suterénov či garáží a sprejazdňovali viaceré úseky na cestách. Keby toľko vody spadlo v niektorej doline s menším potokom, podľa meteorológa Eugena Lexmanna by išlo o storočnú vodu.

Hovorkyňa hasičov Bernadeta Múdra potvrdila, že zasahovalo 51 profesionálnych a 28 dobrovoľných hasičov. Pomáhalo im 21 kusov techniky. Pri uvoľňovaní upchatých kanálov hasiči spolupracovali aj s vodohospodármi. Podľa Múdrej najviac výjazdov bolo hlásených v mestských častiach Ružinov, Staré Mesto a Nové Mesto. Do našej uzávierky hasiči urobili spolu 44 výjazdov. Určitý čas nepremávali v postihnutých úsekoch električky a trolejbusy.

Pohľad na zatopenú Račiansku ulicu. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
búrka, Bratislava, račianska Pohľad na zatopenú Račiansku ulicu.

Eugen Lexmann zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu hovorí, že počas búrky spadlo 50 milimetrov zrážok, najhoršie to bolo na Kolibe. „Keby 50 milimetrov spadlo v nejakej doline, kde je úzky potok, vznikne z toho storočná voda,“ hovorí. Búrky s rovnakými zrážkami zaznamenali aj počas uplynulých dní najmä v horských oblastiach.

Búrka zatopila podchod na Trnavskom mýte. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
búrka, bratislava, trnavské mýto Búrka zatopila podchod na Trnavskom mýte.

Na búrky podobnej intenzity by sa mali podľa meteorológa v pondelok pripraviť obyvatelia stredného Slovenska. „V tejto oblasti smerom od severu na juh by malo byť búrok najviac a môžu byť podobne intenzívne,“ varuje. Už od utorka sa však búrková a zrážková činnosť má oslabovať.

Intenzívne búrky na viacerých miestach Slovenska v posledných dňoch súvisia podľa Lexmanna s výskytom teplého vlhkého vzduchu, ktorý k nám prúdi. „Na vývoj búrok má vplyv aj vertikálne zvrstvenie. To všetko smeruje k tomu, že búrky sú intenzívnejšie a zrážky silnejšie,“ dodáva meteorológ.

Agentúrnu správu nahradil autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #MHD