Bratislavská ZOO sa teší z malého gibona

V bratislavskej ZOO sa v stredu 30. júla v skorých ranných hodinách narodilo mláďa gibona zlatolíceho. Ide o historicky štvrté mláďa narodené v Bratislave, informovala riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová. Pohlavie nového prírastku nie je podľa nej zatiaľ známe, ale doposiaľ sa tu narodil jeden samček – Oliver (2001) a dve samičky – Natália (2002), Linda (2007).

04.08.2014 22:45
Matka s mladatom, gibon, ZOO, Bratislava Foto:
Samica Bany s mláďaťom
debata

Matkou mláďatka je osemročná samica Bany, ktorá do Bratislavy prišla v apríli roku 2013 zo ZOO Fuengirola v Španielsku, a otcom je trinásťročný chovný samec Oliver.

Samica Bany s mláďaťom Foto: ZOO Bratislava
Matka s mladatom. gibon, ZOO, Bratislava Samica Bany s mláďaťom

Bany zvládla pôrod bravúrne a keďže je sama prirodzene odchovaná rodičmi, vie, ako sa postarať o vlastného potomka. Mláďa pravidelne dojčí, čistí a stará sa o jeho pohodlie. Oliver pochádza z umelého odchovu, pretože jeho matka ho ako mláďa odvrhla a starostlivosť o neho prešla na jeho chovateľku.

Samica Bany Foto: ZOO Bratislava
Bany, gibon, ZOO, Bratislava Samica Bany

Gibonia samička má po pôrode upravenú kŕmnu dávku – dostáva multivitamíny, kalcium, ovocný čaj s medom a zvýšili jej tiež o polovicu proteínovú zložku jej potravy (vajíčka, kuracie varené mäso, tvaroh).

Samček Oliver Foto: ZOO Bratislava
gibon, ZOO, bratislava Samček Oliver

Gravidita u tohto druhu trvá približne 7,5 mesiaca, po ktorých sa narodí jedno málo osrstené mláďa sfarbené dožlta. Približne po roku jedinec postupne zmení farbu na čiernu. Samec ostane čierny po celý život, samice sa v období dospievania prefarbia späť na krémovo žltohnedú s čiernou čiapočkou.

Gibony

  • V korunách stromov sa presúvajú rúčkovaním (brachiácia), bežne zvládajú skoky dlhé až do 10 metrov (zadné končatiny pri skokoch takmer vôbec nepoužívajú).
  • Veľmi hlasno a prenikavo spievajú, ak si samec hľadá partnerku, spieva sólo, ktorým sa ju snaží upútať. Ak už žijú jedince ako pár, spievajú si zamilovaný duet.
  • Označujú svoje teritórium hlasitým volaním. Veľkosť teritória je 20 až 50 hektárov.
debata chyba
Viac na túto tému: #opica #mláďa #ZOO Bratislava #gibon