Najviac turistov chodí tam, kde je lanovka

Najnavštevovanejšou lokalitou v Tatranskom národnom parku je Hrebienok. V jeden deň si ho za cieľ cesty vybralo viac ako 4 400 turistov.

13.08.2014 16:00
Popradské pleso, Tatry Foto: ,
Popradské pleso
debata (3)

Potvrdilo to tohtoročné spočítavanie, ktoré uplynulú sobotu robili Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u. Celkovo prišlo do Vysokých Tatier počas tohto dňa vyše 24-tisíc návštevníkov. Išlo prevažne o Slovákov, medzi cudzincami dominovali najmä Poliaci, Česi, Maďari, ale aj Angličania a Nemci.

K obľúbeným miestam patrí aj Popradské pleso, kde prišlo v spomínaný deň takmer 4-tisíc turistov. Na Skalnaté pleso sa vyviezlo takmer 3 350 návštevníkov a Solisko ich prilákalo viac ako 1 500. V Západných Tatrách bolo tento rok najviac, takmer 1 600 turistov, a to v Roháčskej doline na Zverovke. Najmenej, iba 39 turistov počas spočítavania prišlo do Kôprovej doliny. Na Kriváň vyšlo 550 a na vrchol Rysov viac ako tisíc turistov. Tradične najviac ľudí prichádza najmä do tých oblastí, kde sa môžu vyviezť lanovkou, teda na Hrebienok, Solisko či Skalnaté pleso.

Vedúci odboru prác celospoločenského významu Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka tvrdí, že údaje zistené počas každoročného spočítavania turistov slúžia najmä na skúmanie zaťaženosti územia. "Na základe takto zistených skutočností potom preferujeme údržbu tých značkovaných chodníkov, ktoré sú turistickou verejnosťou najviac využívané,“ poznamenáva Marhefka.

Pravidelné sledovanie návštevnosti územia národného parku sa robí aj kvôli regulovaniu turistov v týchto lokalitách, ak dochádza k poškodzovaniu prostredia. Spočítavanie návštevníkov národného parku sa vykonáva od roku 1972. Hoci počet turistov vo vysokohorskom prostredí závisí od počasia, najviac, až 26 520, ich doteraz v Tatrách v jeden deň narátali v roku 1981.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #Vysoké Tatry #Popradské pleso #TANAP