Školu v Banskej Bystrici napokon nezatvoria

Základná škola Jána Bakossa v Banskej Bystrici, ktorú v minulom školskom roku navštevovalo 250 žiakov, otvorí svoje brány aj od septembra.

20.08.2014 15:38
škola Jána Bakossa, Banská Bystrica Foto: ,
Do tejto základnej školy v Banskej Bystrici už deti v septembri prísť nemali.
debata (3)

Stane sa tak napriek hlasovaniu poslancov mestského zastupiteľstva z mája tohto roku, ktorí odsúhlasili jej zatvorenie z racionalizačných dôvodov. Po nesúhlase vedenia školy, rodičov a mnohých Banskobystričanov, ktorí sa sa podpísali pod petíciu proti zrušeniu školy sa poslanci pred niekoľkými dňami k téme rušenia školy vrátili a rozhodli, že škola bude fungovať ďalej.

Vedenie školy, aj rodičia to považujú za víťazstvo rozumu. Poslanci sa totiž podľa riaditeľky školy Margity Karakovej rozhodovali na základe nie celkom pravdivých informácií o hospodárení školy. „Keď sme im dodali analýzu hospodárenia a prípadom sa zaoberali znova, rušenie školy zamietli,“ konštatovala riaditeľka. Tú zaskočil aj spôsob, ako sa dostali na „čiernu listinu“. „Ešte 19. mája sme na škole mali výberové konanie na funkciu riaditeľa a nik neavizoval, že škola má končiť. Na druhý deň odhlasovali poslanci náš koniec,“ hovorí Karaková.

Toto rozhodnutie okamžite spôsobilo odpor školy i rodičov. Príbuzní školákov zorganizovali petíciu proti zrušeniu školy. Jedna z jej iniciátorok a matka od septembra druháčky Marica Koreňová zdôrazňuje, že s rozhodnutím poslancov sa nemohli stotožniť.

„Podpisy pod petíciu sme zbierali od 23. mája a do polovice augusta sa pod hárky podpísalo okolo 10-tisíc ľudí. To že poslanci napokon zrušili svoje rozhodnutie o rušení školy považujem za naše morálne víťazstvo,“ podčiarkla Koreňová. Poslanci na opätovnom rokovaní o rušení školy zmenili svoje pôvodné stanovisko a svoje uznesenie o rušení školy zrušili.

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola vidí za ich rozhodnutím politické dôvody. Podľa neho rozhodol tlak obyvateľov a faktor blížiacich sa komunálnych volieb. Názor poslancov však podľa vlastných slov bude rešpektovať. Poslanecký zbor však úvahy o politikárčení odmieta. „Keď sme v máji odsúhlasili rušenie školy, mali sme k dispozícii iné ekonomické analýzy tohto školského zariadenia ako neskôr. Keď sa nám dostali do rúk iné čísla o hospodárení, ktoré mala škola a školská komisia, rozhodli sme sa návrh na jej zrušenie stiahnuť,“ vysvetľuje poslanec Ladislav Topoľský, čím potvrdil slová riaditeľky Karakovej.

Škola teda bude od septembra fungovať ďalej, informácie o jej rušení a neskôr nerušení však majú na jej chod dopad. „Výsledkom je to, že od nového školského roku je k nám prihlásených asi 200 žiakov, asi o päťdesiať menej ako v minulom školskom roku. Viacerí rodičia po informáciách o našom rušení prihlasovali svoje deti do iných škôl, teraz ich prihlasujú naspäť. Problém je najmä u prváčikov. Vlani sme mali otvorené dve triedy s 36 deťmi, teraz ich máme len dvadsať a otvoríme jednu triedu. Definitívne počty žiakov budeme vedieť 2. septembra. Vtedy podľa potreby budeme musieť upraviť aj záväzky učiteľov,“ dodala riaditeľka Karaková.

Základnú školu Jána Bakossa sa mesto rozhodlo zrušiť v rámci racionalizácie školských zariadení v meste. Okrem tohto zariadenia odsúhlasili poslanci v máji tohto roku aj rušenie málotriedky v mestkej časti Šalková. Dôvodom sú aj klesajúce počty žiakov v meste a zefektívnenie financovania škôl. Kým rozhodnutie o rušení Základnej školy Jána Bakossa poslanci zrušili, svoj názor na rušenie málotriedky v Šalkovej nezmenili. O jej vyňatí zo siete škôl musí ešte rozhodnúť ministerstvo školstva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #základné školy