Krupinskí strojári chcú späť príplatky, ináč pritvrdia

Krupinskí strojári na hodinu prerušili prácu a vyšli do ulíc. Výstražným štrajkom a protestným pochodom mestom dávali vo štvrtok najavo svoju nespokojnosť zamestnanci strojárskeho podniku Way Industries, známom výrobou odmínovacích zariadení Božena a nakladačov.

04.09.2014 19:22
Krupina Foto: ,
Zamestnanci strojárskej firmy Way Industries vyšli vo štvrtok do ulíc.
debata (13)

Žiadali doplatenie osobného ohodnotenia za jún a júl a zastavenie prepúšťania. Do štrajku vstúpili po tom, čo sa podľa odborárov nedohodli s vedením spoločnosti na naplnení svojich požiadaviek. To, naopak, tvrdí, že sa s nimi dohodlo a štrajk považuje za neodôvodnený.

Podľa krupinského odborového predáka Jozefa Miškolciho, ktorého vo štvrtok pustili do fabriky, inak má do nej vstup zakázaný, rokovania s vedením nepriniesli v podstate nijaké výsledky. „Ponúkli nám, že ak sa splní plán za september a október, doplatia ľuďom osobné ohodnotenie, ktoré je momentálne pozastavené. My žiadame doplatiť tieto peniaze okamžite,“ povedal. Ďalšou požiadavkou je zastavenie prepúšťania. Podľa odborárov sa má v dvoch várkach týkať dokopy 25 ľudí, niektorí už výpovede dostali. Presnejšie informácie však nemajú, pretože, ako tvrdia odborári, vedenie o tom s nimi nekomunikuje. Way Industries zamestnáva zhruba dvesto kmeňových a vyše 60 agentúrnych zamestnancov. Firma patrí k tým, ktorých sa dotýkajú sankcie EÚ proti Rusku. „Vyvolávanie vášní a bojkotovanie práce v období dohadovania nových zákaziek z titulu poklesu dodávok do Ruska podniku škodí,“ reagoval hovorca podniku Peter Benčurik.

Zamestnanci podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu majú nárok na osobné ohodnotenie z pracovných zmlúv. „Odňali im ho protiprávne, nemôžu to podmieňovať plánom. Sme stále pripravení rokovať, a ak to nepomôže, bude ďalší štrajk a budeme pritvrdzovať,“ vyhlásil.

Nespokojní strojári sa zišli vo štvrtok pred fabrikou, podporiť ich prišli aj bývalí zamestnanci. Odtiaľ sa s transparentmi a za zvukov húkačiek vydalo zhruba dvesto ľudí na pochod. „Veľmi nám ublížili, zobrali nám osobné ohodnotenie. Najskôr asi dvadsiatim ľuďom a teraz aj všetkým ostatným. V mojom prípade je to 200 eur, čo je veľký peniaz a rodina to veľmi pocíti,“ zdôvodnil svoju účasť na štrajku brusič Vladimír Fojtík.

Elena Ďurčová už vie, že ju prepustia. „S manželom sme tu pracovali obaja. Vlani prepustili jeho. Som teraz na maródke, čaká ma ešte jedna operácia, ale už viem, že keď sa vrátim, budem prepustená, lebo som na zozname,“ hovorí bývalá žeriavnička, teraz upratovačka.

Odborári sa na záver štrajku neúspešne pokúsili svoje požiadavky odovzdať vedeniu fabriky. Spoločnosť Way Industries, ktorá patrí do skupiny Slavia Capital, považuje štrajk za neodôvodnený a nelegitímny, pretože ako zamestnávateľovi jej ho nikto neoznámil, odvoláva sa na zákon o kolektívnom vyjednávaní. „Okrem toho, manažment spoločnosti dosiahol dnes v ranných hodinách so zástupcami zamestnancov dohodu, na základe ktorej dôjde k doplateniu krátených osobných príplatkov,“ tlmočil stanovisko vedenia Benčurik.

Ako ďalej píše v stanovisku, spoločnosť má v úmysle posudzovať sabotáž a poškodzovanie záujmov akcionárov nielen v medziach Zákonníka práce, ale aj Trestného zákona. Odborári obvinenia z nelegitímnosti štrajku odmietajú s tým, že nešlo o štrajk pre kolektívne vyjednávanie, ale o štrajk pre sociálne podmienky, ktoré garantuje Ústava.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Kremnica #strojárstvo #Way Industries