Dinosaurium predstaví kostry a fosílie staré 300 miliónov rokov

Výstava Dinosaurium priniesla na Slovensko po prvýkrát jednu z najväčších zbierok pravých kostier prehistorických dinosaurov. V bratislavskej Inchebe môžu návštevníci vidieť päťdesiatku vybraných nálezov. Z osemdesiatich percent ide o originály, teda skutočné kostry a skameneliny.

10.09.2014 12:10
Dinosaurium, Incheba, výstava, dinosauri,... Foto: ,
Vystavené dinosaury boli nájdené vo vrstvách, ktoré zodpovedajú permu.
debata

Exponáty sú zapožičané z Borisjakovho paleontologického inštitútu Ruskej akadémie vied v Moskve, ktorý vlastní rozsiahlu zbierku nálezov z oblasti Ruska či Mongolska. Vystavené dinosaury boli nájdené vo vrstvách, ktoré zodpovedajú permu, čo je koniec prvohôr, a celá výstava prevedie návštevníkov obdobiami s ukážkami typických živočíchov až po koniec druhohôr.

Z osemdesiatich percent ide o originály.... Foto: Pravda.sk, Gabriela Miškovičová
Dinosaurium, Incheba, výstava, dinosauri, dinosaurus Z osemdesiatich percent ide o originály. Zvyšných dvadsať tvoria odliatky, ktoré dotvárajú celok.

Podľa usporiadateľa Štěpána Janečka zo spoločnosti Beyond Entertainment sú súčasťou expozície aj extrémne staré nálezy, niektoré majú až tristo miliónov rokov. Súčasťou sú aj unikátne skelety, z ktorých sa zatiaľ našlo na svete len niekoľko exemplárov. „Ide o veľmi vzácne exponáty, napríklad niektoré fosílie veľmi drobných plazov,“ hovorí. Za pozornosť určite stojí aj kostra tarbosaura, šesť a pol metra dlhého jaštera. Exponáty sa musia uchovávať v stabilnej teplote a ich cena je nesmierna. „Sú poistené na dva milióny eur,“ dodáva Janeček.

Dinosaury za fanúšikmi merajú dlhú cestu

„Kostry sa transportovali rozložené na jednotlivé kosti a keďže menšie skelety sa skladajú zo zhruba sto kostí a najväčšie až zo štyroch stoviek, len ich zostavenie si vyžiadalo niekoľko dní,“ vysvetľuje usporiadateľ.

Exponáty sú zapožičané z Borisiakovho... Foto: Pravda.sk, Gabriela Miškovičová
Dinosaurium, Incheba, výstava, dinosauri, dinosaurus Exponáty sú zapožičané z Borisiakovho paleontologického inštitútu Ruskej akadémie vied v Moskve.

Výstava Dinosaurium navštívila v roku 2013 Švédsko, tohto roku ju mohli obdivovať návštevníci v Českej republike, na Slovensko však zavítala v rozšírenej a interaktívnejšej forme. „Je tu viac svetiel, viac miestností a celá prehliadka je rozdelená tematicky. Ak by si bratislavskú verziu pozrel niekto, kto expozíciu videl v Prahe, bol by prekvapený, ako sa rozrástla,“ hovorí Štěpán Janeček. Súčasťou je aj projekcia dokumentárnych filmov, ktoré uvedú návštevníkov do historického kontextu, a detský kútik, kde sa malí bádatelia môžu zahrať na skutočných paleontológov.

Výstava Dinosaurium bude v Inchebe prebiehať od 10. septembra 2014 do 6. januára 2015, s otváracími hodinami od pondelka do nedele 10:00 až 18:00. Ďalšie informácie sú na stránke www.dinosaurium.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #výstava #Incheba