Lipany odstúpia od zmlúv s investorom akvaparku

Mesto Lipany odstúpi od zmlúv s prešovskou firmou Pharmacy plus spol. s r.o., ktorá mala postaviť pri geotermálnom vrte Aqua Wellness Park a preinvestovať tu 10 mil. eur. Dôvodom je nedodržiavanie podmienok zmlúv, povedal primátor Lipian Eduard Vokál.

08.10.2014 18:50
debata

Podľa posledných dodatkov k pôvodnej zmluve sa už toto leto mala verejnosť kúpať vo vonkajších bazénoch akvaparku. O odstúpení od zmlúv rozhodli mestskí poslanci. Primátor potvrdil, že uznesenie už podpísal. Ako uviedol, listiny má teraz v rukách právny zástupca mesta, do konca týždňa radnica pošle odstúpenie od zmlúv konateľovi spoločnosti Karolovi Schneiderovi, ktorý sa médiám vyhýba.

Vokál informoval, že investora, ako prenajímateľa pozemkov a termálnej vody z vrtu, mesto viackrát písomne aj osobne upozorňovalo na neplnenie zmluvných záväzkov. Naposledy sa osobne stretli v polovici septembra, ale konateľ spoločnosti opätovne požadoval posunutie termínov s tým, že stále nemá všetky stavebné povolenia.

Vlani začal stavať prístupovú cestu k plánovanému autokempingu, no ostalo len pri počiatočných prácach. Napriek tomu, že na tento objekt mal právoplatné stavebné povolenie od roku 2011, ďalej vo výstavbe nepokračoval. Mesto vyúčtovalo zmluvné pokuty na vyše 400-tisíc eur. Jednu čiastku si už radnica začala uplatňovať prostredníctvom sú­du.

Vokál netají, že ho tento stav neteší. Ale zhoduje sa s časťou poslancov v tom, že nechcú predlžovať donekonečna termíny ani túto patovú situáciu a rozhodli sa s problémom vysporiadať do konca svojho volebného obdobia. Investorstvo po zániku nájomných zmlúv prechádza na mesto Lipany. Do 180 dní by malo dôjsť k majetkovému vysporiadaniu.

Základný kameň Aqua Wellness Parku položil investor so zástupcami mesta ešte 12. októbra 2011, mal tu preinvestovať 10 mil. eur. V prvej etape projektu mal postaviť úpravovňu vody, infraštruktúru a štyri vonkajšie bazény za 3 milióny eur, prácu tu malo nájsť 40 ľudí. Neskôr mali pribudnúť ubytovacie, stravovacie a ďalšie doplnkové služby. Podľa pôvodnej zmluvy verejnosť sa tu mala kúpať ešte v lete 2012. Neskôr investor niekoľkokrát požiadal o predĺženie termínov. Mesto mu v tom vyhovelo, ale do zmluvy zakotvilo aj sankcie pri jej neplnení.

Areál akvaparku mal stáť na ploche piatich hektárov. Mesto s investorom urobilo dohodu o predaji vody z termálneho vrtu (40 centov za meter kubický) a dohodlo prenájom pozemkov na výstavbu akvaparku za symbolické jedno euro ročne, s predkupným právom na desať rokov.

Geotermálny vrt vyprodukuje za sekundu desať litrov vody horúcej vyše 90 stupňov Celzia. Podmienkou mesta bolo, že CO2, ktorý obsahuje voda z geotermálneho vrtu, sa nebude vypúšťať do ovzdušia. Mesto Lipany pripravovalo podmienky na získanie a neskôr na využitie geotermálneho vrtu od roku 2004 a investovalo do tohto projektu vlastné finančné prostriedky. Výber investora prebehol verejnou súťažou na medzinárodnej úrovni. Projekt mal pomôcť mestu v oblasti cestovného ruchu a mal priniesť aj nové pracovné miesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #investor #akvapark #Lipany