Trenčiansky štadión začnú búrať, čo bude ďalej, nevedno

Súčasní trenčianski poslanci sa už nebudú zaoberať kontroverznou témou výstavby nového futbalového štadióna. Nechávajú to na zastupiteľstvo, ktoré príde po novembrových voľbách. Priaznivci futbalu teraz čakajú na vyjadrenie investora, či prijme, alebo odmietne podmienky, ktoré stanovilo dosluhujúce zastupiteľstvo.

09.10.2014 15:00
futbalový štadión, Trenčín Foto: ,
Tieto časti schátraného futbalového štadióna v Trenčíne by mali byť do konca tohto roka zbúrané.
debata (1)

„Ak primátor využije právo veta, náš poslanecký klub sa už nebude zúčastňovať mimoriadnych zastupiteľstiev k tejto téme. Aj preto, že máme mesiac do volieb a nechceme, aby sa táto téma zneužívala na predvolebný politický boj,“ povedal Pavol Kubečka z poslaneckého klubu strany Smer, ktorá má v trenčianskom mestskom zastupiteľstve väčšinu.

Zastupiteľstvo najskôr na riadnom rokovaní v septembri neschválilo návrhy zmlúv, ktoré boli potrebné, aby sa začalo s rekonštrukciou futbalového štadióna na Sihoti za 6,3 milióna eur. Poslancom sa zdali podmienky príliš ústretové voči futbalovému klubu, ktorého generálnym manažérom je brat trenčianskeho primátora. Pozemky pod štadiónom by klub podľa návrhu zmluvy dostal do dlhodobej výpožičky. Zablokovanie možnosti na rozsiahlu rekonštrukciu štadióna vyvolalo veľkú nevôľu futbalových priaznivcov, v meste sa dokonca uskutočnilo protestné zhromaždenie pred budovou radnice.

Minulý týždeň poslanci na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva návrh zmluvy schválili, ale so zmenenými podmienkami. Investor by podľa nich mal za pozemky pod novými tribúnami zaplatiť 30 percent sumy, ktorú určil znalecký posudok. Pre investora to znamená vyššie náklady asi o štvrť milióna eur.

„Nebudem to vetovať ani nebudem zvolávať žiadne mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva. Urobím všetko pre to, aby som investora presvedčil, aby z Trenčína neodchádzal, že ešte bude priestor na ďalšie rokovania v novom volebnom období,“ vyhlásil Richard Rybníček, primátor Trenčína.

Rekonštrukcia štadióna by mala stáť 6,3 milióna eur. Z toho je 2,4 milióna eur štátna dotácia a 3,9 milióna eur súkromné zdroje. Tschen La Ling z Holandska, ktorý je väčšinovým majiteľom klubu AS Trenčín, sa zatiaľ k zmeneným podmienkam zmluvy nevyjadril. Podľa Martina Galajdu, hovorcu futbalového klubu, by sa tak malo stať do dvoch týždňov.

„Zmeny podmienok zmluvy prekročili mandát, ktorý dostal od investora generálny manažér klubu. V priebehu najbližších dní alebo dvoch týždňov sa stretne s majiteľom klubu a hlavným investorom a rozhodne sa, ako bude ďalej v tejto situácii postupovať,“ vraví Martin Galajda.

Nezávisle od rozhodnutia majiteľa klubu sa na budúci mesiac začne s búraním schátralého štadióna. Mesto vyhlásilo verejnú súťaž s obstarávacou cenou 105 000 eur a do konca októbra by mala byť podpísaná zmluva s víťazom súťaže. Za 45 dní od začiatku búrania musia byť podľa podmienok súťaže búracie práce ukončené aj s odvozom materiálu. Čo bude ďalej, nie je zatiaľ isté, neexistuje plán B pre prípad, že investor neprijme zmenené podmienky.

„V súčasnosti neriešime takúto situáciu. Dnes musí investor najskôr urobiť rozhodnutie a zistiť, aké sú jeho možnosti ohľadom zmenených podmienok zmluvy, a ak ich nebude akceptovať, až potom môže riešiť vzniknutú situáciu. Treba to riešiť krok po kroku,“ dodal hovorca futbalového klubu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Trenčín #primátor #futbal #štadión