Bratislava bude mať 100 nových autobusov. Niektoré ani dlhé, ani krátke

Od piatku na cestách hlavného mesta pribudnú nové autobusy kategórie MIDI, prvé nasadia na linke číslo 30. Celkovo sa postupne vozidlový park obnoví o sto nových autobusov, z nich polovica príde ešte tento rok, druhá päťdesiatka sa dostane na bratislavské trasy v budúcom roku. Mesto takto napĺňa plán obnoviť do roku 2016 šesťdesiat percent vozidlového parku MHD.

16.10.2014 15:40
MIDI autobusy, MHD, DPB, Bratislava, Milan... Foto: ,
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik v kabíne šoféra.
debata (2)

Z tohto počtu bude desať autobusov typu MIDI s dĺžkou 10 metrov a obsaditeľnosťou 75 cestujúcich, štyridsať kusov 12-metrových sólo vozidiel, ktoré odvezú po 94 cestujúcich, a päťdesiat kĺbových vozidiel, ktoré merajú 18 metrov a pojmú po 150 cestujúcich. V týchto dňoch prebieha zaškoľovanie vodičov a technických pracovníkov.

Midi autobusy budú obsluhovať trasy, kde vozidlá svojou kapacitou stačia pre nižší počet cestujúcich. Zároveň budú mať praktické využitie na linkách, kde sú požiadavky na lepšiu manévrovateľnosť vozidla v cestnej premávke.

Midi autobusy budú obsluhovať trasy, kde... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
MIDI autobusy, MHD, DPB, Bratislava, Milan Ftáčnik, Ľubomír Belfi Midi autobusy budú obsluhovať trasy, kde vozidlá svojou kapacitou stačia pre nižší počet cestujúcich.

Nové vozidlá sú nízkopodlažné s klimatizovanou kabínou vodiča, rovnako ako priestoru pre cestujúcich. „Autobusy majú modernú konštrukciu so zapracovanými ergonomickými prvkami pracoviska vodiča, s kvalitnými rozhľadovými podmienkami, doplnenými kamerovým systémom so záznamovým zariadením a informačným systémom najnovšej generácie, čím sa zvýši aj bezpečnosť cestujúcich na zastávke. Označovače cestovných lístkov je možné doplniť čítačkami čipových kariet,“ vysvetľuje generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Nové autobusy sú vybavené samoobslužným otváraním dverí ovládaným cestujúcimi, samostatnou signalizáciou nástupu a výstupu vozíkov pre osoby so zníženou pohyblivosťou a rodičov s detskými kočíkmi. Komunikačné zariadenie medzi vozidlom a cestujúcim slúži na uľahčenie nástupu slabozrakých.

Generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi (vpravo)... Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
MIDI autobusy, MHD, DPB, Bratislava, Milan Ftáčnik, Ľubomír Belfi Generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi (vpravo) na prehliadkovej jazde novým autobusom kategórie MIDI.

Časť vozidiel navyše disponuje automatickým počítaním cestujúcich, ktoré pomôže pri plánovaní dopravy.

Dopravný podnik Bratislava vyhlásil dve verejné obstarávania na nákup 50 nových autobusov s možnosťou opcie na nákup ďalších 50 kusov. Na základe štatistiky vozidlového parku podľa typu, teda obsaditeľnosti, a priemerného veku autobusov, obstaral nové do segmentu MIDI, sólo vozidiel a kĺbových vozidiel, keďže alarmujúca situácia je vo všetkých.

Nový autobus kategórie MIDI. Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
MIDI autobusy, MHD, DPB, Bratislava, Milan Ftáčnik, Ľubomír Belfi Nový autobus kategórie MIDI.

„Vďaka podpore z eurofondov sa nám podarilo obnovovať segment trolejbusov a električiek, ale nákup autobusov Európska únia nepodporuje. Preto sa chcem poďakovať poslancom mestského zastupiteľstva za vlaňajšie schválenie návrhu riešenia kritickej situácie autobusov MHD. Chýbalo nám okolo 150 vozidiel – toľko ich bolo z hľadiska životnosti vyhodnotených ako nevyhovujúce. Preto sme 50 kusov objednali hneď a ďalších 50 ako opciu. Tá bola na tohtoročnom jesennom zasadnutí zastupiteľstva schválená, a tak na cestu pribudne 100 vozidiel,“ uviedol primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Celkovo 100 nových autobusov, 120 trolejbusov a 60 veľkokapacitných električiek bude znamenať obnovu vozidlového parku bratislavského dopravného podniku vo výške 65 percent.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #autobusy #Dopravný podnik Bratislava