Bystrické pieskoviská sa zhoršujú

Kvalita detských pieskovísk sa v Banskej Bystrici zhoršuje. Tento rok v meste hygienici skontrolovali 21 pieskovísk, z ktorých až 38 percent prekračovalo najvyššie prípustné mikrobiologické znečistenie. Je to trikrát viac ako minulý rok.

17.10.2014 15:00
pieskovisko, piesok, dieťa, hra, hračky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kvalita detských pieskovísk sa v Banskej Bystrici zhoršuje. Tento rok v meste hygienici skontrolovali 21 pieskovísk, z ktorých až 38 percent prekračovalo najvyššie prípustné mikrobiologické znečistenie. Je to trikrát viac ako minulý rok.

„Na základe analýz môžeme konštatovať, že na území mesta je trend výskytu nevyhovujúcich vzoriek piesku z detských pieskovísk určených na hranie detí stúpajúci,“ uviedla vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Katarína Slotová.

Zatiaľ čo v roku 2010 nezistili prekročenie najvyššieho prípustného množstva indikátorov mikrobiologického znečistenia ani v jednej vzorke, v nasledujúcich dvoch rokoch bolo nevyhovujúcich osem až deväť percent. Nárast zaznamenali aj pri prekročení limitov parazitologického znečistenia, keď v tomto roku potvrdili 9,5 percenta nevyhovujúcich vzoriek piesku. V predchádzajúcich troch rokoch takéto znečistenie nezistili.

Pod výrazné zhoršenie kvality pieskovísk sa podľa Slotovej mohlo sčasti podpísať aj vlhké počasie počas tohto leta, no skôr to poukazuje na to, že pieskoviská je potrebné nielen čistiť, ale aj častejšie v nich vymieňať piesok. Jeho mikrobiálne a parazitárne znečistenie spôsobujú predovšetkým zvieracie výkaly, ktoré môžu byť zdrojom infekčných ochorení.

Na základe kontroly, ktorú robili koncom augusta, hygienici zakázali prevádzkovanie deviatich pieskovísk. Z nich päť v materských školách a ďalšie štyri mestské mimo nich. Nariadili výmenu piesku, pričom opätovné kontroly urobia v najbližších dňoch. Mestu za znečistené pieskoviská hrozia pokuty od 150 do 20-tisíc eur.

Mesto ešte začiatkom leta zverejnilo výsledky kontroly 126 mestských pieskovísk v spolupráci s veterinármi, z ktorých bolo podľa hovorkyne primátora Martiny Kanisovej až 121 negatívnych na skúmané parazity, ktoré by mohli byť rizikom pre ľudí.

Mikrobiologické znečistenie neskúmali. „Stav pieskovísk je možné deklarovať len k dátumu odberu testovanej vzorky, čo bolo v našom prípade pred letnými prázdninami,“ reagovala na zistenia hygienikov.

Zákaz prevádzkovania pieskovísk vydali hygienici do času, kým v nich piesok nebude znova neškodný. Kanisová dodala, že výmenu piesku už mesto urobilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #znečistenie #hygienici