Reštaurátori chcú odhaliť skryté časti košického Dómu

Predzvesťou skončenia rekonštrukcie Dómu svätej Alžbety v Košiciach bolo minulý rok zmiznutie lešenia, ktoré zakrývalo časť katedrály.

30.12.2014 16:00
debata
Reštaurátori už ukončili reštaurovanie... Foto: Boris Macko, Pravda
Dóm sv. Alžbety, Košice Reštaurátori už ukončili reštaurovanie interiéru Dómu svätej Alžbety v Košiciach. V budúcom roku sa zamerajú na vnútorné priestory Matejovej veže.

V súčasnosti už môžu veriaci aj návštevníci obdivovať i kompletne obnovený interiér. Reštaurátori zo spoločnosti VILLARD dokončili práce na posledných štyroch lodiach gotickej katedrály, čím sa skončila rekonštrukcia viditeľných častí interiéru.

Väčšina peňazí, 80 percent, putovala na rekonštrukciu z eurofondov, išlo o slovensko-maďarský program cezhraničnej spolupráce. Celkový rozpočet projektu, ktorý sa začal 1.¤januára minulého roka a oficiálne sa skončí 31. decembra tohto roka, predstavuje sumu dva milióny 145-tisíc eur, pričom na Dóm pripadla suma jeden milión 101-tisíc eur.

Vďaka projektu sa podarilo reštaurovať severozápadnú, severovýchodnú, juhozápadnú aj juhovýchodnú bočnú loď, juhozápadnú kaplnku Mettercia a vnútornú stranu západného portálu. Po zásahu reštaurátorov teraz ohromujú svojou farebnosťou fresky z 15.¤storočia. No reštaurátori sa práve striedmymi farbami snažili oddeliť originálne stredoveké časti chrámu od tých, ktoré postavili až počas veľkej regotizačnej rekonštrukcie v rokoch 1877 – 1896.

Reštaurátori však košickú katedrálu aj tak neopustia, naopak, presunú sa do častí, ktoré sú očiam bežných návštevníkov skryté. Bude to výzva, lebo pôjde o priestory, ktoré na prvý pohľad nevidno a len málokto o nich tuší. "Nastávajúcou rekonštrukciou plánujeme zvýšiť turistický potenciál Dómu.

Okrem denne prístupného interiéru katedrály, podzemia s Rákocziho kryptou a Kráľovských schodov pribudne vďaka projektu aj dosiaľ neznámy interiér Matejovej veže," povedala projektová manažérka neziskovej organizácie Perly Gotickej cesty Mária Bartková. Len pre zaujímavosť, len na reštaurovanie celého interiéru Dómu bolo treba vynaložiť vyše šesť miliónov eur.

Pokračovanie reštaurátorských prác potešilo aj štatutára neziskovky Perly Gotickej cesty Františka Šándora. „Som veľmi rád, že sa našli prostriedky, aby sa reštaurovanie Dómu nemuselo zastaviť. A hoci reštaurátorov nebude vidno, bude o to väčším prekvapením pre Košičanov i návštevníkov mesta, ak potom budú môcť obdivovať Matejovu vežu aj zvnútra,“ dodal Šándor. Hodnota projektu z Nórskych fondov je vyše 500-tisíc eur.

Výstupom projektu je aj kniha o histórii Dómu, presnejšie z obdobia, keď Košice patrili k najvyhľadáva­nejším destináciám stredovekých pútnikov. Autormi knihy Pútnický kostol sv. Alžbety sú Peter Zubko, Katarína Nádaská a Timothy R. I. Juckes z Veľkej Británie. Spoluautor knihy Peter Zubko poukazuje na to, že sa zachovalo dosť veľa rôznorodých, pestrých, mimoriadne kvalitných, vzácnych a finančne náročných reliktov po kulte svätej krvi.

„Nová kniha umiestňuje košický eucharistický zázrak, ktorý urobil zo stredovekých Košíc významné pútnické miesto, do európskeho kontextu. Katarína Nádaská v nej prináša nový poznatok o púti kráľa Žigmunda Luxemburského do Košíc, a to ešte pred jeho potvrdením pápežskou bulou,“ hovorí Zubko o zaujímavých faktoch košickej histórie. V knihe je aj množstvo obrazového materiálu, ktorý poukazuje na najrôznejšie odkazy na kult svätej krvi, ktoré možno nájsť v Dóme aj dnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Dóm sv. Alžbety