Žiarčania stavajú na svojej dávnej histórii

Hoci sa Žiar nad Hronom dostal na mapu Slovenska iba v minulom storočí, korene jeho histórie siahajú do dávnej minulosti.

15.01.2015 15:00
peter antal, svätokrížsky dom Foto: ,
Mesto sa podľa žiarskeho primátora Petra Antala rozhodlo kúpiť pôvodný svätokrížsky dom, aby zachovalo históriu mesta.
debata

Tá sa viaže k voľakedajšiemu mestečku Svätý Kríž. Stáročné dejiny a tradície chce pre budúce generácie zachovať mesto, ktoré sa rozhodlo zachrániť jeden z posledných pôvodných svätokrížskych domov a priblížiť v ňom, ako sa tu kedysi žilo. Zaplatí zaň 80-tisíc eur.

Svätý Kríž sa kedysi rozprestieral v súčasnej starej časti Žiaru nad Hronom. Mnohí návštevníci mesta o tom ani netušia. „Väčšina ľudí vníma naše mesto ako mladé a moderné, ktoré vzniklo v nadväznosti na hlinikáreň. Má však oveľa hlbšiu históriu, ktorá sa spája práve so Svätým Krížom. Tento dom je zrejme posledný na pôvodnom Svätokrížskom námestí, ktorý ešte dýcha skutočnou históriou vrátane hospodárskej časti, kde sa napríklad nachádza aj dobová pec na dvanásť chlebov,“ približuje žiarsky primátor Peter Antal.

S myšlienkou, aby dom odkúpilo mesto, prišli žiarske aktivistky, keď sa dozvedeli, že je na predaj. „Hneď sme si povedali, že by bola obrovská škoda, keby ho nový majiteľ nechal zbúrať alebo prerobiť ako v podstate všetky ostatné v tejto vzácnej mestskej lokalite, ktorá tvorí srdce histórie nášho mesta. Ak by sa tak stalo, stratili by sme jeden z posledných pozostatkov Svätého Kríža, ktorý zanikol po vzniku Žiaru nad Hronom,“ hovorí Kamila Beňová z nezávislej platformy ž i a r o v k y. Podľa nej ide o pozoruhodný dom, ktorý je vynikajúcim priestorom na etnograficko-historickú expozíciu, pre ktorú neboli v meste doteraz vhodné priestory. Oslovili mesto a poslanci kúpu odobrili.

Okrem expozície plánuje mesto dom so záhradou a hospodárskou časťou využívať aj na menšie kultúrne, zvlášť folklórne podujatia či prezentáciu ľudových remeselníkov, obnoviť mieni aj pec. Na potrebné opravy v budúcnosti sa chce uchádzať o peniaze z grantov. Verejnosti by ho mali sprístupniť už v lete.

Ján Líška je rád, že ich rodičovský dom kupuje mesto, ktoré má s ním jasné zámery. „Takto sa vždy budem môcť prísť pozrieť na svoj rodný dom a navyše v jeho pôvodnej podobe,“ hovorí. Starali sa oň traja súrodenci a robili tak aj po tom, čo im predvlani zomrela mama. Rozhodli sa ho predať, lebo všetci majú svoje bývanie, cez sedemdesiat rokov a roboty okolo domu je už na nich priveľa. Aký je starý, nevedia. „Určite však môžem povedať, že v ňom žil náš otec, jeho otec, ešte predtým dedo,“ dodáva Ján. Mohutná pec tu stála už vtedy, keď bol malý chlapec. „Tu sa piekol chlieb pre celé osadenstvo, naraz až dvanásť. Spojili sa tri, štyri rodiny, raz sme piekli my, raz susedia. Také pece tu boli vtedy tri,“ spomína.

Hospodársky trakt má podľa mestského historika Petra Mosného stále svoj historický ráz, rovnako aj dlhý dom s niekoľkými izbami, hoci prešiel drobnými úpravami, zachoval si svoj pôvodný charakter. „Je to kamienok, ktorý môžeme vložiť do mozaiky významnej histórie nášho mesta,“ konštatuje. Odpoveď na to, aký je dom starý a z akého obdobia pochádza historická pec, dá podľa neho odborný prieskum.

Prvá doložená zmienka o Svätom Kríži pochádza z roku 1237, mestské výsady získal v roku 1246. Na Žiar nad Hronom ho premenovali v roku 1955. Rozvoj mesta nastal v 50. rokoch minulého storočia po spustení závodu na výrobu a spracovanie hliníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žiar nad Hronom #Svätý Kríž #svätokrížsky dom #Peter Antal