Najväčšie bystrické strašidlo dostáva nádej

Banskej Bystrici svitá nádej, že sa zbaví svojho najväčšieho strašidla. Takýto prívlastok nadobudla roky rozostavaná a chátrajúca autobusová stanica, ktorú pred časom Banskobystričania označili za najzanedbanejšiu stavbu, najviac špatiacu mesto.

16.01.2015 15:00
autobusová stanica, Banská Bystrica Foto: ,
Nedokončená banskobystrická autobusová stanica chátra už dlhé roky.
debata (3)

Do hry vstúpil nový vlastník, ktorý ju chce pretvoriť tak, aby sa stala dôstojnou bránou do stredoslovenskej metropoly pod Urpínom.

Autobusová stanica sa začala budovať pred viac ako tridsiatimi rokmi, neskôr stavbu zastavili a odvtedy chátra. „Naše mesto má ambíciu stať sa centrom turistického a cestovného ruchu a práve ona je prvým kontaktom, s ktorým prídu návštevníci do styku. Nielen, že uvidia škaredú, nedokončenú stavbu, ale nemajú si kde ani poriadne sadnúť, nemajú kde v slušných podmienkach počkať na autobus či ísť na toaletu,“ opisuje Diana Vigašová, predsedníčka Banskobystrického okrášľovacieho spolku, ktorý pred dvoma rokmi urobil anketu o stavbách najviac špatiacich mesto pod názvom Bystrické strašidlá. Autobuska si navyše vlani pripísala aj ďalšie prvenstvo, keď sa stala podľa hlasovania na portáli hnonline.sk aj najväčšou realitnou opachou Slovenska.

Stavba síce mestu nepatrí, ale každé jeho vedenie vyhlasovalo, že chce problém riešiť. „Doteraz to vždy skončilo len v rovine sľubov. Banskobystričania sa nikdy nedozvedeli nič konkrétnejšie, nedostali od mesta nijaké informácie, čo sa s tým robí a prečo sa to nedarí. Chceme veriť, že tentoraz sa už naozaj niečo pohne,“ dodáva Vigašová.

Nádej, že sa po dlhých rokoch dočkajú autobusovej stanice hodnej krajského mesta, dostali Banskobystričania po tom, čo koncom minulého roka kúpila objekt bratislavská spoločnosť Primum. Nové vedenie radnice s ňou v súčasnosti intenzívne rokuje. „Rokovania s touto spoločnosťou a mestom sú na dobrej ceste,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová s tým, že konkrétnejšie informácie a kroky zverejnia v druhej polovici januára.

Podľa Michala Milatu zo spoločnosti Primum plánujú vybudovať multifunkčné nákupné centrum s integrovanou autobusovou stanicou. „Svojou polohou a prepojením na železničnú stanicu vytvorí atraktívne spojenie pre cestujúcich verejnou dopravou, ako aj pre návštevníkov mesta,“ uviedol. So stavebnými prácami by chceli začať v júni tohto roku. Otvorenie centra je plánované na september v roku 2016. „Všetko je však závislé od samotného stavebného konania,“ dodal Milata.

Banskobystrická autobusová stanica sa začala budovať ešte v roku 1983. Vybudovali sa nástupištia, no o zhruba sedem rokov bola stavba zastavená. Hlavná budova terminálu zostala nedokončená a odvtedy chátra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #autobusová stanica