Komunitné záhrady predstavia v ďalších mestách

Nezisková organizácia Živica, ktorá záujemcom približuje postup pri zakladaní komunitných záhrad, mestských úľov alebo alternatívneho mestského platidla živec, chce svoje aktivity predstaviť v ďalších mestách.

19.01.2015 10:00
Komunitná záhrada, mestská záhrada, Pod... Foto: ,
Komunitné záhrady sa stávajú obľúbeným miestom trávenia času a stretávania sa so známymi.
debata

Verejnosť sa bude mať možnosť s týmito aktivitami oboznámiť v Piešťanoch 21. a 22. januára, v Žiline 28. a 29. januára a v Nitre 10. a 11. februára. Podľa organizácie bude teraz príležitosť dozvedieť sa, ako sa projekty podarili a ako podobné aktivity zorganizovať vo svojej lokalite.

Nezisková organizácia Živica, ktorá záujemcom približuje postup pri zakladaní komunitných záhrad, mestských úľov alebo alternatívneho mestského platidla živec, chce svoje aktivity predstaviť v ďalších mestách. Verejnosť sa bude mať možnosť s týmito aktivitami oboznámiť v Piešťanoch 21. a 22. januára, v Žiline 28. a 29. januára a v Nitre 10. a 11. februára. Podľa organizácie bude teraz príležitosť dozvedieť sa, ako sa projekty podarili a ako podobné aktivity zorganizovať vo svojej lokalite.

V minulom roku zriadila Živica komunitné záhrady, mestské úle aj platidlo živec v Bratislave a vo Zvolene. Komunitné záhrady podľa organizácie poskytujú v mestskom prostredí okrem ovocia a zeleniny aj zmysluplné trávenie času, zlepšenie susedských vzťahov, pocit spolupatričnosti a prepojenie s prírodou. Mestské úle majú za cieľ obohatiť mestské prostredie a zvýšiť populáciu včiel, ktorá na vidieku aj v dôsledku využívania agresívnych pesticídov v poľnohospodárstve v posledných rokoch poklesla.

„Lokálna mena bola pre nás najväčšou výzvou. V takomto rozsahu sa nikdy lokálna mena na Slovensku nezavádzala,“ povedala projektová koordinátorka Lucia Katonová. „Prešliapali sme cestu aj pre iné mestá a radi sa podelíme o naše skúsenosti.“ Doteraz sa podľa Katonovej podarilo do projektu meny živec zapojiť takmer päťdesiat obchodných prevádzok v oboch mestách a v obehu je tak 8 500 živcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Nitra #Piešťany #komunitné záhrady #víkend otvorených parkov a záhrad