Ebola dostala tvár kamennej sochy

Tisícky obetí, ktoré si vyžiadal smrtiaci vírus ebola, chytili za srdce Jána Kuvika z Haliče. Svoje posolstvo vytesal do kameňa a dal mu podobu sochy s názvom Ebola. Netradičná téma a jej stvárnenie dávajú jeho dielku punc výnimočnosti, ktorý ho posúva ako zaujímavosť do Knihy slovenských rekordov.

20.01.2015 14:00
debata
Smrtiaci vírus ebola inšpiroval Jána Kuvika k... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
ebola, socha, kameň Smrtiaci vírus ebola inšpiroval Jána Kuvika k vytvoreniu sochy.

Kameňosochárstvu sa 65-ročný dôchodca venuje celý svoj život. Popri náhrobných kameňoch sú až dodnes jeho záľubou sochy, od moderných cez historické až po sakrálne. K myšlienke vytvoriť dielo na tému vírusu, ktorý sa stal hrozbou na celom svete, ho priviedli správy z médií.

„Keď som videl to utrpenie a bezmocnosť ľudí v Afrike, povedal som si, že ako umelec by som mal niečo urobiť. Niečo, čo vystihne hĺbku tej tragédie, ktorá sa v podstate dotýka nás všetkých, a dať tomu primeranú podobu. Nie ako niektorí podnikavci v zahraničí, ktorí začali vyrábať plyšové vírusy ako hračky,“ vysvetľuje svoje pohnútky.

Socha má spolu s podstavcom výšku zhruba jeden meter, pracoval na nej asi mesiac. Stvárňuje postavu smrtky, ktorá sa dotýka zemegule, a vytesal ju z jedného kusa tvrdého pieskovca. „Týmto spojením som chcel vyjadriť, že ebola prináša smrť, ktorá si nevyberá a ohrozuje celú našu planétu. Je to v podstate aj také určité upozornenie a varovanie, že ľudia na celom svete by sa k sebe mali správať lepšie, nerobiť si zle, nepúšťať sa do konfliktov a vojen, lebo stačí, keď potom príde takýto smrtiaci vírus a znivočí nás všetkých,“ približuje jej autor.

Podstavec, na ktorom použil mramor vo viacerých farbách, sa rovnako nesie v duchu symboliky. Červený symbolizuje krv, zelený prírodu, svetlý má v sebe štruktúru kostí.

Kuvikova socha má namierené do Knihy slovenských rekordov, v ktorej sa zaznamenávajú nielen prekonania doterajších rôznych rekordov, ale aj zaujímavosti s prívlastkom – prvé. „Určite tam táto socha patrí, pretože je zaujímavá a ojedinelá. Zapíšeme ju ako prvé dielo s tematikou eboly a ochrany ľudstva pred ňou, pretože doteraz sa u nás nikto o nič takéto zatiaľ nepokúšal a pán Kuvik je prvý človek na Slovensku, ktorý to urobil,“ spresnil komisár a zostavovateľ Knihy slovenských rekordov Igor Svítok s tým, že v súčasnosti doťahujú registráciu.

Začiatkom tohto roka agentúra ČTK zverejnila informáciu, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie si ebola za minulý rok vyžiadala bezmála 8-tisíc obetí vrátane zdravotníckych pracovníkov z celkovo viac ako 20-tisíc nakazených. Najviac úmrtí zaznamenali v Sierre Leone, Libérii a Guinei. V pätnástich prípadoch ľudia chorobe podľahli v iných štátoch, a to v Nigérii, Mali, USA a v Španielsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #socha #ebola #Halič #Ján Kuvik