Košický krajský súd potvrdil oslobodenie Mojsejovej

Košický krajský súd zamietol odvolanie prokurátora a potvrdil rozsudok Okresného súdu Košice I, ktorý oslobodil košickú podnikateľku Eleonóru Mojsejovú obžalovanú z trestného činu neodvedenia dane a poistného. O rozhodnutí informovala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

28.01.2015 13:28
Nora Mojsejová Foto:
Nora Mojsejová.
debata (7)

Ako v stručnom odôvodnení druhého rozsudku Okresného súdu Košice I z 1. októbra 2014 uviedol predseda senátu, súd svoje rozhodnutie opiera o skutočnosť, že na hlavnom pojednávaní bolo jednoznačne preukázané, že obžalovaná dodatočne zaplatila daň s príslušenstvom, čím prejavila účinnú ľútosť. Podľa súdu trestnosť činu zaniká podľa osobitného predpisu, ak obžalovaný uhradí štátu dlžnú čiastku aj s príslušenstvom.

V tejto kauze išlo už o druhý rozsudok okresného súdu. Aj prvý raz súd Mojsejovú oslobodil, prokurátor sa odvolal a krajský súd nariadil nové pojednávanie na okresnom súde.

Obžaloba sa týkala uplatnenia si nadmerného odpočtu DPH vo výške približne 33-tisíc eur v roku 2008 za dodávku účtovníckeho softvéru Mojsejovou. Daňový úrad odpočet neuznal.

Košická podnikateľka však čelí ďalším obvineniam zo zločinu neodvedenia dane a poistného od januára 2007 do mája 2010. Spolu s ňou je obvinených ďalších vyše 20 osôb. Voči samotnej Mojsejovej bolo vznesených 20 obvinení. Výška škody presiahla 6,5 milióna eur. Okrem toho je voči nej vedené konanie pre pôžičku 850-tisíc eur, ktorú jej údajne poskytol František Kabrheľ, a podľa jeho slov nebola splatená.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Eleonóra Mojsejová