Za Slánske lesy padli podmienečné tresty

V dlhoročnej kauze Slánske lesy, spojenej s podvodom s pozemkami za viac ako 40 miliónov eur, včera padol verdikt.

03.02.2015 16:00
debata (4)

Banskobystrický krajský súd trebišovskému podnikateľovi Milanovi I. a notárovi Ferdinandovi O. vymeral dvojročné podmienečné tresty, bývalého riaditeľa trebišovského katastra Pavla P. spod obžaloby oslobodil. Rozsudok nie je právoplatný. Odvolala sa proti nemu prokurátorka aj obžalovaní, okrem oslobodeného exšéfa katastra.

Trojica mužov z východného Slovenska čelí obžalobe z podvodu a falšovania verejných listín. Podľa obžaloby mali v roku 1998 pripraviť štát a ďalších vlastníkov o zhruba 6¤500 hektárov lesných a ďalších pozemkov. Získala ich ako dar údajná nemanželská dcéra grófa Ladislava Károlyiho, dnes už nebohá Mária Dušičková. Majiteľkou pôdy sa v roku 1998 podľa prokuratúry stala na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej ako 85-ročnej vydal obžalovaný notár, a ďalších dokumentov s nepravdivými skutočnosťami o vlastníckom práve. Pozemky potom vložila ako nepeňažný vklad do eseročky Slánske lesy, kde je spoločníkom a konateľom manžel jej vnučky Milan I.

Obžalovaní počas procesu tvrdili, že sú nevinní a ide o prípad s politickým pozadím. Ani oni, ani ich advokáti nechceli verdikt súdu komentovať. Prokurátorka sa odvolala v prípade oslobodzujúceho rozsudku. Pre médiá uviedla, že k výroku o treste pre ďalších dvoch sa zatiaľ vyjadrovať nechce, ale predpokladá podanie odvolania.

V zdôvodnení rozsudku o výške trestu sudca uviedol, že podmienečné tresty súd uložil s prihliadnutím na to, že od začiatku konania uplynulo viac ako sedemnásť rokov. Dochádzalo k prieťahom v konaní, pričom hlavné pojednávanie sa začalo až v auguste 2009. Exriaditeľa katastra oslobodil súd preto, lebo urobil chybu iba v tom, že podpísal vklad nehnuteľnosti do katastra, pričom nemohol vedieť a ani sa nedokázalo, že vedel o nepravých dokladoch, ktoré mu predložil spomínaný podnikateľ.

V roku 2013 banskobys­trický krajský súd v spore o Slánske lesy medzi štátom a podnikateľom Milanom I. definitívne rozhodol o prinavrátení pozemkov štátu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #les #Banskobystrický samosprávny kraj #Slánske lesy