Pre ropu v Dunaji spustia kontroly lodí

Vyliata ropa v Dunaji opäť postavila na nohy hasičov aj ochranárov. Na Jarovskom ramene sa objavila v utorok blízko Bratislavy a tiahla sa od hlavného toku Dunaja.

17.02.2015 13:03 , aktualizované: 17:50
Jarovecké rameno, ropná škvrna Foto: ,
Bratislavskí hasiči momentálne zasahujú na Jaroveckom ramene, na hladine sa nachádza ropná škvrna.
debata (2)

Nejde pritom o ojedinelý prípad, iba vlani sa na rôznych úsekoch tejto rieky objavili minimálne tri veľké ropné škvrny. Inšpektori si povedali dosť a plánujú kontrolovať lode, z ktorých znečistenie zrejme vyteká.

Hasičov zalarmovali občania, ktorí si na hladine všimli tmavú škvrnu. Na miesto okamžite prišli plavební inšpektori, ktorí privolali hasičov aj policajtov. „Od nás zasahuje 12 hasičov, ktorí majú tri kusy hasičskej techniky a dva člny,“ informovali z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Odkiaľ ropa vytiekla, povedať nevedeli, škvrna sa však tiahla od hlavného toku Dunaja a mala rozlohu 12 krát 300 metrov.

Denník Pravda bol na mieste v čase, keď sa hasiči pripravovali na likvidáciu znečistenia. „Najprv robíme prieskum hladiny, aby sme vedeli, kde všade sa ropa nachádza. Zatiaľ vieme len to, že škvrna sa začína od toku Dunaja a drží sa až sem po Jarovské rameno. Tu bola súvislá vrstva ľadu, na ktorej sa zachytila,“ ukázal veliteľ zásahu Igor Dritomský. Potom sa štyria hasiči na člne premiestnili na miesto, kde začali škvrnu odstraňovať. Použili na to špeciálny prípravok, ktorý slúži ako odmastňovač. Nastriekali ho na hladinu a postupne sa presúvali po dĺžke celej škvrny.

Hovorkyňa Dopravného úradu Miroslava Janušicová o tom, kto je pôvodca znečistenia, nechcela špekulovať. „Ropa mohla uniknúť z lode, ktorá prechádzala po Dunaji, a postupne sa doplavila až sem. Sú to však iba domnienky,“ povedala.

Podobne zareagoval aj Martin Hyčko z Inšpektorátu životného prostredia v Bratislave. Príčinu, čas vzniku znečistenia a ani jeho pôvodcu zatiaľ nezistili. „Dá sa predpokladať, že mimoriadne zhoršenie vody spôsobila posádka niektorého z tranzitujúcich plavidiel, ktoré sa plavili po vodnej ceste Dunaj. Dĺžka znečistenia približne 300 metrov je spôsobená rozplavením znečistenia prúdením vody vplyvom vetra,“ vysvetlil Hyčko. K hromadnému úhynu živočíchov podľa neho nedošlo, pri obhliadke nebolo vidieť mŕtve ryby.

Aby sa podobná situácia neopakovala, Slovenská inšpekcia životného prostredia bude v najbližších mesiacoch kontrolovať lode. „V spolupráci s Dopravným úradom plánujeme preventívne kontroly viacerých lodí, ktoré tranzitujú po toku Dunaja. Budú zamerané na kontrolu ustanovení vodného zákona v súvislosti so zaobchádzaním so znečisťujúcimi látkami,“ potvrdil Hyčko. Kontrolovať však môžu iba lode v prístavoch a na vstup na palubu potrebujú povolenie.

Vlani sa ropné škvrny na Dunaji objavili niekoľkokrát. V januári ich spozorovali v Devíne, odkiaľ pokračovali smerom na Starý a Prístavný most. V marci si ich všimli pri južnej časti bratislavského prístavu. V apríli bola nahlásená ďalšia škvrna, tentoraz pod Starým mostom. So šírkou 100 metrov sa ťahala až po Jarovské rameno. Hasiči museli postaviť norné steny, aby sa znečistenie nerozšírilo a následne ho zlikvidovali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #ropná škvrna #Jarovecké rameno