Spadnuté stromy ohrozujú cestu pri Strečne

Popri hlavnom severnom ťahu Bratislava - Košice, medzi Žilinou a Vrútkami, sú desiatky spadnutých stromov. Stromy na svahu vedľa vozovky v Strečne pováľal silný vietor, iné sa zrútili pod váhou snehu.

05.03.2015 14:00
debata (1)

Do vozovky už síce nezasahujú, no i tak je potrebné ich odstrániť pre bezpečnosť. Navyše na svahu sú ďalšie nestabilné porasty, ktoré by mohli ohroziť premávku.

„Mali by to odpratať, pretože stromy len narezali a nechali tak, neodviezli to preč. Môže napríklad nastať taká situácia, že auto zíde z vozovky, čo je nebezpečné samo osebe, a keď sa dostane do toho neporiadku, môže ho to ešte viac poškodiť,“ myslí si kamionista Roman z Vizovíc. Haluzinu a zvyšky kmeňov, ktoré ležia blízko vozovky, by mali lesníci odstrániť už čoskoro. Stromy, ktoré sú nahnuté a hrozí ich zrútenie, budú však môcť odstrániť až po zlepšení počasia.

„Stromy, ktoré by mohli v budúcnosti ohroziť premávku, vzhľadom na zložitý terén budú odstránené až po roztopení snehu,“ uviedol Vlastimil Rezek, hovorca Lesov SR.

Strečniansky úsek patrí na Slovensku medzi najvyťaženejšie, denne tadiaľ prejde okolo 30-tisíc vozidiel. Vykonávať hocijakú údržbu na tomto úseku je veľmi problematické, lesníci preto musia ďalšie kroky dohodnúť s políciou. „Pravdepodobne sa tieto práce na nevyhnutný čas nezaobídu bez čiastočného alebo úplného obmedzenia premávky,“ dodal Rezek.

Cesta v Strečne prešla v minulosti rekonštrukciou. Cestári pred siedmimi rokmi zmenili dvojpruhovú cestu na tri pruhy, čo malo zlepšiť plynulosť premávky. Na 11-kilometrovom úseku, kde boli časté smrteľné nehody, je zakázané obiehať, s výnimkou trojpruhových úsekov, pričom jazdné pruhy od seba delia mechanické zábrany.

Cestári na svah a skalný masív popri ceste natiahli ochranné siete, pretože roku 2007 uvoľnený kameň spadol na prechádzajúce auto a smrteľne zranil 19-ročnú ženu, ktorá sa v ňom viezla. Väčšinu uvoľnených kameňov teraz zachytia siete. Nie vždy sa to podarí aj pri stromoch, jeden spadol na auto pred dvomi rokmi v júni, našťastie posádka vyviazla bez zranení.

Úseku v Strečne sa v budúcnosti vyhnú vodiči cez diaľničný tunel Višňové – Dubná Skala. 7,5-kilometrový tunel má byť podľa posledných prísľubov z vlaňajška hotový na konci roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #Stromy #Strečno