Čo ukrýva dno nitrianskeho jazera?

Takmer štyri dni trvalo hasičom, kým zo zoborského jazierka v Nitre odčerpali vodu. Po nich tam prídu policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Čo budú na dne hľadať, to zatiaľ taja. Zrejme však ide o vážny prípad, keďže sa im oplatilo vypustiť celé jazero. Podľa našich informácií hľadajú zbrane pochádzajúce z trestnej činnosti.

13.03.2015 15:00
jazero, Nitra Foto: ,
Odčerpanie vody zo zoborského jazera trvalo hasičom takmer štyri dni.
debata (6)

Policajné prezídium odmieta dať konkrétne informácie. "Môžeme len potvrdiť, že ide o súčasť procesného úkonu vykonávaného Národnou kriminálnou agentúrou. Žiadne bližšie informácie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ povedal Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. NAKA požiadala o spoluprácu aj mesto Nitra, ktorému jazierko patrí. "My sme súčinní, ale reálny dôvod vyšetrovania nepoznáme. Je tam nejaké zistenie,“ reagoval Igor Kršiak, prednosta Mestského úradu v Nitre.

"Možno niekto zo svedkov mafiánskych vrážd povedal, že sú tam telá. Operovali tam Mellovci, Ferusovci. Mŕtvoly vraj hádzali do šácht, ktoré ostali po bývalých baniach. Bez stopy zmizli desiatky ľudí. Namieste je aj uvažovať o vražedných zbraniach, ktoré tam môžu byť zahrabané. Jednoznačne hľadajú dôkazový materiál. Niekto zaspieval,“ uvažuje bezpečnostný expert Juraj Zábojník.

Jazero sa nachádza medzi rodinnými domami v časti Zobora, ktorý je husto obývanou mestskou časťou. Vodu z neho hasiči odčerpávali do kanalizácie. Začali tento pondelok ráno od deviatej a skončili o desiatej večer, aby nerušili nočný pokoj. Pokračovali opäť aj ďalšie dni. Vo štvrtok sa dostali ku dnu, špeciálnymi čerpadlami odsávali zakalenú vodu. Neskôr by sem mali prísť bagre, ktoré sa dostanú až pod dno. Ešte pred vypúšťaním vody ochranári vylovili viac ako dvesto kilogramov rôznych rýb, korytnačku a žaby. Preniesli ich inam.

Svah Zobor je súčasťou pohoria Tribeč. Kedysi tu bola žulová baňa, zanikla v roku 1893, keď po mohutných dažďoch voda zaplavila pätnásť metrov hlbokú jamu. Hektolitre vody nebolo možné vtedy odčerpať, odvtedy sa datuje vznik jazierka. Zvláštnosťou je, že jazero sa napĺňa výlučne dažďovou vodou, nemá prítoky. Pretože ide o stojatú vodu, ľudia sa tu nekúpali, ale v zime sa sem chodievali korčuľovať. Za desiatky rokov sa jazierko stalo zároveň čiernou skládkou odpadu, každú jar ho čistia dobrovoľníci.

Nitrianska radnica sa rozhodla, že ho po ukončení vyšetrovania zrekultivuje. "Spolu s pracovníkmi Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie jazierko a jeho okolie vyčistíme a okolie upravíme,“ potvrdil prednosta Kršiak. Podľa prednostu bude voda do jazierka sčasti dovezená a sčasti sa zaplní prirodzene dažďovými zrážkami. Naposledy bolo jazierko vypustené a vyčistené v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #Nitra #jazero