Knižnica pre seniorov má nečakaný úspech

Ozvali sa inštitúcie aj občania, ktorí chcú tejto myšlienke pomôcť a postupne ju rozšíriť aj na ďalšie domovy dôchodcov. S myšlienkou knižnice prišli samotní klienti zariadenia pre seniorov na Lavičkovej ulici v Trenčíne a vedenie domova im vyšlo v ústrety. Zariadenie malo klubovňu, ktorá nebola príliš využívaná, tú prebudovali na knižnicu. Otvorili ju pred tromi týždňami a spočiatku mala dvetisíc zväzkov. Kníh však stále pribúda a bývalá klubovňa už bude primalá, v zariadení sa obzerajú po iných priestoroch. Stovky kníh darovali občania aj inštitúcie z regiónu, keď sa o iniciatíve seniorov dočítali v denníku Pravda.

17.03.2015 15:00
kniznica, seniori Foto: ,
Ak budú seniori s audioknihami spokojní, požičiame im ďalšie, sľúbila Gabriela Krokvičková, riaditeľka Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne.
debata

„Tento záujem naštartovali informácie v médiách o otvorení knižnice v našom zariadení pre seniorov. Nabralo to skutočne veľmi vysoké obrátky, pár dní po tom, čo bola správa uverejnená, ozvali sa nám zo sekretariátu predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja a informovali nás o možnostiach spolupráce s krajskou knižnicou. Potom to už išlo veľmi rýchlo,“ vraví Ladislav Pavlík, riaditeľ Sociálnych služieb mesta Trenčín, čo je organizácia, do ktorej patrí toto zariadenie pre seniorov.

Ozvali sa aj súkromné osoby, zatiaľ päť ľudí, jeden z nich ponúkol napríklad 500 knižných titulov. A nielen z Trenčína, balíky kníh priniesol napríklad starosta obce Horná Súča Juraj Ondračka. Ľudia to zrejme pocítili ako niečo, čo tu doteraz nebolo a ľuďom to chýba, čo zaplnilo jednu medzeru v službách pre seniorov.

„Je to veľmi dobrý nápad a my ho chceme rozšíriť aj do iných miest v kraji, kde sú domovy dôchodcov. Jednou z kompetencií, ktoré samosprávny kraj má, je starostlivosť o starších ľudí. Táto aktivita podporuje a zvyšuje kvalitu starostlivosti o týchto ľudí v jednotlivých zariadeniach,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Trenčiansky samosprávny kraj je zriaďovateľom troch knižníc. Najväčšia z nich je Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne. Tá v pondelok odovzdala seniorom svoj dar – stovku kníh a množstvo časopisov. Na vyskúšanie im požičia aj štyri audioknihy, zatiaľ romány a detektívky. Klienti zariadenia si vyskúšajú, či im takáto služba vyhovuje.

Ak bude záujem, knižnica sľubuje, že im na výmenu požičia aj ďalšie. Podľa 72-ročnej Daniely Ilkyvovej, klientky zariadenia pre seniorov, je tu veľa slabozrakých, ktorí nemôžu čítať pre problémy s očami, preto s radosťou privítajú audioknihy. Sú to vlastne zvukové nahrávky, z čitateľa sa stáva poslucháč. Staršie verzie sú na magnetofónových kazetách, novšie na CD nosičoch.

„Máme niekoľko stoviek audiokníh. Okrem toho spolupracujeme aj s knižnicou v Levoči, odtiaľ môžeme získať ďalšie audioknihy. Budeme ich obmieňať a podľa záujmu klientov môže im poskytnúť žánre, o ktoré budú mať záujem. Poskytneme im zoznam audiokníh, ktoré sa u nás nachádzajú, aby si mohli vybrať. Takisto to platí aj o knihách v našom fonde,“ sľúbila Gabriela Krokvičková, riaditeľka Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne.

Knihy, časopisy, audioknihy aj ďalšie služby bude knižnica poskytovať seniorom zadarmo, nebude im účtovať žiadne poplatky, a to ani v prípade, keby sa im nepodarilo niektoré zapožičané knihy vrátiť. A v budúcnosti chce pre nich pripravovať aj podujatia, ktoré inak knižnica organizuje vo vlastných priestoroch, napríklad besedy so spisovateľmi, prípadne prednášky, podľa toho, o čo bude najväčší záujem. Klienti zariadenia sú väčšinou ľudia, ktorým sa ťažšie chodí, nie vždy môžu ísť na podujatia v meste, tak podujatia prídu za nimi.

"Neuveriteľne ma to prekvapilo, bola som šokovaná, keď som zistila, aký ohlas naša knižnica mala. Nechcela som tomu veriť. Potešil ma záujem zvonku, ale aj od ľudí, čo bývajú v tomto zariadení. Za tri týždne od jej otvorenia sa čitateľmi našej knižnice stalo 20 percent klientov.

A ľudia prichádzajú s ďalšími návrhmi, ako rozšíriť činnosť knižnice, napríklad prednášanie vlastnej tvorby. A musím povedať, že niektorí klienti sú skutočne talentovaní autori," dodala Daniela Ilkyvová, ktorá sa podujala na prácu knihovníčky v tejto neštandardnej knižnici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #seniori #knižnica