Lyžiarska sezóna bola úspešnejšia ako vlani

Hoci predpovede na najbližšie dni sľubujú na teplomeroch aj jarné dvadsiatky, v niektorých strediskách ešte stále pokračuje zimná sezóna. Viacerí prevádzkovatelia lyžiarskych areálov, ktoré končili bonusovou veľkonočnou lyžovačkou, sa zhodli, že sezóna bola vydarenejšia ako vlaňajšia. Snehové podmienky boli lepšie a na zjazdovky prilákali viac ľudí ako pred rokom.

10.04.2015 14:00
lyžiari, sneh, lyžovačka, Foto: ,
Prevádzkovatelia si pochvaľujú snehové podmienky aj počet návštevníkov.
debata (3)

Záver sezóny sa vďaka výdatnej snehovej nádielke, ktorá prospela podmienkam na lyžovanie, bol oveľa vydarenejší ako jej začiatok. Štart bol rozpačitý, chýbal prírodný sneh a pre teplejší charakter počasia sa len pomaly rozbiehali snehové delá.

„Zimná sezóna bola v porovnaní s minuloročnou lepšia, ale v porovnaní s ňou by bola lepšia asi ktorákoľvek sezóna za posledné tri-štyri dekády na Donovaloch,“ hovorí Miro Dobrota zo strediska Parksnow Donovaly. Stredisko je v prevádzke ešte aj počas tohto víkendu a Dobrota hovorí, že ak by nedeľa 12. apríla bola posledným lyžiarskym dňom, stredisko by bolo v prevádzke 121 dní (vlani 107 dní). Návštevnosť bola vyššia o tretinu.

V stredisku Jasenská dolina v Turci, kde je dolná stanica lanovky v nadmorskej výške 540 metrov, trvala sezóna 83 dní. Ukončili ju veľkonočné sviatky. „K väčšej spokojnosti nám chýbali akurát tie vianočné sviatky, tam nám zhruba 25 percent tržieb ušlo,“ uviedol Milan Sumka, riaditeľ strediska Jasenská dolina.

O lepšej sezóne ako pred rokom hovorí aj Marta Nováčková zo Skiparku Erika pod Kojšovskou hoľou, vzdialeného asi 25 kilometrov od Košíc. „Bolo to lepšie ako minulý rok, pretože vtedy sme vôbec nemali sezónu spustenú. Ale stále to nebolo ono, nedá sa to porovnávať s lepšími sezónami,“ povedala.

Práve pre vianočný výpadok je možné sezónu z dlhodobejšieho hľadiska označiť skôr ako priemernú. Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour porovnala, že zhruba pred desiatimi rokmi sa cez vianočné sviatky lyžovalo už v minimálne päťdesiatich strediskách, pričom teraz bolo čiastočne otvorených len sedem.

Sezóna sa začala rozbiehať až na prelome rokov a od polovice januára sa dalo lyžovať v 90 lyžiarskych areáloch. „Asi do konca januára sa lyžovalo prevažne na technickom snehu. Zlom nastal 31. 1. po masívnom snežení, ktoré prinieslo na naše svahy 30 až 50 cm nového snehu a sezónu spustili i ďalšie, menšie strediská. Počet otvorených areálov sa zvýšil na konečných 100 až 110,“ priblížila Styková.

Z jarných prázdnin sa vďaka kombinácii dostatku snehu a slnečného počasia vydarili najmä voľné dni deťom zo stredného Slovenska (14. – 22. februára), kde prázdninovali ako prví. Naopak, počasie neprialo nasledujúcemu týždňu, keď oddychovali Východoslováci. Top obdobím napríklad na Donovaloch boli stredoslovenské a tiež bratislavské jarné prázdniny (prvý marcový týždeň).

„Po jarných prázdninách viacerí prevádzkovatelia sezónu ukončili a asi tretina prešla do víkendového režimu,“ doplnila Styková. Vydarenejšia ako vianočná lyžovačka bola veľkonočná, podmienky boli kvalitnejšie a atmosféra na svahoch skôr zimná ako jarná.

Pôvodne sa predpokladalo, že v prevádzke bude 15 stredísk, napokon ich bolo otvorených 30. Mnohé navyše ponúkli lyžovačku za mimosezónne ceny či 10-eurové celodenné skipasy.

Od 10. decembra je v prevádzke bez prerušenia stredisko v Západných Tatrách Roháče – Spálená. „Návštevnosť bola vyššia ako vlani aj vďaka investícii do novej lanovky,“ povedal Patrik Matištík zo strediska.

Dodáva, že snehu je dosť, podmienky sú stále dobré, ale ako dlho sezóna potrvá, bude závisieť od záujmu ľudí a od toho, či ich opäť naštartované jarné počasie nebude lákať skôr na bicykle či do záhrad ako na lyže.

Stále dobré podmienky sú aj v Nízkych a vo Vysokých Tatrách. Strediská v Jasnej, na Štrbskom Plese a Tatranskej Lomnici odštartovali sezónu ako prvé na začiatku decembra. „Začali sme zasnežovať 21. novembra a prevádzka zjazdoviek sa spustila 5. decembra v Jasnej, kde bola spustená prelomová lyžovačka až z Chopku,“ pripomenula Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti TMR.

Snehové podmienky sú výrazne lepšie, ako boli vlani, no sezónu z pohľadu návštevnosti v strediskách patriacich pod Tatry Mountain Resorts zatiaľ nevyhodnotili, keďže ešte stále trvá a bude závisieť od vývoja počasia, či sa lyžiari postavia na svahy aj začiatkom mája.

Kde sa ešte lyžuje

  • aj po veľkonočných sviatkoch pokračovala sezóna cez pracovné dni v 5 strediskách  – na severnej a južnej strane Chopka, na Štrbskom Plese, Roháčoch – Spálenej, vo Vrátnej a v Skicentre Kohútka (všetky v prevádzke aj počas nadchádzajúceho víkendu)
  • od piatka ohlásili prevádzku Snowparadise Veľká Rača a Kubínska hoľa
  • cez víkend by sa mali pridať i Donovaly, Malinô Brdo pri Ružomberku, Martinské hole, Tatranská Lomnica, Bachledova – DENY a v závislosti od lyžiarskych podmienok Vyšná Boca, Ski Zábava – Hruštín a Skalka arena Kremnica

Zdroj: Sitour

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #lyžovačka #lyžiarska sezóna