Na Trenčianskom hrade našli prácu nezamestnaní

Na Trenčianskom hrade pracujú aj nezamestnaní, ktorí upratujú nádvoria, čistia okolie hradieb a pripravujú národnú kultúrnu pamiatku na hlavnú turistickú sezónu. Od mája tu začali nezamestnaní robiť aj sprievodcov a dozerajú na expozície.

08.05.2015 13:00
Trenčiansky hrad Foto: ,
Martin Čerešňa vraví, že na hrad chodí, aby nesedel doma.
debata (1)

„Máme ambície zamestnať takto desať sprievodcov. Ale máme aj iné projekty, ktoré sú zamerané skôr na manuálne práce. V princípe tu nájde uplatnenie každý nezamestnaný, ktorý bude chcieť. Vedeli by sme tu umiestniť asi 25 ľudí,“ vraví Tomáš Michalík, zástupca riaditeľa Trenčianskeho mú­zea.

Výhodná spolupráca

Pri vytváraní pracovných príležitostí pre nezamestnaných Trenčianske múzeum spolupracuje s tunajším úradom práce. Pre múzeum je to spolupráca veľmi výhodná, pretože získa pracovníkov, ale nestojí ho to takmer nič, o mzdy sa stará úrad práce.

Ľudia, ktorí sa zamestnajú na Trenčianskom hrade ako sprievodcovia, sú vyradení z evidencie nezamestnaných. Uzatvoria totiž riadny pracovný pomer na dobu určitú. Tá je podľa dohody medzi múzeom a úradom práce stanovená na štyri mesiace, teda na hlavnú sezónu. Ak sa počas tohto času niektorí osvedčia, môžu tu zostať zamestnaní aj natrvalo.

„Ak budú mať záujem o trvalé zamestnanie, táto možnosť tu je. Zatiaľ sa to nestalo, pretože tento projekt je úplne nový, s úradom práce sme ho zaviedli od 1.¤mája. Aj pre nás je to nová skúsenosť, ale verím, že sa nám títo ľudia osvedčia a stanú sa našimi kmeňovými zamestnancami, pretože sprievodcovia nám na hrade stále chýbajú,“ predpokladá Peter Pastier, kastelán Trenčianskeho hra­du.

Zatiaľ sedem, pribudnú ďalší

Výberové konanie na sprievodcov robil úrad práce. Medzi požiadavkami je aj ovládanie aspoň jedného cudzieho jazyka, čo bol trochu problém. Zatiaľ vybrali sedem uchádzačov z radov nezamestnaných.

Gabriele Huňovej sa práca sprievodkyne na hrade... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Trenčiansky hrad Gabriele Huňovej sa práca sprievodkyne na hrade zapáčila.

„Určite ten počet doplníme. Už sme poslali ďalším uchádzačom odporúčania do zamestnania, aby sa hlásili u zamestnávateľa. Platení budú od nás, cez úrad práce, a môžu dostať maximálne 512 eur mesačne. Tieto dohody sú financované z 15 percent zo štátneho rozpočtu a z 85 percent z Európskeho sociálneho fondu,“ spresnila Zdenka Tvrdá, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne.

Ľudia, ktorí sa dostanú na túto pozíciu, by mali sprevádzať návštevníkov a starať sa o priamy kontakt s nimi. Dostali sprievodcovské texty, ktoré si musia naštudovať. So súčasnými sprievodcami niekoľkokrát prejdú prehliadky, aby sa zaškolili a overili si, či sú schopní sprevádzať návštevníkov aj samostatne. Nie každý sa na túto prácu hodí. Okrem toho sa budú musieť doučiť aj ďalšie informácie, aby vedeli návštevníkom rozprávať o hrade aj o meste, aby im vedeli podať nielen základné informácie, ale aj zaujímavé detaily a odpovedať na ich otázky.

Gabriela Huňová z Trenčína je jednou z tých, čo sa v týchto dňoch zoznamujú s pracovnými povinnosťami sprievodcu. Robila na recepcii v kúpeľoch, ale už viac ako dva a pol roka bola nezamestnaná. „Je to veľmi zaujímavá práca, pretože je o histórii. Je to problematika, ktorú treba najskôr riadne naštudovať, až potom je človek schopný sprevádzať návštevníkov a informovať ich. Som s touto prácou spokojná, po rokoch mám opäť kontakt s ľuďmi. Bola by som rada, keby mi ponúkli trvalý pracovný pomer,“ povedala Gabriela Huňová.

V lete otvoria hradné kasárne

Inou skupinou nezamestnaných, ktorí pracujú na hrade, sú poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Tí sú povinní odpracovať 32 hodín mesačne, ale stále zostávajú v evidencii úradu práce a štát za nich platí zdravotné poistenie. Rovnako aj tí, ktorí sem prišli v rámci aktivačných prác a pracujú 20 hodín týždenne. Martin Čerešňa (29) z Trenčína pracoval ako informačný technik, zapájal internetové prípojky a robil ich správcu. Keď firma zanikla, prišiel o prácu. Vraví, že na hrade pracuje, aby nesedel doma.

„Som tu už trištvrte roka. Už som si našiel nové zamestnanie, čakám na podpis pracovnej zmluvy, nastúpiť by som mal koncom tohto mesiaca. Ale na hrad budem chodiť aj naďalej,“ dodal mladý Trenčan.

Najväčšou zmenou, ktorú návštevníci hradu zaznamenajú, bude určite otvorenie hradných kasární. Ich rekonštrukcia stála približne 2,5 milióna eur a podľa kastelána hradu by mali byť otvorené počas leta. V kasárňach majú byť viaceré expozície, ktoré priblížia stredoveké obranné systémy, zbrane či zmeny Trenčianskeho hradu od päťdesiatych rokov, keď bol v ruinách, až doteraz. V Ľudovítovom paláci, odkiaľ je jediný prístup do Matúšovej veže, najvyššej na hrade, pripravujú teraz priestory na expozíciu historického nábytku.

„Samotní návštevníci sa dožadovali expozície, ktorá by trochu priblížila život v historických dobách, ako majetní ľudia vtedy bývali. Na Trenčianskom hrade sa nachádzajú najmä originály, na Slovensku tým patríme k výnimkám, čo sa týka počtu originálov,“ upozornil Peter Pastier.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnaní #Trenčiansky hrad