Len aby už nepršalo, vravia si v Marikovej

Besný, tak nazývajú miestni obyvatelia jeden z potôčikov v Marikovskej doline neďaleko Považskej Bystrice. V stredu podvečer by však najradšej nazvali takto všetky. Po prívalových dažďoch sa v korytách zdvihli hladiny a voda začala ničiť, čo jej stálo v ceste.

21.05.2015 18:09
záplavy, povodne, Považská Bystrica Foto: ,
Hlavnú cestu neďaleko Púchova zaliala voda, zasahovali hasiči aj polícia.
debata (3)

Potôčiky, o ktorých ľudia doteraz takmer nevedeli, sa zmenili na hučiace toky kalnej vody, ktoré strhávali mosty, z ciest vytrhávali kusy asfaltu, vyvrátili stromy a odnášali kmene aj balvany. Ľudia spomínajú na tie hodiny so strachom, mali vraj pocit, že sa blíži koniec sveta. V obci Klieština rozbesnená voda v stredu zničila most a cestu priamo pred obecným úradom.

„Ako keby sa dve búrky zrazili nad nami, jedna prišla smerom od Púchova, druhá od Považskej Bystrice. Bola to strašná pohroma, vyše dvoch hodín pršalo, krúpy padali, zotmelo sa, že nebolo skoro ani vidieť. Ani sa veľmi neblýskalo, len pršalo. Najprv prišli len veľké kropaje, potom krúpy, do toho vietor, bola to hrôza,“ spomína Anna Hanincová z Klieštiny.

Hlavnú cestu neďaleko Púchova zaliala voda,...
Vo štvrtok sa po ulici v Klieštine liala voda,...
+6Vo štvrtok sa po ulici v Klieštine liala voda,...

Za rodinným domom Hanincovcov tečie malý potôčik, zvyčajne v ňom býva vody sotva po členky. V stredu im z dvora urobil jazero, v ktorom mohlo byť vraj 2 až 3 metre vody. Prudká voda vytrhla vŕbu, čo rástla pri brehu, odnášala aj polmetrové balvany, zhora priniesla veľké kusy dreva. Ten prúd bol mimoriadne silný, ak by do vody niekto spadol, nemal by veľkú šancu prežiť.

„Nedá sa povedať, koľko strachu sme prežívali, voda tu stála celú noc. Takúto hrôzu si za celý život nepamätám, vravím si, čo už ide koniec sveta?“ hovorí pani Hanincová. V stredu v obci vyhlásili tretí povodňový stupeň, a ten pokračoval aj na druhý deň.

Ešte vo štvrtok predpoludním sa voda liala prúdom po jednej z miestnych ulíc. Silný prúd po prívalových dažďoch strhol zo sebou stromy, konáre, trávu, kusy igelitu a iný odpad, a to všetko upchalo priepusty pod cestou. Voda sa vyliala, netiekla v koryte, ale po asfaltke.

Ľudia s lopatami a fúrikmi vynášali bahno z dvorov a pivníc. S ustarostenými tvárami pozerali na oblohu. „Len aby už nepršalo,“ vraveli si. Dedinu čistili dva bagre, s jedným prišli lesníci, druhý si obec prenajala od súkromného vlastníka. Odpratávali nánosy bahna a hlavne chceli vrátiť vodu späť do koryta. Neúspešne.

„Odtok nevedia spriechodniť, musia prísť vodári so špeciálnym zariadením – krtom, a tým vyčistiť priechod pod mostíkom. Najväčšie škody máme na miestnych komunikáciách. Nanovo urobené cesty, teraz je na nich povytŕhaný asfalt, na dolnom konci je narušená statika mosta, hrozné škody. Desať rokov sme tie cesty splácali, neviem, ako to dokážeme dať zase dokopy,“ vraví Helena Koštialiková, starostka Klieštiny. Pre obec s 350 obyvateľmi to bude ťažká úloha.

V týchto miestach sme mali v noci jazero hlboké... Foto: Milan Kráľ, Pravda
záplavy, povodne, Považská Bystrica V týchto miestach sme mali v noci jazero hlboké možno tri metre, ukazuje Anna Hanincová z Klieštiny.

Starostka má ťažké srdce na štát, pretože neprispel na protipovodňové opatrenia, hoci Klieština si dala vypracovať projektovú dokumentáciu aj stavebné povolenie na vyregulovanie potoka. Je presvedčená, že sa tak dalo predísť týmto škodám. Škody sú aj na súkromnom majetku, budú sa počítať v desaťtisícoch eurách. Živelná udalosť postihla 15 až 20 rodín. O kúsok ďalej v Kátline, čo je miestna časť obce Dolná Mariková, sa pri búrke odtrhol svah nad cestou. Zosunul sa až na asfaltku a úplne zatarasil jeden jazdný pruh.

Medzi obcami Strieženice a Lednické Rovne v okrese Púchov voda zaliala hlavnú cestu. Z hory sa sem pri prívalových dažďoch začala valiť voda, vytvorila vedľa cesty jazierko, ktoré zaplavilo aj cestu. Dvom osobným autám vo vode zhasli motory a museli ich odťahovať. Vodu odčerpávali hasiči, premávku regulovali policajti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #povodne