Vo väčšine studničiek v lesoparku je pitná voda

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) skontrolovala v lesoparku desať studničiek, všetky sú označené vhodnosťou vody na pitie i dátumom odberu vzoriek.

03.06.2015 17:20
Železná studienka Foto:
Železná studnička je súčasťou Bratislavského lesoparku. (Ilustračné foto)
debata

Vo väčšine studničiek v Bratislavskom lesoparku je pitná voda. Napiť sa môžu návštevníci lesa zo šiestich z desiatich kontrolovaných studničiek. Zvyšné štyri nie sú vhodné na pitie. Kontrolované studničky sú označené vhodnosťou vody na pitie, je na nich vyznačený aj dátum odberu vzoriek. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Alexander Buzinkay.

Bratislavské vodárne vodu v studničkách v Bratislavskom lesoparku kontrolovali v máji. Odborníci zisťovali 24 parametrov, okrem iných aj prítomnosť mikrobiologického znečistenia, dusičnanov, železa, mangánu a tvrdosť vody. V studničkách, v ktorých nie je voda pitná, našli odborníci malé množstvo baktérií.

„BVS upozorňuje, že kvalita vody v lesných studničkách nie je pravidelne monitorovaná ani upravovaná a môže sa vplyvom rôznych faktorov meniť. Zhodnotenie jej vlastností sa vzťahuje len k dátumu odberu vzoriek a pitie je na vlastnú zodpovednosť,“ informoval Buzinkay.

Organizácia Mestské lesy môže na základe zmluvy o spolupráci požiadať vodárne trikrát do roka o bezplatnú analýzu vody zo studničiek v lesoparku. Hodnota analýzy jednej vzorky vody inak stojí 150 eur, uzavrel Buzinkay.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pitná voda #Bratislavský lesopark