Podnikatelia zo Štúrovej ulice sú zúfalí, magistrát priznáva sklz

Zbytočne platíme za elektrinu. Dostali sme sa do existenčných problémov. Prepúšťali sme a ešte aj budeme. Museli sme upraviť otváracie hodiny. To sú reakcie obchodníkov zo Štúrovej ulice.

10.06.2015 06:00
debata (21)

Štúrova ulica v centre Bratislavy mala v týchto dňoch vyzerať inak. Projekt Nosného systému MHD do Petržalky a teda aj rekonštrukcia ulice sú ale v sklze. Marcový dátum jej ukončenia je minulosťou. Plné zuby prác a najmä ignorancie zo strany mesta majú od obyvateľov cez manažérku hotela až po podnikateľov, jednoducho všetci, ktorí na Štúrovej pracujú alebo bývajú.

Podnikatelia zo Štúrovej ulice sú zúfalí. Na... Foto: Viera Hebertová, Pravda
Štúrova ulica, Bratislava, 9.jún Podnikatelia zo Štúrovej ulice sú zúfalí. Na svoje prevádzky sa snažia upozorniť, ako vedia.

Informácie nad zlato

„Mesto sa k situácii postavilo amatérsky. Či už ide o obchodníkov alebo rezidentov. Chýbajú informácie o tom, čo sa deje a čo sa bude diať. Dosť nám to komplikuje život.“ David A. Raksany otvoril obchod Varsity Project na rozkopanej Štúrovej ulici s tým, že každá rekonštrukcia má svoj koniec. Napokon je to jedna z najfrekvento­vanejších ulíc Bratislavy.

Tržby síce neboli terno, no katastrofa podľa neho prišla, až keď rozkopali chodníky. „Už dva týždne po dva dni musel obchod ostať zatvorený. Tržby nám klesli o 80 percent. Dokonca som sa dnu nevedel dostať ani ja. Jediní, ktorí mi vedeli niečo povedať, boli robotníci. Ale u nich je to tak, že vedia, čo budú robiť dnes a maximálne zajtra.“ Dodáva, že sa spolu s ďalšími, ktorým nebol osud ich prevádzok ľahostajný, snažili mesto vyzvať, aby komunikovalo. Podľa jeho slov sa tak nestalo.

„Máme toho plné zuby. Od mesta sme žiadali informácie, že pripravte sa na budúci týždeň, budeme rozbíjať chodník. Sľúbili, že nám dajú vedieť vopred. Ale o dva dni na to, som našiel pred obchodom robotníkov, ktorí mi povedali, že tak teraz sa dnu nedostanem.“ Napokon mu neostalo iné, iba si výklad oblepiť, aby zabránil jeho poškodeniu. „Najviac ma nahnevalo, že sa sem pán primátor prišiel fotografovať v nedeľu, keď tu nikto nebol.“

Iný postoj má jeden z majiteľov novootvorenej reštaurácie Marek Pastva. „Musíme vydržať, keď sme sa už do toho pustili. Som optimista. Inak by som zamkol a išiel preč. Na druhej strane som rezignoval. Veď čo s tým spravím, môžem sa sťažovať akurát tak na lampárni.“

Reštauráciu Pastva otvorili pred pár mesiacmi na mieste legendárnej jedálne Karmína. Tá po 40 rokoch aj pre pokles zákazníkov zanikla. Rovnaký osud mala aj lekáreň či rýchle občerstvenie. Marek Pastva vraví, že sa chopil príležitosti. „Prišli sme síce v zlom čase, ale s víziou budúcnosti.“ Priznáva, že počítal s tým, že počas letnej sezóny už budú pracovať naplno. „Pôvodne sme pracovali s marcovým dátumom ukončenia aspoň tých najšpinavších prác. So ziskom sme teraz na nule. Počet zamestnancov sme museli zredukovať a zrejme sme ešte neskončili.“

zväčšiť Na Štúrovej ulici v Bratislave ukladajú na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
dlažba, Štúrova ulica, Bratislava Na Štúrovej ulici v Bratislave ukladajú na chodníky novú dlažbu.

Bojovať sa rozhodla manažérka hotela Tulip House Lucia Meňhárová. „O tom, že sa vôbec bude Štúrova rekonštruovať sme sa dozvedeli dva týždne predtým z televízie.“ Takmer dva roky prác označila za katastrofu. Od začiatku podľa jej slov naráža najmä na nezáujem zo strany mesta. „Navigáciu urobili tak, že celá oblasť ostala slepá. Absolútne žiadna ústretovosť. Žiadali sme malé ústupky, ktoré by ale pre nás znamenali veľkú pomoc. Napríklad navigačné tabule k hotelu. Odpoveď bola stručná. Podľa vyhlášky máte nárok na dve. Koniec diskusie.“

Hostia na ceste k päťviezdičkovému hotelu blúdia a je ich menej. Tragédiou sú však podľa jeho šéfky stravovacie prevádzky a minulosťou sa stali konferencie, školenia či mítingy. Keď sa manažérka hotela chcela niečo dozvedieť, obrátila sa na magistrát. Ten ju odkázal na stavebnú firmu a tá opäť na mesto. Vrchol zažila, keď pred hotelom kládli chodníky. „Vravím im, že takto nemôžete pokračovať, my predsa potrebujeme vstup do hotela, nemôžeme zavrieť a čo hostia?“ Odpoveď jedného zo stavbárov ju zbavila aj posledných ilúzií. „On to musí mať hotové do stredy a nemá povinnosť zabezpečovať nejaké prístupy,“ dodáva Meňhárová.

Obchodníci versus magistrát

Mesto tvrdí, že s prevádzkarmi komunikuje, a to nielen hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová, ale aj stály dozor, ktorý práce na stavenisku monitoruje za mesto, a tiež zástupcovia dodávateľov.

Podľa hovorkyne primátora Ivany Skokanovej sa každý, kto má opačný pocit, môže obrátiť na magistrát. Dodáva, že o aktuálnom postupe prác mesto pravidelne informuje na svojej webovej stránke. O akejkoľvek forme kompenzácie pre podnikateľov však zatiaľ neuvažuje.

Tragikomédia na Štúrovej

O svojej pravde sú presvedčení podnikatelia aj magistrát. Samostatnou kapitolou sú však dennodenné situácie, ktoré sa odohrávajú na Štúrovej ulici počas jej rekonštrukcie. Niektorí obyvatelia sa nemali ako dostať z domu. „Oni tam síce urobili mostík, ale ten ústil rovno na stavenisko, ktoré bolo samé blato,“ hovorí David A. Raksany a ukazuje fotografiu staršieho pána s palicou, ako stojí na mostíku a na ďalšej fotografii už opäť mieri dnu.

Podnikateľ pokračuje: „Keď rozbili chodník, neboli tam žiadne zábrany ani oznam. Nedalo sa dostať na koniec ulice. Ľudia prešli niekoľko metrov a museli sa otáčať.“ Spolu s kolegami umiestnil pred obchod tabuľu, ktorá okoloidúcich na uzavretú ulicu upozorňovala a rozdávali cukríky za cestu navyše.

„Ale keď sa už po chodníku dalo chodiť, vtedy tam dali zábrany a oznam, že chodník je nepriechodný,“ dodáva jedným dychom. Situáciu porovnáva s kanadským Vancouverom. „Pred olympiádou, keď inštalovali nadzemné metro, tak mesto komunikovalo s každou prevádzkou a obyvateľom. Jednoducho zodpovedný prístup.“

zväčšiť Štúrova ulica v centre Bratislavy zíva... Foto: Viera Hebertová, Pravda
Štúrova ulica, Bratislava, 9.jún Štúrova ulica v centre Bratislavy zíva prázdnotou. Pre rekonštrukciu skončilo viacero prevádzok.

Podľa hovorkyne primátora správu dopravného značenia počas stavby vykonáva zhotoviteľ. Čašníčka z jednej z reštaurácií na Štúrovej, a nielen ona, tvrdí, že stavba rok stála a v jame rástli paradajky. Zhoda panuje aj v tom, že v bežný deň je na ulici päť robotníkov. Ale keď má prísť kontrola z mesta, zrazu ich tam je vraj aj dvadsať. A na druhý deň opäť štyria. Zajedno sú aj v tom, že neveria, že do konca roka bude projekt hotový.

Kto je bez viny…

Magistrát priznáva sklz prác. Tvrdí však, že robí, čo môže, aby zmiernil stav, v akom projekt nechalo bývalé vedenie mesta. Pravdou podľa hovorkyne Skokanovej je, že viac ako polročná prestávka sa dobieha ťažko.

Najzložitejšie sú podľa slov hlavnej dopravnej inžinierky Kratochvílovej práce pod povrchom – na rekonštrukciách inžinierskych sietí. Okoloidúcim sa vraj aj preto môže zdať, že sa na stavenisku nič nedeje.

zväčšiť Rekonštrukcia Štúrovej ulice v centre... Foto: Viera Hebertová, Pravda
Štúrova ulica, Bratislava, 9.jún Rekonštrukcia Štúrovej ulice v centre Bratislavy mešká. Pohľad k Starému mostu.

Projekt Nosného systému MHD do Petržalky, ktorého súčasťou je aj rekonštrukcia Štúrovej ulice musí byť zrealizovaný do konca roka 2015. Až 85 percent projektu sa totiž financuje z eurofondov. V opačnom prípade by muselo hlavné mesto rekonštrukciu zaplatiť z vlastné vrecka. Chodníky majú byť položené do konca júna a počas leta sa bude pracovať aj na úprave električkového spodku.

A kde si môže občan pozrieť plán rekonštrukcie, prípadne vizualizáciu finálneho stavu? Zatiaľ nikde. „Po vypracovaní projektu defi­nitívneho dopravného značenia bude projekt umiestnený na stránke mesta,“ spresnila Skokanová.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #bratislavský magistrát #Štúrova