Trenčanom otvorili čitáreň pod holým nebom

Všetko bezplatne. Takýmto na dnešnú dobu vzácnym princípom sa riadi projekt letnej čitárne, ktorú v pondelok otvorili na pešej zóne v centre Trenčína. Bezplatný je vstup, bezplatné aj požičanie dennej tlače a časopisov, bezplatne si ľudia môžu odtiaľto odniesť knihu, ktorá sa im zapáči.

15.06.2015 16:36
čitáreň, Trenčín Foto: ,
Drevené držiaky na noviny majú pripomínať atmosféru dávnych čitární.
debata

Projekt letnej čitárne pod holým nebom odskúšala Verejná knižnica Michala Rešetku už vlani. Vytvorila ju vo svojej záhrade, do ktorej sa vchádza z pešej zóny. Zopár stolíkov s pohodlnými stoličkami, na stojane rôzne časopisy, pri nich papierový box s knihami, na stoloch denná tlač. Ľudia sa tu môžu zastaviť a bezplatne si prečítať noviny a časopisy alebo sa začítať do knihy.

Nová čitáreň je určená pre všetkých, čo si chcú na pokojnom mieste odpočinúť alebo vyplniť čas do odchodu autobusu. Na papierovom boxe je nápis Vezmeš si ma? a v boxe zbierka kníh rôznych žánrov aj formátov. Sú to zachované knihy, ktoré knižnica vyraďuje. Ak sa návštevníkovi niektorá zapáči, môže si ju nechať.

„Hlavne na základe dobrých ohlasov od ľudí sa snažíme pokračovať v tomto projekte. Podarilo sa nám rozšíriť čitateľskú ponuku, doplnili sme regionálne, mestské a obecné noviny. Všetky periodiká dostávame sponzorsky, bezplatne. Ďalšou novinkou je, že sme zakúpili drevené držiaky na noviny, tým chceme pripomenúť atmosféru dobových čitární a študovní a trošku aj zatraktívniť čítanie,“ vraví Sylvia Fabová z Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne.

Knižnica je v zriaďovateľskej pôsobnosti župy. Podľa Mojmíra Hložu z odboru školstva a kultúry Trenčianskeho samosprávneho kraja by v budúcnosti mohli vzniknúť podobné letné čitárne aj v Považskej knižnici v Považskej Bystrici a Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi, ktorých zriaďovateľom je takisto samosprávny kraj. „Ohlas na verejnú čitáreň bol veľký, preto tento jedinečný projekt TSK podporuje. V budúcnosti by sme chceli takéto letné čitárne vytvoriť aj v niektorej z ďalších knižníc, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, a to je Považská knižnica v Považskej Bystrici a Hornonitrianska knižnica v Prievidzi.“

Zachytáva ju aj táto dobová fotografia. Foto: ARCHÍV KNIŽNICE
čitáreň, Trenčín Zachytáva ju aj táto dobová fotografia.

Čitáreň síce v Trenčíne existuje od roku 1937, ale to je klasická kamenná. Čitáreň pod holým nebom a ešte v historickom centre, to je niečo iné, takéto miesta si obľúbili v mnohých európskych mestách. Knižnice na Slovensku však musia vystačiť väčšinou s veľmi tenkým rozpočtom, a tak sa aj tento projekt začína veľmi skromne. Stojan na časopisy je zhotovený svojpomocne, časopisy a denníky, medzi nimi aj denník Pravda, darovali čitárni vydavateľstvá. Záujem o toto zákutie bol od prvej chvíle, ako čitáreň otvorili.

Prvou návštevníčkou bola dôchodkyňa Elena Vašková z Trenčína. „Je to veľmi dobrý nápad. Človek ide do mesta, tu si môže na chvíľu posedieť a prečítať novinky alebo nejaký časopis, nedá sa všetko kupovať,“ povedala dôchodkyňa.

Pri stolíku čitárne si posedeli aj manželia Trškovci. Muž čítal denník, žena časopis. Marta Tršková považuje tento projekt za veľmi dobrú myšlienku a vraví, že sem budú chodiť pravidelne. Trenčianska čitáreň pod holým nebom má byť otvorená v pondelok a vo štvrtok, podľa Marty Trškovej by mohla byť otvorená aspoň cez prázdniny každý deň. „Možno by bolo vhodné viac upraviť tento priestor, aby sa dal využívať aj počas sychravých dní, nie iba vtedy, keď je pekne a neprší. A možno by sa tu mohla podávať aj káva a čaj, malo by to zase inú atmosféru. Ale to je zrejme otázka peňazí a toto je len prvý krok,“ dodal Ignác Trška.

Sylvia Fabová priznáva, že záujem o čitáreň je veľký, dva dni do týždňa nestačia. Ale personálne možnosti knižnici nedovoľujú otvoriť čitáreň viackrát do týždňa. Snažia sa ponúknuť prácu v čitárni absolventom stredných a vysokých škôl v rámci absolventskej praxe. Zatiaľ márne. „Ak sa nám to podarí, určite by sme otváraciu dobu čitárne predĺžili aj na všetkých päť dní v týždni. Dvere majú otvorené aj dobrovoľníci, ktorí by chceli tejto myšlienke pomôcť. Nie je to vôbec žiadna náročná práca, treba len ľuďom vysvetliť, čo tu máme a pomôcť im pri výbere, to je všetko,“ vysvetľuje Sylvia Fabová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #letná čitáreň