Kúpalisko Sĺňava je opäť v hre. Postaví developer akvapark?

Niekdajšie obľúbené miesto letného oddychu pri Piešťanoch už desať rokov chátra. Developerská firma, ktorá pozemok bývalého kúpaliska Sĺňava vlastní, sa po rokoch mlčania vracia s projektom výstavby akvaparku. Sľubuje desať bazénov a dvadsaťdva toboganov, miestni obyvatelia jej však po podozrivej činnosti aj nečinnosti za posledné roky nedôverujú.

24.06.2015 11:00
kupalisko, slnava, piestany, banka Foto: ,
Areál kúpaliska Sĺňava vplyvom času, vandalov i zlodejov už roky chátra.
debata (2)

Priestory slávneho kúpaliska, ktoré kedysi praskalo vo švíkoch pod náporom návštevníkov z Banky, Piešťan aj širokého okolia, už dlhé roky lákajú len vandalov a zlodejov. Zdevastované bazény s rozpadnutým dnom, rozbité a opadané kachličky, nebezpečne odkryté šachty a zatopené priestory bývalých spŕch… to je len stručný popis súčasného stavu kúpaliska. Majiteľ sa o priestory, ktoré nie sú ani len oplotené či opatrené varovnou tabuľou, roky nestaral.

Až teraz sa developerská firma Immocap Group znovu objavila, spolu s novým projektom akvaparku, tentokrát s názvom Bana Park. Pôvodný plán wellness komplexu Bana Thermal, vtedy ešte pod názvom spoločnosti Bana Thermal s.r.o., developer doteraz nezrealizoval. To sa zdá byť podozrivé obyvateľom obce, s ktorými chce teraz firma pri plánovaní akvaparku spolupracovať.

„Sme ochotní prísť každý mesiac do obce Banka a baviť sa o projekte s obyvateľmi. Vytýčili sme si nejaké termíny, ktoré chceme stihnúť, takže potrebujeme súčinnosť a ich podporu,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Peter Lukeš. Obyvateľov chce presvedčiť o tom, že konajú aj v ich záujme a chcú ísť cestou vzájomnej komunikácie a dohody. Ak by totiž s projektom miestni nesúhlasili, znamenalo by to pre developera veľkú prekážku.

Na tomto mieste kedysi stáli detské bazény,... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
kupalisko slnava, piestany, banka Na tomto mieste kedysi stáli detské bazény, dnes sú to len ruiny.

Megalomanský projekt s novým názvom

Vynovený projekt akvaparku, ktorý teraz spoločnosť predstavila, je síce značne okresaný, na megalomanstve mu to však neuberá. Tentokrát developer plánuje až desať bazénov, z toho štyri s celoročným využitím, a 22 toboganov. Projekt má tiež zahŕňať športoviská, detské ihriská, wellness a ďalšie atrakcie. Developer nezabúda ani na reštaurácie, kaviarne a - tentokrát len drobné – obchody. Ak by bol záujem zo strany ľudí, uvažujú aj o amfiteátri.

„Maximálna kapacita, s ktorou počítame, je do 9-tisíc ľudí denne, pri celoročnej návštevnosti je to okolo 700-tisíc až milión ročne. Našou hlavnou cieľovou skupinou sú rodiny s deťmi. Keďže sú Piešťany dobre dostupné, zameriavať sa chceme najmä na západnú a strednú časť Slovenska, to znamená na klientelu od Bratislavy po Žilinu a Banskú Bystricu, rátame aj s návštevníkmi z Čiech,“ povedal Lukeš.

Obľúbené kúpalisko za čias svojej najväčšej slávy. Foto: Archív Piešťany- History
kupalisko, slnava, piestany, banka Obľúbené kúpalisko za čias svojej najväčšej slávy.

Developer, ktorý získal ocenenie napríklad za stavbu nákupného strediska Central v Bratislave, sa nakoniec rozhodol trochu upustiť od svojho ambiciózneho plánu. Úplne totiž vynechal pôvodne avizované obchodné centrum a ubytovacie zariadenia. Za obdobie, počas ktorého bol projekt zmrazený, totiž stihli v Piešťanoch postaviť obchodné centrum Aupark, ktoré dopyt miestnych po nakupovaní plne pokryje.

„Chceme vybudovať dostatočne veľký akvapark a na to, aby tento nadregionálny projekt pritiahol aj ľudí z širšieho okolia, potrebujeme dostatok vodných plôch a bazénov. Momentálne na pozemku nie je miesto na ubytovacie kapacity. Zároveň si myslíme, že v okolí je dostatok hotelových zariadení a práve toto môže pomôcť ich kapacity naplniť,“ vysvetlil generálny riaditeľ Martin Šramko.

Developeri chcú atraktívnu lokalitu využiť naplno, lákadlom pre návštevníkov by malo byť aj zveľadenie blízkeho nábrežia Váhu, ktoré doteraz na kúpanie využívané nebolo. „Zatiaľ máme ideu vybudovať na Váhu bazén, čo by bolo určite unikátne. Svojho času takéto niečo fungovalo na Dunaji v Bratislave pred 50 rokmi,“ naznačil nápad Lukeš. Prepojiť chcú objekt aj s kúpeľmi, načrtli možnosť kyvadlovej dopravy z Kúpeľného ostrova k akvaparku.

Obci sľubujú stovky pracovných miest

Okrem ekonomickej výnosnosti pre developerskú firmu sľubuje majiteľ prospech aj obci. „Myslíme si, že tento projekt obci prinesie mnoho výhod. Konečne sa podarí revitalizovať areál bývalého kúpaliska, s čím bude spojený aj nárast príjmov obce z miestnych poplatkov a z dane z nehnuteľnosti. Samozrejme, zvýši sa cestovný ruch a možnosť rekreácie v obci,“ tvrdí Lukeš. Firma sľubuje aj stovky nových pracovných miest, primárne pre obyvateľov obce, a to už počas výstavby komplexu, ale najmä po otvorení. Nový akvapark by mal poskytnúť príležitosť pre malých a stredných podnikateľov, pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu. Na svoje by si teda mali prísť napríklad hotely a penzióny v Piešťanoch, Banke či susedných Ratnovciach. Nalákať sa developer snaží aj na zlacnené vstupné pre obyvateľov Banky.

Z niekdajšieho plaveckého bazéna kúpaliska... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
kupalisko, slnava, piestany, bazen Z niekdajšieho plaveckého bazéna kúpaliska Sĺňava je dnes špinavý "rybník".

Mnohí miestni však developerovi, ktorý ich dlhý čas vodil za nos, len tak ľahko nenaletia. Tak, ako sa s nimi vedenie spoločnosti stretlo teraz pri predstavení nového projektu, absolvovali podobné stretnutie už pred piatimi rokmi. O akvaparku Bana Thermal sa hovorilo ako o veľkolepom projekte, ktorý do obce aj susedných Piešťan prinavráti cestovný ruch a bývalú slávu. Nič z toho, na čo všetci čakali, sa však nestalo. Naopak, areál ďalej pustol a postupne ho rozkrádali zlodeji. Zmizlo všetko, čo sa dalo speňažiť, stratil sa aj plot, pribudli graffiti a burina.

Prišli o cestovný ruch

Viditeľný efekt to malo napríklad na Camping Pullman, ktorý s rozpadnutým kúpaliskom dodnes tesne susedí. „Na nás to malo takmer fatálny dopad, tržby a návštevnosť klesli o 80 percent. Museli sme sa vzdať určitej časti pozemku, aby sme boli schopní splácať úverové zaťaženie. Úplne sme stratili klientov a museli sme hľadať nových, ktorí sem neprichádzajú kvôli kúpalisku. Tých je ale oveľa menej,“ posťažoval si majiteľ kempu Jozef Pullman, ktorý je zároveň obyvateľom Banky. On sám, rovnako ako väčšina miestnych, už investorovi nedôveruje. Vyčíta mu nečinnosť, neférové jednanie a podozrieva ho z nekalých úmyslov.

„V našej obci prišlo mnoho ľudí o prácu a aj o možnosť prenajímať ubytovanie v súkromí. Celá lokalita sa stala nepopulárnou a z kúpaliska je miesto bezdomovcov a feťákov, ktoré dodnes funguje ako skládka. Projektu stále neverím, pretože ak by naozaj chceli, stavali by už pred rokmi. Z ich strany sledujeme zatiaľ len špekulácie. Developer má iba dve možnosti, buď začať naozaj stavať, alebo sa pozemku vzdať a ponúknuť ho späť obci,“ dodal Pullman.

Pofidérne machinácie s predkupným právom

Koncom minulého roka ponúkli súčasní majitelia areálu na základe predkupného práva svoj majetok obci naspäť. Napriek tomu, že bol december a obdobie tesne po voľbách, novozvolenej starostke (ktorá sa zatiaľ k téme nevyjadrila) sa podarilo potrebné financie zohnať a uložiť do úschovy súdu. Medzitým však developer svoju ponuku na odpredaj z donedávna neznámych dôvodov stiahol.

Vysvetlil to tým, že celá ponuka na odpredaj mala byť len technickou záležitosťou a pozemok v skutočnosti nikdy predať nechceli. Projekt len chceli prepísať na inú spoločnosť, teda na súčasnú Immocap Group, a nevedeli predkupné právo obísť. Mnohým sa práve toto zdá byť podozrivé, rovnako ako nečinnosť počas posledných piatich rokov. Aj na to má spoločnosť vysvetlenie a snaží sa obavy miestnych rozptýliť.

Autocamp na Sĺňave, keď bolo ešte kúpalisko v... Foto: Archív Piešťany- History
Autocamp, slnava, kupalisko, banka, piestany Autocamp na Sĺňave, keď bolo ešte kúpalisko v rozkvete.

„Pravdou je že pozemky sme nadobudli pred desiatimi rokmi. Potom však prišlo obdobie krízy a všetky projekty typu oddych a hotel dostali červenú. Banky jednoducho povedali, že do takýchto projektov nejdú. Jedinou možnosťou bolo postaviť to kompletne za vlastné prostriedky. Dnes je ale iná situácia, všetko sme oprášili a chceme to dotiahnuť do konca,“ vysvetlil Lukeš a dodal, že ďalším z problémov bola termálna voda. Bez nej by bol vtedy projekt nerentabilný. Teraz vraj poznajú aj iné riešenia, s termálnou vodou však rátajú a jej dodávka by mala byť v procese rokovania.

Bude po rokoch aspoň plot?

Areál bývalého kúpaliska, ležiaci na ľavom brehu Váhu, sa tajomne skrýva za hustým porastom stromov a kríkov. Kto o mieste nevie, ten ho ľahko prehliadne, kto ho však pozná, dostane sa tam mihom oka. Žiaden plot či varovná tabuľa mu v tom nezabráni. Areál preto vyhľadávajú bezdomovci, sprejeri, vandali a zlodeji…alebo len milovníci tzv. urban exploration či zvedavé deti. Práve pre ne môže takéto dobrodružstvo predstavovať veľké nebezpečenstvo. Môžu sa pošmyknúť na rozbitých dlaždiciach, porezať sa či prepadnúť do starej šachty.

Majiteľ, ktorý sa o pozemok nestaral, prisľúbil nápravu. V najbližších dňoch alebo týždňoch by mal realizovať potrebné oplotenie a zabezpečiť všetky jamy. „Pripúšťame, že sme sa pozemku mali venovať intenzívnejšie. Budeme sa oň starať a všetky nebezpečné miesta uzavrieme. Pozemok je už teraz vyčistený a pokosený,“ zaručil Lukeš.

Otvorené šachty a jamy v areáli kúpaliska môžu... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
kupalisko slnava, piestany Otvorené šachty a jamy v areáli kúpaliska môžu predstavovať nebezpečenstvo, napríklad pre zvedavé deti.

Hovorkyňa spoločnosti Silvia Kušnírová podotkla, že za problém s plotom môžu aj miestni vykrádači. „Včera sme sa tam boli pozrieť a stretli sme dvoch lokálnych ľudí, ktorí pripravení s rukavicami rozoberali kachličky a odnášali si ich do auta,“ povedala Kušnírová, podľa ktorej je zodpovednosť za súčasný stav na viacerých stranách.

Developerská firma plánuje so začatím stavby na jeseň budúceho roku, do jesene 2017 by potom chceli dokončiť časť akvaparku pre celoročné využitie. Kompletný areál by mal byť hotový do začiatku letnej sezóny 2018. Či spoločnosť tentokrát stihne svoj zámer zrealizovať, je otázne. Presvedčiť občanov Banky a získať si ich dôveru sa im zatiaľ nepodarilo, situáciu im môže komplikovať aj konkurenčný projekt akvaparku na druhej strane Váhu. Milionár Zdeněk Zemek totiž plánuje v okolí piešťanskej polikliniky realizovať podobný komplex.

Schody kúpaliska, po ktorých kedysi do bazénu...
O areál sa už desať rokov nikto nestará.
+6Pred pár rokmi ruiny lákali sprejerov, zostali...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #Piešťany #akvapark #Sĺňava