V environmentálnej súťaži bodovali špeciálne školy

O tom, že separovaním pomáhame nielen nášmu životnému prostrediu, ale aj sebe, vedia už malé deti. Preto sa aj po tretíkrát žiaci materských, základných a špeciálnych škôl v Bratislave zapojili do Olompiády. Po prvýkrát v nej zvíťazila Spojená internátna škola Svrčia 6.

23.06.2015 16:41
debata
Ocenený tím žiakov s hercom Lukášom Latinákom a... Foto: OLO
olompiada, odpad, recyklovanie Ocenený tím žiakov s hercom Lukášom Latinákom a moderátorkou Adelou Banášovou, ktorí sú partnermi súťaže.

Škôlkari aj školáci po celý školský rok zbierali papier a plast, za ktoré získavali cenné body. Cieľom organizátorov environmentálnej súťaže bolo okrem zábavy deti naučiť správne nakladať s komunálnym odpadom. Už v rannom veku by si totiž mali osvojiť témy ako recyklácia, ochrana životného prostredia, separácia odpadu a spoločenská zodpovednosť.

„Do projektu sa zapojilo 106 materských, základných a špeciálnych škôl, čo je spolu až 20-tisíc detí. Ich úlohou je naučiť dospelých separovať každodenný odpad. Darí sa im to z roka na rok viac, o čom svedčia výsledky zberu papiera, plastu ale aj reakcie detí na podujatiach, ktoré počas roka organizujeme,“ povedala Karin Zvalová zo spoločnosti OLO, ktorej meno je zakomponované v názve súťaže. Olompiáda je jednou z osvetových aktivít spoločnosti, ktorá sa v Bratislave stará o odvoz a likvidáciu odpadu.

Víťazstvo si tento rok odniesla Spojená internátna škola pre slabozrakých a nevidiacich na Svrčej 6, ktorá je špeciálnou školou. Potvrdila tak heslo, ktorým sa riadi, že hendikep nie je prekážkou. Druhé miesto si vybojovali žiaci zo školy Trnková 1, ktorí vyzbierali viac než 16-tisíc kíl papiera a takmer 4-tisíc kíl plastu. Okrem toho, že sa žiaci pri súťažení poučia aj zabavia, stmeľuje to podľa pedagógov detský kolektív. Deti totiž bojujú za spoločný cieľ – nazbierať čo najviac a vyhrať školu v prírode či putovný pohár.

Zo zážitkov školy v prírode Tvistovo sa budú taktiež tešiť žiaci jednej zo špeciálnych škôl. „My sa veľmi snažíme, máme málo detí, ale napriek tomu sme už druhý rok vyhrali. Práve teraz sme prišli z Chorvátska, pretože tú minuloročnú výhru sme takto investovali,“ povedala Eva Lengyelová zo Základnej školy spojenej s materskou školou na Karpatskej 1.

V porovnaní s minulým rokom deti vyzbierali o 5 ton plastu a 33 ton papiera viac, čo naznačuje rastúcu popularitu projektu. Okrem samotného zberu odpadu sa deti zúčastňujú aj mnohých sprievodných podujatí. „Konajú sa rôzne exkurzie alebo Olompijský filmový festival, kde okrem eko filmov môžu deti stretnúť odborníkov z odpadového hospodárstva a ďalších zaujímavých ľudí. Kozmonaut Ivan Bella im napríklad porozprával o vesmírnom odpade, Lukáš Latinák o výrobe skla a Pavel Dvořák o histórii odpadu,“ vysvetlila Zvalová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #separovanie odpadu