Bratislava Energy day 2015: Čo ušetríme, nemusíme kupovať a dovážať

O tom, ako šetriť energie aj peniaze sa hovorilo v Bratislave na podujatí s názvom Energy day 2015. Návštevníci si mohli vyskúšať elektrobicykle, pozrieť fotovoltaické panely či nechať si poradiť v oblasti energetiky. Na odbornej úrovni sa diskutovalo o udržateľnom rozvoji aj konkrétnych postupoch.

25.06.2015 10:00
Bratislava energy day Foto:
Návštevníci si mohli pozrieť aj prezentáciu fotovoltaických panelov.
debata

Energy day Bratislava je súčasťou projektu Európskej komisie (EK) s názvom Týždeň udržateľnej energie a tiež Dohovoru primátorov a starostov. Zorganizovali ho už po desiaty raz.

Podľa Lívie Vašákovej zo Zastúpenia EK na Slovensku je dôležité a najmä potrebné hovoriť o projektoch energetickej efektívnosti práve na lokálnej úrovni. Energie, ktoré účinne využijeme a ušetríme, nebudeme musieť kupovať a dovážať. Zníži sa tak závislosť aj od geopolitického vývoja. „Nejde o mega projekty, ako je výstavba jadrovej elektrárne alebo výstavba plynovodu, kde sa naozaj vyžaduje zapojenie na národnej úrovni, ale ide skôr o tisícky malých, špecifických projektov prispôsobených na lokálne a regionálne pomery. Práve z tohto dôvodu Európska komisia ešte v roku 2008 iniciovala Dohovor starostov a primátorov,“ dodala.

Dohovor má dnes už vyše šesť a pol tisíc signatárov, ktorí sa zaviazali splniť cieľ Európskej únie a znížiť emisie oxidu uhličitého do roku 2020 o 20 percent. Do piatich rokov je métou tiež zvýšenie energetickej efektívnosti a využiteľnosti obnoviteľných zdrojov. Všetko o 20 percent.

Návštevníci si mohli vyskúšať elektrobicykle či... Foto: Bratislavský samosprávny kraj
Bratislava energy day Návštevníci si mohli vyskúšať elektrobicykle či nechať si poradiť v oblasti energetiky.

Podľa generálneho sekretára Únie miest Slovenska Mariána Minaroviča sa kladie dôraz aj na rozvoj nemotorovej dopravy a elektromobility. Slovensko má veľký potenciál okrem geotermálnej energie aj v obnove malých vyše 2-tisíc malých horských vodných elektrární. Dosah na životné prostredie by mal byť minimálny resp. pozitívny. Zaujímavý zdroj energie je podľa Minaroviča aj bioplyn, biomasa či komunálny odpad a v neposlednom rade solárna energia.

Práve tá sa v uplynulých dňoch opäť intenzívne skloňovala. Zástupca riaditeľky Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Pavel Šimon spokojný nie je. „Snažíme sa prezentovať výhody obnoviteľných zdrojov a zároveň ich šíriť medzi ľuďmi. Potrebujeme však zmeniť pohľad štátnej byrokracie,“ dodáva. Problémy sa ťahajú od vlaňajšieho decembra. Týkajú sa výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE), ktorí prišli o možnosť uplatniť si právo na doplatok. Stalo sa tak po novelizácii zákona o podpore OZE, ktorá zaviedla oznamovaciu povinnosť výrobcu voči Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a distribučnej spoločnosti. Asi 1 200 z nich si novelizáciu nevšimlo.

Veľké plány kraja a mesta

Hovorilo sa aj o tom, ako za energie ušetriť. Bratislavský samosprávny kraj má podľa riaditeľa odboru komunikácie a propagácie Petra Húsku asi 400 budov. „Na ich energetickú prevádzku vynakladáme takmer päť a pol milióna eur. Ak sa nám podarí čo i len promile výdavkov na energie znížiť, tak ušetrené prostriedky môžeme ďalej vynakladať na modernizáciu škôl, obnovu telocvični, zatepľovanie budov a podobne,“ uviedol Húska.

Veľké projekty plánuje aj mesto. Bratislava chce zatepliť 122 budov. V pláne je aj rekonštrukcia verejného osvetlenia, kde je vyše 45-tisíc svetelných bodov. Financie zatiaľ hľadá. „Máme pripravenú zmluvu s Európskou investičnou bankou, kde dostaneme peniaze na technickú asistenciu, implementáciu akčného plánu, kde si pripravíme energetické audity, štúdie a podklady pre projektovú dokumentáciu a podklady pre verejné obstarávanie investičných častí, ktoré budeme realizovať následne,“ vysvetlil hlavný energetik bratislavského magistrátu Miroslav Muška.

Je dobré, poradiť sa vopred

Odborníci z praxe upozorňujú na skutočnosť, že plánovaná energetická úspora a reálny stav sa na spotrebe energií a napokon na vyúčtovacej faktúre často nezhodujú. Problém je podľa nich v neprofesionalite a nekvalitnom prevedení prác. Najčastejšie je to zrejmé najmä pri zatepľovaní budov. Istým riešením by mohlo byť vytvorenie čiernej listiny firiem. Upozorňujú na to, že pri takýchto investíciach by nemala byť rozhodujúca cena.

Žiť energiou poskytuje bezplatné energetické... Foto: Viera Hebertová, Pravda
Energy day Bratislava 2015 Žiť energiou poskytuje bezplatné energetické poradenstvo.

V tejto súvislosti by mohla verejnosť nájsť odpovede či aspoň radu u odborníkov zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Žiť energiou je bezplatné energetické poradenstvo. „Ak chce niekto investovať do obnovy domu alebo obnoviteľného zdroja energie, je naším cieľom, aby prišiel za nami a poradil sa vopred, či to, do čoho chce investovať, spĺňa jeho očakávania z hľadiska úspor,“ vysvetľuje Eduard Jambor z odboru komunikácie SIEA.

Ľudia sa na agentúru obracajú často až vtedy, keď je neskoro. Najviac sa pýtajú na vyúčtovania, zmenu spôsobu vykurovania, na čo by si mali dať pozor aj na spôsob, ako majú takéto projekty prefinancovať. Dôležité je podľa Jambora, aby dostali správne informácie v správny čas. „Keď majú v rukách vysoké vyúčtovanie, je už neskoro,“ dodáva. Vlani ľudia na stránku klikli 290-tisíckrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #energetika #obnoviteľné zdroje