V centre Piešťan žijú odrezaní od vody a energií

Sedemčlenná rodina žije v trojizbovom byte v centre Piešťan bez vody, plynu a teraz už aj bez elektriny. Neúnosná situácia prinútila nájomníkov, aby sa odsťahovali. Teličiakovci tu zostali poslední, zatiaľ nemajú kam ísť. Zo situácie sú zúfalí. Bez majiteľa budovy sa nevedia pohnúť.

10.07.2015 08:00
Piešťany, bývanie, nájomníci, dom Foto: ,
Problémy nájomníkov bytov v centre Piešťan začali ešte za prechádzajúceho majiteľa budovy.
debata (5)

Budovu na Winterovej ulici 36 zaradilo mesto medzi svoje pamätihodnosti. Predná časť lícuje pešiu zónu a slúži na komerčné účely. Nachádzajú sa tu dve prevádzky. V jednej predávajú zmrzlinu, v druhej sa starajú o manikúru. Byty sa nachádzajú v zadnej časti, ktorá sa ťahá smerom do dvora. Ťažkosti majú len nájomníci bytov.

„Vodu nemáme od septembra 2004. Predchád­zajúci majiteľ prestal vodárňam platiť, hoci od nás peniaze dostával,“ hovorí Milan Teličiak. V byte žije s manželkou, tromi deťmi a s otcom. Problémy pokračovali aj s novým majiteľom. „Ani ten nám vodu nezapojil,“ hovorí Teličiak.

Vlastníkom budovy je podľa katastra Karol Staňo z obce Čierne pri Čadci. Zohnať sa nám ho nepodarilo. Teličiakovci naňho kontakt nemajú. Nepochodili sme ani v prevádzkach.

Ešte v roku 2009 bývali v budove okrem Teličiakovcov aj dva staršie manželské páry. Jeden z nich si najal právnika a v roku 2009 sa obrátili na súd. Dôchodcovia získali predbežné opatrenie, na základe ktorého im mal Staňo do troch mesiacov zapojiť vodu. Súdne rozhodnutie vraj bude akceptovať. Dôchodcovia sa však vody nedočkali ani potom, čo sa ich právnik obrátil na exekútora. Keď sa naskytla možnosť, odsťahovali sa.

Od minulého roka je rodina s tromi deťmi bez plynu. „Staňo vtedy prišiel, že je nahlásený únik plynu,“ hovorí Teličiak. Pracovník spoločnosti SPP – distribúcia ho lokalizoval na vnútornej inštalácii. Pre bezpečnosť uzatvoril hlavný uzáver plynu. „Majiteľ nehnuteľnosti bol poučený, že bude môcť opäť odoberať plyn až vtedy, keď si dá odstrániť poruchu na vnútornej inštalácii,“ hovorí manažér externej komunikácie Milan Vanga. Podľa Teličiaka to doteraz nedal opraviť.

Pred dvoma mesiacmi prišla rodina aj o dodávku elektriny. „Koncom mája vyhorela elektrická rozvodná skriňa, odvtedy nás nezapojili,“ hovorí Teličiak. Príčinu požiaru hasiči nezistili. „Ani jednu z verzií nebolo možné potvrdiť či vylúčiť,“ uvádza sa vo výpise z odborného vyjadrenia.

Dodávatelia vody, elektriny a distribútor plynu sa zhodujú, že majiteľ v tomto prípade rozhoduje. Nájomníci ho obísť nedokážu. „S vodárňami sme sa chceli dohodnúť, že budeme mať vlastné vodomery a budeme im platiť,“ hovorí Teličiak. Stroskotalo to na majiteľovi. „O obnovenie dodávok vody môže požiadať len majiteľ nehnuteľnosti,“ hovorí generálny riaditeľ Trnavskej vodárenskej spoločnosti Radoslav Jakab.

Rovnaká situácia je aj v prípade plynu a elektriny. „Ak je zmluva uzavretá s majiteľom nehnuteľnosti, bez jeho súhlasu od nej nie je možné odstúpiť,“ približuje hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová. Mohli by ju zrušiť len v prípade, ak by porušil zmluvné alebo zákonné povinnosti.

„Ak chce uzavrieť zmluvu o dodávke elektriny nájomca, musí pri jej uzatvorení preukázať užívacie právo k dotknutej nehnuteľnosti,“ dodáva Dobošová.

Teličiakovci sa museli bez vody, plynu a elektriny nejako vynájsť. „Plyn sme vyriešili propán-butánovými fľašami. Prerobil som kvôli tomu sporák, ktorý mal elektrickú rúru.“ Na dvore, v kôlničke, ukazuje hlava rodiny plynovú elektrocentrálu. Majú aj vodu, o detailoch však Teličiak hovoriť nechce.

Nájomcovia bytov musia žiadať o nápravu

Advokáta Martina Hurtaja sme sa opýtali, čo môžu obyvatelia bytov urobiť, ak ich majiteľ odpojí od vody, plynu a elektriny?

Aké majú možnosti, aby sa domohli ich opätovného zapojenia?
V prvom rade treba ihneď kontaktovať majiteľa budovy a žiadať nápravu. Prenajímateľ je povinný zabezpečiť pre nájomcov riadne užívanie bytu a plný, nerušený výkon ich práv. Prenajímateľ teda porušuje povinnosť vyplývajúcu mu z Občianskeho zákonníka. Nájomcovia preto majú právo na primeranú zľavu z nájomného, ktorú je potrebné uplatniť u prenajímateľa bez zbytočného odkladu. Nájomcovia môžu danú situáciu oznámiť aj správcovi bytového domu, aby sa prípadne dohodol s prenajímateľom na náprave.

Keďže ide o občiansky spor medzi vlastníkom budovy a nájomcom, môže vo veci pomôcť len súd?
Pred podaním návrhu na súd je vždy vhodné pokúsiť sa o mimosúdne urovnanie, či už prostredníctvom advokáta ako právneho zástupcu, alebo mediátora. Ak všetky pokusy zostanú neúspešné, nájomcom nezostáva nič iné, ako sa obrátiť na súd. Ak ide o naliehavý právny záujem a je potrebné, aby boli čo najrýchlejšie upravené pomery medzi stranami, nájomcovia môžu podať na súd návrh na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým súd dočasne upraví pomery medzi stranami.

Čo je to predbežné opatrenie a aký je jeho účel?
Predbežné opatrenie je rozhodnutie, ktorým súd dočasne upraví pomery medzi stranami bez toho, aby vykonával rozsiahle dokazovanie. Len na základe toho, čo navrhovateľ preukáže vo svojom návrhu (podľa listín, ktoré predloží a pod.). Účelom je dočasne zabezpečiť určité právo pre jednu stranu a zároveň tým určiť povinnosť pre druhú stranu. Súd vo všeobecnosti rozhoduje o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia do 30 dní. Predbežné opatrenie je však časovo obmedzené. Platí dovtedy, kým súd nerozhodne vo veci samej. Najčastejšie súd nariadi, aby druhá strana niečo vykonala, niečo nerobila alebo niečo strpela.

Čo musí obsahovať, aby bolo vykonateľné?
Predbežné opatrenie musí obsahovať označenie účastníkov konania a výrok, ktorý obsahuje danú povinnosť, ktorú súd povinnej strane uložil. Konkrétne znenie výroku už bude závisieť od druhu predbežného opatrenia, teda o toho, čo ním súd nariaďuje. Musí byť dostatočne zrejmé a určité, aby bolo možné vyvodiť, kto má akú povinnosť. Ak ide o nehnuteľnosť, musí byť dostatočne identifikovaná v súlade s katastrálnym zákonom.

Aký je postup, keď majiteľ budovy nevykoná na základe predbežného opatrenia nápravu?
Právoplatné rozhodnutie súdu o nariadení predbežného opatrenia je exekučným titulom v zmysle Exekučného poriadku. Ak si povinná strana nesplní svoju povinnosť dobrovoľne na základe rozhodnutia súdu, má oprávnená strana právo podať ktorémukoľvek exekútorovi návrh na vykonanie exekúcie. Exekútor je následne povinný dodržanie rozhodnutia súdu aj zrealizovať. Na to má prostriedky, ktoré mu poskytuje Exekučný poriadok.

(zan)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nájom #Piešťany