Námestie v Trenčíne zmení podobu

Podobu ešte z čias socializmu si doteraz zachováva Mierové námestie v Trenčíne, ktoré je historickým jadrom mesta. Ostatné krajské aj okresné sídla si svoje námestia zmodernizovali, Trenčín stále váhal. Teraz sa rozhodol pre rozsiahlu rekonštrukciu.

14.07.2015 15:30
trenčianske námestie, vizualizácia, Trenčín Foto:
Takto by malo vyzerať námestie podľa vizualizácie po rekonštrukcii.
debata (7)

Zámer na modernizáciu Mierového námestia schválili poslanci začiatkom tohto mesiaca. Rozhodnutie urýchlil aj zámer distribučných spoločností, ktoré chcú rekonštruovať inžinierske siete ukryté pod dlažbou námestia.

„Námestie by bolo tak či tak rozkopané, oznámili nám, že na budúci rok budú rekonštruovať rozvody elektriny a plynu. Tak sme sa to rozhodli spojiť. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie námestia by mala byť približne tri milióny eur. Financovať ju chceme z vlastných zdrojov, zoberieme si na to úver,“ povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Radnica predpokladá, že rekonštrukcia námestia sa začne na budúci rok, najneskôr na prelome apríla a mája. Ak sa nič zásadné nestane, niekedy na jar 2017 by trenčianske historické námestie mohlo byť zrekonštruované.

Prekážkou, ktorá by mohla rekonštrukciu predĺžiť, by mohol byť nejaký významný archeologický nález. Mierové námestie je najstaršou časťou Trenčína, je to vlastne pôvodné mesto, tu sa tvorili jeho dejiny. Bádatelia z medzivojnového obdobia zanechali správy, že pod námestím sa nachádzajú zabudnuté podzemné chodby.

„Hovorí sa všeličo, aj keď historici nie sú naklonení tejto verzii. Viacerí autori však v minulosti zanechali správy, že sa našli podzemné chodby, dokonca aj nejaké úkryty. Nie je to však hodnoverne preukázané, preto historici odmietajú tieto verzie. Až dôkladný architektonický a archeologický výskum ukáže, či nejaké podzemné chodby existujú. Ak tam sú, určite sa na ne narazí,“ predpokladá historička Jana Karlíková.

Trenčiansky primátor vraví, že mesto sa pripravilo aj na túto alternatívu. Ešte pred samotnou rekonštrukciou sa uskutoční špeciálna sondáž, ktorá sa robí bezvýkopovou metódou až do hĺbky 15 metrov. Tá by mala zistiť, čo sa pod námestím nachádza.

Poslednou veľkou rekonštrukciou prešlo námestie v osemdesiatych rokoch minulého storočia, vtedy bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Odvtedy si len s malými zmenami zachováva svoju podobu. Pribudlo len prekryté pódium, kde sa organizujú kultúrne podujatia.

Rekonštrukcia sa má uskutočniť podľa architektonického návrhu brnianskeho ateliéru RAW. Ten zvíťazil vo verejnej súťaži, ktorú mesto vyhlásilo a vyhodnotilo ešte v roku 2008. O priazeň poroty a obyvateľov mesta sa vtedy uchádzalo sedem návrhov. Za jednotlivé varianty mohli Trenčania hlasovať cez internet a hlasovacími lístkami.

Odborná porota vybrala dielo brnianskych architektov, ktoré sa najviac páčilo aj občanom. Podľa tohto návrhu z námestia zmizne zelený ostrovček uprostred. Nahradí ho rovná plocha so schodíkmi z jednej strany. Pribudne fontána, ktorá na Mierovom námestí doteraz nebola.

„Navrhnutá je ako bronzová misa s prepadávajúcou vodnou hladinou. Na zvlnenej ploche bronzovej misy je klasickými rímskymi písmenami stvárnený basreliéfny nápis, citát Marca Aurelia, na jednej strane po latinsky, na druhej po slovensky. Zvlnená stena je tiež symbolom práporu vlajúceho v smere predpokladaného príchodu rímskych légií na územie Laugaricia,“ dodal Ivan Wahla, jeden zo spoluautorov návrhu.

Laugaricio je starý názov Trenčína, používali ho Rimania, ktorí v týchto miestach táborili a pamiatku na svoj pobyt zanechali v roku 178 n. l. vo forme nápisu vytesaného do hradného brala. Rímu vtedy vládol cisár Marcus Aurelius.

Spolu s rekonštrukciou námestia by sa teraz mal zmeniť aj jeho názov, z Mierového by bolo Námestie Marca Aurelia. K tejto zmene by sa mali podľa trenčianskeho primátora vyjadriť aj občania mesta, rozhodnú o nej mestskí poslanci.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Trenčín #námestie