Nesrovnal predvádza jedno salto za druhým

Lákavé sľuby pred voľbami, opačné skutky po nich. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý) dokáže Bratislavčanov často prekvapiť tým, ako mení názor. Poslednú vlnu kritiky spustil jeho návrh zrušiť bezplatné cestovanie bratislavskou mestskou hromadnou dopravou pre zdravotne postihnutých, ktorý mu mestskí poslanci, ako sami tvrdia, nevedomky schválili. Podobných prešľapov má však Nesrovnal na rováši viac.

16.07.2015 12:00
Hlavná stanica Bratislava Foto: ,
Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal (vpravo) počas krátkeho brífingu ku kontrolnému dňu prác na Hlavnej stanici - Námestí Franza Liszta a prezentácie jednotlivých etáp plánovaných prác. Bratislava, 18. jún 2015.
debata (44)

Podľa primátora zrušenie 100-percentných zliav bolo potrebné, ináč by na spustenie tretej etapy integrovanej dopravy v kraji nemohlo mesto čerpať eurofondy. Ministerstvo dopravy ho však opravuje a tvrdí, že to nie je pravda. „Nie, zmena tarify pre cestujúcich ŤZP nebola podmienkou na čerpanie eurofondov,“ reagoval hovorca ministerstva Martin Kóňa.

„On individuálne mohol udeliť niektorým skupinám zľavy, je to o jednaní s dopravcami. Jemu sa zdalo jednoduchšie urobiť to takto,“ mieni o primátorovi mestský poslanec Martin Borguľa (Smer). Poukázal, že hlasovanie o týchto zmenách nebolo zo strany magistrátu korektné.

„Materiál pripravil úplne pokútnym spôsobom, že na jednej strane nám hovoril, že je to len technický materiál, a na druhej strane do neho vložil tieto zmeny takpovediac ,malými písmenami‘,“ kritizuje poslanec. Podobný názor má aj poslanec zastupiteľstva Ján Budaj (Zmena zdola, DÚ). „Domnievam sa, že súčasne s tým návrhom mal byť predložený aj krok dva, ktorým je riešenie, ako bude mesto ďalej poskytovať zľavy vybraným sociálnym skupinám,“ doplnil.

Na zachovanie zliav pre ŤZP vyzvalo primátora aj občianske združenie Amazonky, ktoré združuje ženy s karcinómom prsníka. „Je to jedna z mála zliav, ktoré využívajú nielen držitelia preukazu ŤZP z hlavného mesta, ale aj držitelia preukazu ŤZP, ktorí do hlavného mesta cestujú za svojím lekárom z celého Slovenska,“ pripomenula predsedníčka združenia Mirina Hochelová. Primátor tvrdí, že v súčasnosti pracuje na vhodnom riešení cestovania pre ŤZP občanov. Mestským poslancom ho plánuje predložiť v septembri.

Borguľa hodnotí, že pre primátora je typické „salto“ postojov. Príkladom môže byť aj jeho spolupráca s rezortom obrany na vytvorení múzea druhej svetovej vojny pod Slavínom. „Na začiatku kritizoval, že ruská ambasáda nechala iluminovať Slavín, a teraz pripravuje s ministrom obrany múzeum pod týmto pamätníkom,“ doplnil Borguľa.

„Rozdiely medzi nárokmi, výrokmi a postojmi medzi kandidátom na primátora a zvoleného primátora pána Nesrovnala sú očividné.“
politológ Michal Horský

Hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová vysvetľuje, že primátor Nesrovnal považuje Slavín za dôležitú dominantu Bratislavy. „Kritizoval však nasvecovanie vlajky cudzieho štátu nad Bratislavou, ktorý nás vojensky okupoval a ktorého nástupca porušoval medzinárodné právo a nezávislosť Ukrajiny,“ zdôvodnila jeho vtedajšie slová.

Podľa Budaja sa zatiaľ Nesrovnalove sľuby pred voľbami o rozsiahlych reformách nesplnili. „Pán primátor nastúpil do funkcie nedostatočne pripravený, o čom je dostatok signálov. Napriek tomu, že sľuboval rozsiahly program reforiem a zlepšení, za ten polrok sa toho veľa nezmenilo,“ priznáva Budaj, podľa ktorého primátor s mnohými vecami výrazne mešká. Reč je napríklad o zavedení plnej kontroly nad majetkom v mestských podnikoch či o nedokonalom rozpočte, v ktorom sú podľa poslanca potrebné neustále opravy.

„Primátor stojí najmä pred otázkou, ako zlepšiť financovanie mesta systémovo. Zatiaľ sa dostal iba k tomu, že dostal od štátu bezúročnú pôžičku, ktorá vonkoncom nie je systémovým riešením,“ vysvetľuje poslanec. Pred voľbami pritom Nesrovnal vyhlásil, že cesta pôžičkami nevedie a sú nesystémovým krokom. „On sám žiadal a aj prijal pôžičku, ale teraz sám vidí, že jeho vyjadrenia z čias kampane sa javia nerealistické,“ dodal Budaj.

Poslancov a tiež niektoré mimovládne organizácie primátor prekvapil rozhodnutím, že nevypovie zmluvu so spoločnosťou Transprojekt, ktorá zodpovedá za rekonštrukciu hlavnej stanice.

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Spravodlivosť podľa Nesrovnala.

Pred komunálnymi voľbami pritom tvrdil, že zrušenie zmluvy bude jeho prvým krokom po nástupe do funkcie. Dodnes to však neurobil. „Hlavnú stanicu rieši primátor Nesrovnal k spokojnosti Bratislavčanov. Súdne spory s investorom v čase, keď zmluva do roka vyprší, by neboli pre mesto výhodné,“ argumentuje dnes primátor.

Ťahaniciam sa nevyhol ani pri odmenách pre poslancov. Po tom, čo mu poslanci odsúhlasili vyšší plat 4 500 eur mesačne, on im smeroval výzvu, aby sa vzdali svojich mesačných odmien, čo je od 350 eur do 600 eur mesačne. Odôvodnil to zlou finančnou situáciou mesta. „On si na jednej strane sám sebe navrhne zvýšenie platu o 60 percent, a na druhej strane nás vyzýva, aby sme sa vzdali 350-eurovej almužny, ktorú dostávam za to, že 50 percent svojho času venujem komunálnej politike,“ zhodnotil Borguľa.

Politológ Michal Horský poukázal, že nezhody medzi jeho postojmi pred a po novembrových voľbách sú očividné. „Rozdiely medzi nárokmi, výrokmi a postojmi medzi kandidátom na primátora a zvoleného primátora pána Nesrovnala sú očividné. Nevdojak potvrdzujú názor, že ak významné politické postoje zastávajú nepolitickí a stranícky nezávislí ľudia, nemá ich kto v praxi korigovať,“ zdôvodnil Horský. Voliči preto podľa Horského nemôžu nič iné, iba kriticky hodnotiť jeho postoje a čakať do budúcich volieb, či si opäť zvolia takzvaného nezávislého kandidáta.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal #primátor Bratislavy