Referendum je platné, obyvatelia Gabčíkova utečencov v obci nechcú

Obyvatelia Gabčíkova potvrdili svoj postoj. Ako v petícii, aj v nedeľňajšom referende odmietli umiestnenie 500 migrantov z rakúskeho tábora vo svojej obci, ktorých tam majú prichýliť tento a budúci mesiac.

02.08.2015 20:34 , aktualizované: 21:59
Gabčíkovo, referendum Foto: ,
Obyvatelia Gabčíkova v referende odmietli utečenecký tábor vo svojej obci.
debata (205)

Počas dvanástich hodín prišlo k urnám 2 603 ľudí, čo je viac ako 58 percent oprávnených voličov. Až 2 501 z nich, teda 96,67 percent, sa vyjadrilo, že je proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v Gabčíkove. Reakcia obyvateľov je podľa právničky Barbory Meššovej z Ligy za ľudské práva pochopiteľná.

Referendum sa v obci začalo o 7:00, volebné okrsky sa zatvorili o 19:00. Občania oprávnení hlasovať odpovedali na otázku „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?“

„Som veľmi rád, že výsledok odzrkadľuje postoj občanov. Očakávali sme, že ľudia prídu a vyjadria svoj názor a za účasť im ďakujem. Toto rozhodnutie je veľmi významné z hľadiska bezpečnosti a zdravia našich obyvateľov. Ďakujem všetkým, že prišli k urnám a napriek tomu, že výsledok referenda nie je záväzný pre orgány štátnej správy, pre nás je dôležité, aby sme mohli prezentovať postoj našich občanov,“ cituje slová starostu obce Ivána Fenesa po vyhlásení výsledkov portál teraz.sk.

Šéf Petičného výboru: Objekt nie je ohradený

Podľa predsedu Petičného výboru proti otvoreniu utečeneckého tábora v Gabčíkove Zoltána Jakusa hlavným problémom je, že objekt, kde majú byť umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je ohradený. „Ide o staré budovy, ktoré pôvodne slúžili na ubytovanie pracovníkov vodného diela a teraz sú majetkom STU,“ vysvetlil Jakus.

Výsledok referenda v Gabčíkove sa dal očakávať a vôbec sa mu nemožno čudovať. Vláda absolútne nekomunikovala s občanmi, a predovšetkým s obyvateľmi Gabčíkova, v snahe rozptýliť ich obavy z príchodu päťsto imigrantov, ktorých dočasne prijmeme na základe dohody s Rakúskom, uvádza sa v reakcii predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára.

Podľa Bugára vláda úplne podcenila túto úlohu, pričom vyjadrenia jej predstaviteľov, vrátane premiéra Fica, situáciu ešte zhoršovali, keď hovorili o migrantoch ako o bezpečnostnej hrozbe. Vládu čaká teraz ťažká úloha, ako vzniknutú situáciu vyriešiť tak, aby bol vypočutý hlas obyvateľov Gabčíkova a zároveň splnené záväzky, ktoré dala rakúskej vláde.

Kresák: Problém je, že štát nerešpektuje platné referendum

Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra uviedla, že miestne referendum v obci je samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej rezort nie je oprávnený zasahovať a nemá ani povinnosť sa jeho výsledkami riadiť.

Ústavný právnik Peter Kresák tvrdí, že išlo o referendum proti rozhodnutiu verejnej moci. Problém vidí skôr v tom, že štátna moc nerešpektuje právoplatné referendum, a v tom, že nemáme právnu úpravu, ktorá by zaväzovala vykonať výsledky miestneho referenda, či nejaký orgán verejnej moci, ktorý by rozhodnutie z platného miestneho referenda vykonal.

O príchode migrantov z preplneného zariadenia v Traiskirchene sa definitívne rozhodlo po tom, čo Kaliňák a jeho rezortná rakúska kolegyňa Johanna Miklová-Leitnerová podpísali 21. júla memorandum o spolupráci. Dohoda má dvojročnú platnosť. Slovensko má poskytnúť ubytovanie a stravu celkovo pre 500 migrantov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku. Počas augusta má prísť prvých 250 ľudí, v septembri bude nasledovať ďalších 250. Spolu s nimi prídu sociálni pracovníci, dokonca aj bezpečnostná služba.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #utečenci #referendum