Megakríž nad Nitrou stáť nebude

Traume Nitranov, či im nad mestom nevyrastie nevkusný monument, je koniec. Podnikateľ Otto Berger sa podľa mesta vzdal zámeru postaviť na vrchu Zobor megakríž, ktorý mal byť darom pre Nitru. Toto rozhodnutie malo padnúť na pondelkovom stretnutí s primátorom Jozefom Dvončom. "Dohodli sme sa, že sa to nebude ďalej riešiť. Za súčasnej situácie to nemá zmysel," povedal Dvonč.

06.08.2015 15:30
debata (15)

Obyvatelia sa postavili proti výstavbe 50 metrov vysokého kríže. Ostrá kritika sa rozprúdila najmä na sociálnych sieťach. Na zastavenie tohto projektu vznikla aj elektronická petícia. Primátor mieni, že rozhodnutie podnikateľa vzdať sa zámeru na Zobore, je konečné. „Myslím si, že už je to definitívne,“ doplnil Dvonč.

K tomu, či Berger upustil od výstavby pod tlakom verejnej mienky, sa primátor vyjadrovať nechcel. Dodal, že podnikateľ samosprávu o žiadny súhlas so stavbou nepožiadal. Povolenie s výstavbou kríža sa zatiaľ riešilo len na úrovni odborníkov, konkrétne nitrianskeho okresného úradu a ministerstva životného prostredia. Kríž mal totiž stáť vo vzácnej prírodnej lokalite, ktorá patrí do európskej siete chránených území.

Okresný úrad dospel k záveru, že stavba bude mať pravdepodobne nepriaznivý vplyv na územie európskeho významu Zobor. Preto rozhodol, že investor musí dať najprv vypracovať štúdiu, v ktorej by dali svoje stanoviská odborníci na ochranu životného prostredia. Berger sa však proti tomuto rozhodnutiu odvolal na ministerstvo. To stanovisko okresného úradu minulý týždeň zrušilo a vec mu vrátilo, aby o nej rozhodol znova. Odôvodnilo to tým, že úrad urobil procesné chyby.

„Okresný úrad Nitra, odbor starostlivosti o životné prostredie, urobil procesnú chybu v tom, že neoboznámil účastníka konania s podkladmi rozhodnutia, aby sa ten pred vydaním rozhodnutia mohol vyjadriť k jeho podkladom i k spôsobu ich zistenia, prípadne navrhnúť jeho doplnenie,“ vymenoval prednosta Okresného úradu v Nitre Marek Illéš, čo všetko im rezort vyčítal.

Štátni ochranári varovali, že stavba by poškodila chránenú prírodu. Na kríži mali byť umiestnené svietiace diódy, od obyvateľov mesta si preto vyslúžil prívlastky ako Las Vegas, gýč či paškvil.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #kríž #Zobor