Traja kandidáti na šéfa BVS majú rovnaké projekty

Výberové konanie na post generálnych riaditeľov mestských podnikov je jedna veľká fraška. Tvrdí to riaditeľ mimovládnej organizácie Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun. Traja kandidáti na post šéfa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti predložili identické rozvojové projekty.

12.08.2015 14:19
BVS, Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto:
Bratislavská vodárenská spoločnosť. Ilustračné foto.
debata (4)

„Najväčšou iróniou je, že na post generálneho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa prihlásili aj páni Martin Adásek, Patricius Palla a Mário Schwab. Majú absolútne totožné rozvojové plány BVS do roku 2020,“ hovorí Dragun a dodáva, že jeden z trojice v projekte aspoň poprehadzoval odseky, no po obsahovej stránke je projekt rovnaký. „Jedna zo základných požiadaviek mesta bola, aby si každý kandidát pripravil vlastný rozvojový plán, toto nemá byť kolektívna práca. Každý jeden z týchto pánov kandiduje sám za seba,“ uzatvára Dragun.

Magistrát o tom vie. „Na základe podnetov od občanov, ktorí si životopisy uchádzačov a ich rozvojové plány pre firmy prezerali na webovej stránke mesta, vieme, že traja kandidáti majú identický rozvojový plán,“ informuje hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová. „Túto informáciu sme posunuli aj ostatným členom výberovej komisie, ktorí musia rozhodnúť, ako s týmto faktom naložiť,“ dodáva.

Na mieste je teda otázka, ako je možné, že traja kandidáti majú identické rozvojové projekty. Mário Schwab odpovedal za všetkých. „Príprava rozvojového plánu tak komplexnej spoločnosti ako BVS a jej riadenie je náročná úloha. Keďže sa všetci traja dobre poznáme a všetci sme  mali záujem kandidovať vo výberovom konaní a našim záujmom bolo pripraviť rozvojový plán spoločnosti najlepšie ako vieme. Plán bol pripravený spoločne formou brainstormingu na niekoľkých stretnutiach a jeho autorstvo je spoločné. Každý z nás je odborník na trochu inú oblasť a to sme chceli využiť." Ako ďalej dodal, nie sú si vedomí toho, že by svojim konaním porušili akúkoľvek podmienku výberového konania.

Obsah projektov komisia ešte neposudzovala

Na webovej stránke magistrátu podľa Skokanovej zverejnili všetky rozvojové plány a životopisy od uchádzačov, ktorí splnili formálne podmienky, teda ich prihlášky prišli v stanovenom termíne, obsahovali súhlas so zverejnením údajov a rozvojový plán a životopis.

„V druhom kole na najbližšom zasadaní výberovej komisie, ktorá bude 7. septembra sa bude posudzovať obsahová stránka týchto materiálov a na základe toho výberová komisia rozhodne, kto postúpi do ďalšieho kola, ktorým je verejná prezentácia kandidátov,“ uzatvára Skokanová. „Na verejnej prezentácii sa bude môcť zúčastniť každý, kto bude mať záujem. Jednotlivých uchádzačov sa bude môcť pýtať na čokoľvek, čo ho bude zaujímať," dodáva. Podľa Draguna je však takýto výber zbytočné divadlo pre ľudí.

Inštitút podľa neho opakovane upozorňoval na to, že žiadať od kandidátov rozvojový projekt do mestských podnikov v presne stanovenom rozsahu iba štyri strany pre veľké podniky ako je Odvoz a likvidácia odpadu, Dopravný podnik Bratislava, Bratislavská vodárenská spoločnosť či Metro Bratislava, je neštandardné až smiešne. „Štyri strany nemá ani seminárna práca v škole, nie to ešte rozvojový projekt budúceho šéfa podniku," uzatvára Dragun.

Títo traja kandidáti majú byť podľa neho automaticky vylúčení z akéhokoľvek výberu, ako na post predsedu predstavenstva, tak aj členov predstavenstva spoločnosti. Podľa jeho slov majú podporu niektorých poslancov mestského zastupiteľstva a je teda vysoko pravdepodobné, že ich zvýhodnia v procese výberu členov predstavenstiev. V mestských podnikoch tak podľa Draguna aj naďalej budú politické nominácie.

Podľa hovorkyne magistrátu nemôžu byť do predstavenstva nominovaní poslanci, ale musia to byť odborníci. „Navrhovať týchto ostatných členov budú poslanecké kluby a primátor a schvaľovať uchádzačov bude mestské zastupiteľstvo," dodáva Skokanová.

Bratislava hľadá šéfov mestských podnikov

Bratislavská radnica hľadá nových generálnych riaditeľov a predsedov predstavenstiev do mestských podnikov Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Dopravný podnik Bratislava (DPB), Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) a Metro Bratislava. Výberové konanie spustila bratislavská samospráva v polovici júla a uchádzači sa mohli prihlasovať na magistráte do 3. augusta.

O posty generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva v štyroch mestských podnikoch sa uchádza 52 kandidátov. O miesto v bratislavských vodárňach sa uchádza 16 kandidátov, šéfom DPB sa chce stať 17 kandidátov, do OLO sa hlási tiež 17 kandidátov a o miesto v spoločnosti Metro Bratislava majú záujem dvaja uchádzači.

Noví riaditelia mestských podnikov by mohli byť známi na konci septembra, keď o nich bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #mestské podniky