Bratislava bola najhorúcejším hlavným mestom. Ako ľudia teplo zvládali?

Kým v Ríme, Paríži či Záhrebe teplota v stredu nevystúpila nad 34 stupňov, v Bratislave o dvanástej hodine namerali až tropických 38 stupňov Celzia. O niečo nižšiu teplotu 37 stupňov namerali v susednej Budapešti a v černohorskej Podgorici. Hlavné mesto Slovenska tak bolo podľa portálu Accuweather.com najhorúcejšou metropolou v Európe a porovnávať sa môže napríklad s egyptským letoviskom Hurgada, kde v stredu namerali rovnakú teplotu ako u nás.

12.08.2015 16:27
Bratislava, leto, horúčavy Foto: ,
Pitný režim v centre mesta zabezpečuje aj cisterna Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.
debata (30)

Mnohých Bratislavčanov a turistov ani extrémne teploty neodrádzajú od pohybu vonku, pre pobyt na vzduchu si však radšej vyberajú okolie mestských fontán alebo chládok pod korunami stromov. Na rozhorúčenom Hlavnom námestí je pre nich denne k dispozícii cisterna s pitnou vodou, ktorú zabezpečuje Bratislavská vodárenská spoločnosť a mnohí ju vďačne využívajú.

„Dnes nás už do obeda navštívilo asi štyristo ľudí, o túto službu je veľký záujem. Tí, ktorí nás už poznajú, si sem dokonca nosia fľašky na vodu, iní pijú z pohárikov. Okrem Hlavného námestia sme aj na Obchodnej ulici či na Magio pláži, na námestí našu cisternu využívajú najmä zahraniční turisti,“ prezradila Jana Fiziková, ktorá poháre s vychladenou vodou pre ľudí chystá.

Najvyhľadávanejšie sú tiene stromov a fontány. Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Bratislava, leto Najvyhľadávanejšie sú tiene stromov a fontány.

S prácou vonku nemajú problém

Vodou z cisterny nepohrdnú ani pracovníci turistickej organizácie Bratislava Tourist Board, ktorí trávia na horúcom slnku celé dni. „Zvládame to veľmi ťažko, sme celý deň na slnku, občas však máme možnosť ísť aj do chládku, pretože sa striedame. Vodu nám poskytuje zamestnávateľ alebo pijeme z cisterny,“ povedala Anna Mária Dubajová a dodala, že teplo našťastie turistov neodrádza. Mnohí sú unavení z chodenia a radi sa povozia vláčikom. Navyše, jeho strecha údajne odráža slnečné lúče.

Jej kolega Štefan Barkol si horúčavu naopak pochvaľoval. „Vonkajšie prostredie milujem a milujem prácu s ľuďmi, preto nezávidím tým, ktorí sedia v klimatizovaných kanceláriách. Skôr oni by mali závidieť nám. Okrem toho sa snažím byť aj v chládku, pravidelne pijem a hlavu si chránim klobúkom,“ dodal Štefan.

Pracovníci Bratislava Tourist Board lákali... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Bratislava, leto Pracovníci Bratislava Tourist Board lákali turistov na jazdu vláčikom po meste.

S rovnakým teplom sa musia vyrovnávať aj predajci v stánkoch s občerstvením či suvenírmi, našťastie sú stánky často ukryté v tieni. „Teplo je nepríjemné, ale znesiteľné. Sme relatívne v tieni a možno sa to nezdá, ale v tejto búdke je chladnejšie ako vonku. Okrem toho tu mám rozprašovač s vodou aj ventilátor,“ prezradila Sandra Polakovičová. O zákazníkov núdzu takisto nemajú, turisti chodia po celý deň a počasie to veľmi neovplyvňuje. Mnohí si chcú prejsť centrum mesta, ktoré ich láka viac, než letné kúpaliská.

V obchodoch so suvenírmi nemajú núdzu o... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Bratislava, leto, suveníry V obchodoch so suvenírmi nemajú núdzu o zákazníkov ani v horúčavách.

Mnohí teplo vítajú

Heslo, že v lete má byť jednoducho teplo a v zime zase zima, propaguje dôchodca Jozef z Bratislavy. Počas obeda sa ochladzoval vo fontáne na Hviezdoslavovom námestí. Nechápe, prečo toľkí ľudia, najmä mladí, na teplo nadávajú. „Komu teplo vadí, mal by sa obrniť pevnou vôľou. Vždy keď idem z mesta, osviežim sa vodou a potom pokračujem ďalej,“ povedal Jozef. Na veľké teplá si pamätá aj spred desiatok rokov, vždy mu pritom pomáhalo pitie čierneho či zeleného čaju.

Veselá rodinka Svobodovcov z českých Pardubíc prišla do Bratislavy na výlet, slnečné počasie si doslova užívali so zmrzlinou v ruke. „Nejeme ju ani tak preto, že by sme sa chceli ochladiť, ale preto, lebo nám veľmi chutí a chodíme sem na ňu pravidelne. Snažíme sa však dodržiavať pitný režim, každý nosíme v taške či ruksaku fľašu vody. Chodíme sa tu aj kúpať, boli sme v Rusovciach a chceme ísť aj na Draždiak,“ prezradila Jana Svobodová.

Rodinka z Čiech si vychutnávala teplo aj... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Bratislava, leto Rodinka z Čiech si vychutnávala teplo aj slovenskú zmrzlinu.

Pani Desislava, ktorá pochádza z Varny a v Bratislave žije už niekoľko rokov, je vraj na tropické teploty zvyknutá, vďaka tomu sa tu cíti ako doma. V Bulharsku však majú aspoň vlhší vzduch, čo jej v Bratislave chýba. Rovnako dobre teplo zvláda jej osemročná dcéra, ktorá sa zabavila pri fontánke s vodou a tešila sa na ďalšiu návštevu kúpaliska Rosnička.

Prehľad stredajších teplôt podľa portálu accuweather.com vo vybraných európskych hlavných mestách
Bratislava 38
Atény 35
Nikózia 36
La Valletta 28
Sofia 34
Budapešť 37
Bukurešť 34
Rím 33
Madrid 34
Viedeň 35
Praha 33
Varšava 35
Lisabon 26
Moskva 25
Paríž 33
Brusel 28
Amsterdam 23
Londýn 23
Helsinki 24
Štokholm 22
Istanbul 31
Baku 35
Záhreb 34
Ľubľana 32
Sarajevo 32
Tirana 35
Berlín 29
Podgorica 37
Belehrad 35
Zürich 31

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #leto #horúčavy