Nesrovnal opäť čerí vodu, vymenil časť predstavenstva BTB

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal vymenil troch členov zo štyroch zástupcov hlavného mesta v predstavenstve Bratislavskej organizácie cestovného ruchu (Bratislava tourist board – BTB).

13.08.2015 09:00
Bratislava, mesto, turisti Foto: ,
Kompaktné centrum si turisti chvália. Veľa z nich však ďaleko za jeho hranice nezájde. Ilustračné foto.
debata (3)

Primátor do predstavenstva nominoval bývalú riaditeľku krajskej organizácie Bratislava Region Tourism Alžbetu Melichárovú, majiteľa reklamnej agentúry Alexandra Smika a dvoch súčasných mestských poslancov Jána Buocika a Gábora Grendela. Ten sa napokon po porade s kolegami v Bratislavskom klube rozhodol kandidatúry vzdať. „Dôvodom bola pochybnosť, či môže primátor vymeniť členov predstavenstva bez rozhodnutia zastupiteľstva,“ vysvetľuje Grendel.

„Štvrtý člen je zástupcom BKIS, momentálne jeho výmena nie je v pláne,“ upresňuje hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová. V predstavenstve tak skončil jeho predseda František Stano i členovia a bývalí mestskí poslanci Anna Reinerová a Milan Šindler. Predstavenstvo BTB tvorí spolu osem členov.

Primátor rozhodol sám

„Primátor zákon neporušil, jeho kroky však nemajú obdoby,“ opisuje pondelňajšie valné zhromaždenie BTB jedna z jeho účastníčok, ktorá si neželala byť menovaná. Zhromaždenie podľa jej slov v prvom kole nezvolilo žiadneho z kandidátov, ktorých navrhol primátor. Problémom bolo vraj to, že týchto ľudí nikto nepoznal ako odborníkov z oblasti cestovného ruchu a brali ich ako politických nominantov.

Po prvom kole hlasovania, keď sa rozhodovalo o každom kandidátovi individuálne, bol Nesrovnal výsledkom údajne rozhorčený. Navrhol opakovanú voľbu a tento raz už členovia zhromaždenia hlasovali unblock, teda za všetkých novo navrhnutých kandidátov naraz. Toto hlasovanie si vynútil práve primátor. Na členov zhromaždenia mal vyvíjať nátlak a dokonca sa vraj vyhrážal zoškrtaním rozpočtu organizácie či dokonca jej zrušením.

Podľa hovorkyne Skokanovej ide o nezmysel. „Primátor nemôže organizáciu zrušiť a to, koľko peňazí dostane, je na rozhodnutí zastupiteľstva a rieši sa to pri zostavovaní rozpočtu,“ vysvetľuje. „Právne je to v poriadku. Primátor môže odvolať jednotlivých členov predstavenstva, ktorí sú zástupcovia mesta v Bratislavskej organizácii cestovného ruchu. Zároveň môže aj podať návrh na vymenovanie nových členov zástupcov mesta, okrem predsedu predstavenstva, ktorého musí zvoliť mestské zastupiteľstvo,“ pokračuje Skokanová. Časť poslancov si však myslí, že Nesrovnal konal protiprávne, keď rozhodol o nominácii zástupcov mesta bez schválenia poslancov.

Dôvod výmeny – nespokojnosť primátora

Primátor nebol spokojný s činnosťou BTB, a preto sa rozhodol členov predstavenstva vymeniť. Na sociálnej sieti spomenul interné problémy a agóniu, ktorá v BTB dlhodobo vládne. „Mal viaceré informácie od manažmentu organizácie aj odbornej verejnosti o tom, že BTB nefunguje tak, ako by mala. Dvom poslancom sa navyše skončil mandát,“ hovorí Skokanová.

Podľa zdroja Pravdy existuje vážna obava, že k reštartu organizácie nedôjde. Rovnaký názor má aj bývalý šéf predstavenstva BTB František Stano. Podľa jeho slov táto výmena uprostred sezóny nebola správna. Práca v cestovnom ruchu si podľa neho vyžaduje plánovanie a kontinuitu. Práve tá je v tomto prípade podľa Stana ohrozená. Naopak, Milan Šindler to vníma ako prirodzenú výmenu. Problém vidí v začiatočníckych chybách organizácie, ktorá podľa neho má zmysel aj budúcnosť.

„BTB je príspevková organizácia, do ktorej mesto dáva ročne 800-tisíc eur. Rovnakou sumou prispieva aj ministerstvo dopravy,“ vysvetľuje Skokanová dôvody, prečo mesto musí vedieť, ako sa s nimi hospodári. Akú sumu na rozpočet organizácie vyčlení mesto, takou môže aj nemusí prispieť ministerstvo. Peniaze nie sú priamo z rozpočtu mesta, ale z dane za ubytovanie, ktorú platia turisti. Vlani to bolo približne dva a pol milióna. Problém podľa Stana je, že peniaze, ktoré vygeneruje cestovný ruch, sa nedostávajú späť do systému všetky a neslúžia práve na zlepšovanie služieb v cestovnom ruchu.

Verejnosť pobúrilo aj to, že pred mesiacom poslanci schválili, že nebudú v predstavenstvách mestských podnikov. Nominácia poslancov Grendela a Buocika, ktorí hlasovali za, je preto prinajmenšom kontroverzná.

Bratislavská organizácia cestovného ruchu

Bratislavská organizácia cestovného ruchu (Bratislava tourist board – BTB) je organizácia, ktorá rozvíja všetky formy cestovného ruchu, podporuje ich prezentáciu, vytvára platformu spolupráce súkromného a verejného sektora v oblasti cestovného ruchu a riadi, iniciuje a koordinuje rozvoj cestovného ruchu v Bratislave. Zabezpečuje tiež informačný servis pre návštevníkov mesta prostredníctvom turistických centier v historickom centre mesta a na Letisku M. R. Štefánika.

Organizácia bola zaregistrovaná na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR 28. decembra 2011. Organizácia je právnickou osobou založenou podľa zákona o podpore cestovného ruchu v znení neskorších predpisov na podporu a vytváranie podmienok na rozvoj cestovného ruchu s cieľom vybudovať z Bratislavy významnú a medzinárodne renomovanú destináciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cestovný ruch #Ivo Nesrovnal #Bratislava tourist board