Do školy v pyžame?

Vyparádení v sprievode rodičov, s kvetmi v rukách a veľkým očakávaním v očiach. Chvíľu to trvá, ale takmer sto prváčikov Základnej školy na Drieňovej ulici v Bratislave sa napokon na školskom dvore zoradí do štyroch tried.

02.09.2015 16:24
školáci, začiatok školského roka Foto: ,
Vyparádení prváčikovia v prvý deň školského roka na Základnej škole na Drieňovej ulici v Bratislave.
debata (4)

Keď sa riaditeľ pri uvítaní spýta, kto sa ráno tešil do školy, vyletia do vzduchu takmer všetky ruky. Len jedna ruka sa zdvihne, keď sa pýta, kto sa neteší. Maťkovi sa kotúľajú po tvári slzy ako hrachy, kamaráti zo škôlky sú v inej triede… Má však prísľub, že sa to vyrieši preradením do inej triedy.

V triede Ferda Mravca, kde sa usadí 24 prváčikov, slzy ustanú. Každého čaká na stole knižka z matematiky, prvouky, šlabikár, slovníček, balíček pasteliek a pestrofarebná guma. Aj pani učiteľka Anastázia Saltzerová sa svojich nových žiačikov pýta, kto sa vôbec netešil do školy.

„Ani mne sa dnes nechcelo, lebo som musela skoro vstávať,“ priznáva sa deťom učiteľka. „Ale keď som si predstavila, koľko zvedavých očí ma tu čaká, tak som hneď vyskočila z postele a utekala do školy,“ dodáva. Deti sa rozosmejú, ale jednému to nedá. „To ste utekali do školy v pyžame?“ diví sa.

Učiteľka Anastázia Saltzerová privítala... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
prváci, Základná škola na Drieňovej ulici v Bratislave Učiteľka Anastázia Saltzerová privítala prváčikov s Ferdom Mravcom.

Učiteľka hneď na začiatku nenápadne testuje schopnosti žiakov. Keď vysvetľuje, kde si do slovníčka nalepia obrázkový rozvrh, pretože nie všetci poznajú všetky písmenká, hneď sa z triedy ozvú niekoľkí, ktorí sa pochvália, že čítať už vedia. Pesničku Jeden, dva, tri, štyri, päť zborovo spievajú všetci. Učiteľka tiež zisťuje, či deti vedia, ktorá je pravá a ľavá ruka. „Ja viem, prečo je táto ruka pravá. Lebo s ňou rád píšem, kreslím a jem,“ vyhŕkne jeden z chlapcov. Pani učiteľka je však zvedavá aj na to, kto rád píše a kreslí druhou rukou. Veľký rozruch a zjavne viac námahy dá deťom vyberanie farbičiek z obalu, ktorý je z jednej strany prelepený páskou – ukázať majú červenú.

Prvý deň v škole netrval dlho, ale ako vraví pani učiteľka, všetky deti sa aj tak tešia domov. „Jáááj, aj sme sa tešili, aj sme si poplakali,“ hovorí mama prváčky Dominiky Vaššovej o tom, ako sa na tento veľký deň chystali. Dominike do reči veľmi nie je, ale strach vôbec mať nemusí. Už teraz vie čítať a potichu skúma skratky v rozvrhu na nástenke.

Jej spolužiak Peťko sa skôr teší na matematiku. „Viem, koľko je sto plus sto. Dvesto. A štyristo plus štyristo je osemsto,“ chváli sa. Pri otázke, odkiaľ pokiaľ už vie narátať, sa zamyslí. „Sto krát sto je tisíc,“ pokračuje v prepočtoch. Ani jeho nemusela mama ťahať ráno z postele. „Vstal som skoro. Zobudil ma komár.“

Tento deň bol však výnimočný nielen pre prváčikov, ale aj pre ich rodičov. „Ale áno, vstávali sme so stiahnutým žalúdkom a ja možno viac ako dcéra. Vyzerá, že sa teší, ale niekedy je jej do plaču,“ hovorí Andrea Erdosová.

Celkovo sa začali školské povinnosti pre takmer 61-tisíc prvákov po celom Slovensku. Rodičia prváčikov bývajú pritom často viac stresovaní ako samotné deti. Učitelia ich však upokojujú, že naučiť deti čítať, písať a počítať je ich prácou. Aj riaditeľ bratislavskej školy na Drieňovej ulici Gabriel Kalna rodičom odporúča, aby deti školou nestrašili. A učiteľka Saltzerová im neskôr vraví, aby do polovice októbra deťom ani nedávali do peračníka pero. Zbytočne ho zničia. „Neočakávajte, že všetci začnú naraz písať. Niekto začne skôr, niekto neskôr. Ale nie je to žiadna hanba, ruku potrebujeme vycvičiť,“ pripomína prvácka učiteľka a ešte raz pridáva: „Dieťa nestresujte.“ Nech má školu rado.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #prváci #školský rok