Bratislava ožije súčasným tancom

Netradičné pohybové umenie predstavia v hlavnom meste tí najlepší tanečníci z celého sveta na 19. ročníku festivalu Bratislava v pohybe. Deväť samostatných tanečných podujatí sa bude konať od 4. do 24. októbra. Umelci prídu z Izraela, Švajčiarska, Českej republiky či Slovinska, nebudú chýbať ani slovenskí tanečníci a choreografi.

23.09.2015 15:00
Bratislava v pohybe Foto:
Experimentálne tanečné číslo súboru Tao Dance Theater.
debata

Festival sa už dlhé roky snaží priniesť na Slovensko to najlepšie zo súčasného tanca, prilákať chce predovšetkým mladých ľudí a záujemcov o alternatívnejšiu kultúru a experimentálne umenie.

Podujatie odštartuje predstavením čínskeho súboru Tao Dance Theater v historickej budove SND. Čínski tanečníci sa v rámci festivalu predstavia prvýkrát v histórii. V experimentálnom predstavení skúmajú siedmi muži potenciál ľudského tela ako vizuálneho prvku.

„Choreograf Tao Ye má špecifický prístup k pohybu, prepája v sebe východné filozofie so súčasným prístupom k telu. Keď som videla ich predstavenie v Číne, mala som pocit, že prepájajú nielen telo a myseľ jedného tanečníka, ale zároveň všetkých vystupujúcich,“ uviedla riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová. Tao Ye predstavenie nazval stroho 6 a 7, pretože nechce diváka naviesť k tomu, čo vlastne uvidí.

Dňa 5. októbra si budú môcť návštevníci pozrieť choreografiu s názvom Pocitové roz-umenie troch slovenských autorov Marty Polákovej, Juraja Koreca a Petra Šavela. Odohrávať sa bude v netradičnom priestore kaviarne Urban House a predstavia ho študenti a absolventi Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

„Skúsili sme nájsť zaujímavý priestor, ktorý by posunul súčasný tanec do iného kontextu a bol by bližšie k divákom, aj v tom fyzickom zmysle. Prostredie kaviarne totiž nebudeme nijako upravovať na hľadisko a javisko, chceme vytvoriť bezprostredné stretnutie diváka s tanečníkom,“ vysvetlila choreografka Marta Poláková. „Predstavenie bude interaktívne, vtipné a svieže,“ doplnil Juraj Korec.

Choreografia Black Out, ktorú diváci sledujú z... Foto: Asociácia Bratislava v pohybe, Philippe Weissbrodt
Bratislava v pohybe, tanec Choreografia Black Out, ktorú diváci sledujú z vyvýšenej platformy.

Preniesť tanec z interiéru do exteriéru sa snaží aj choreografia s názvom Black Out. Zaujímavá je tým, že naraz ju môže vidieť len 40 divákov. „Vybudujú špeciálnu platformu, na ktorej budú diváci stáť a pozerať sa na predstavenie zvrchu. To čo uvidia, je dvojdimenzionálne, okrem tanečníkov sú tam aj pohyblivé granule, ktoré spolu vytvárajú živý obraz. Toto predstavenie som videla v New Yorku a som veľmi rada, že sa nám ho sem podarilo dostať,“ vysvetlila Miroslava Kovářová. Diváci si ho môžu pozrieť 17. októbra v priestore súčasnej kultúry A4.

Veľkým lákadlom je aj tanečné dielo izraelskej choreografky Noa Shadur s názvom Shifters, We Do Not Torture People, ktoré uvedie v Mestskom divadle POH. Predstavuje politickú tému – postavenie človeka v dobe terorizmu. Traja tanečníci sú počas tanca nevinnými deťmi aj nebezpečnými militantmi zároveň. Choreografka je známa tým, že si vyberá ťažké politické spoločenské témy, napriek tomu jej predstavenia nie sú násilné.

Vstupenky na všetkých deväť podujatí si môžu diváci kúpiť online na stránke festivalu alebo priamo v divadlách pred začiatkom predstavenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #tanec #Bratislava v pohybe