Bratislava: Na Dušičky budú k cintorínom jazdiť posilnené spoje MHD

Bratislavské cintoríny budú počas Dušičiek otvorené dlhšie, až do 8. novembra budú prístupné v čase od 07:00 do 20:00. Na novembrové sviatky sa už pripravuje aj Dopravný podnik Bratislava, počas sviatočného víkendu posilní dopravu k cintorínom. Bratislavská radnica k Sviatku všetkých svätých pripravila niekoľko opatrení, ktorými chce prispieť k väčšej bezpečnosti návštevníkov cintorínov, plynulejšej doprave či väčšej čistote na cintorínoch. Informoval o tom primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s predstaviteľmi mestského pohrebníctva Marianum, mestskej polície a Dopravného podniku Bratislava.

28.10.2015 14:09
cintorín, hroby, dušičky Foto: ,
Na bezpečnosť pri cintorínoch či plynulosť dopravy budú dohliadať mestskí policajti, niektoré cintoríny budú strážené aj v noci.
debata

Mesto sa chce postarať o väčšiu bezpečnosť návštevníkov cintorínov. Cintoríny bude počas sviatočného víkendu strážiť približne 150 mestských policajtov, dohliadať budú na bezpečnosť či plynulosť dopravy. Ako priblížil riaditeľ bratislavského pohrebníctva Marianum Radoslav Vavruš, cez deň i v noci budú na cintorínoch hliadkovať protipožiarne hliadky. Na cintorínoch pred Dušičkami doplnili kontajnery na bioodpad či nádoby na sklo. Okrem iného návštevníci nájdu na bránach cintorínov aj mapky, ktoré im pomôžu sa v areáli zorientovať.

Marianum vychádza v ústrety ťažko zdravotne postihnutým, ktorí sa v ranných hodinách od 07:00 do 09:00 dostanú do areálu cintorína aj autom. Vavruš však pripomína, že návštevníci cintorínov majú aj svoje povinnosti. Rešpektovať musia zákaz vstupu na cintoríny so zvieraťom či pod vplyvom omamných látok. Tých, ktorí nariadenia nedodržia, môžu z cintorína nechať vyviesť.

Okolie cintorínov budú strážiť policajti, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť či plynulosť dopravy. Niektoré cintoríny budú policajti strážiť počas sviatočných dni dokonca aj v noci, aby z hrobov nezmizli sviatočné vence či kahance. Náčelník bratislavskej mestskej polície Peter Krajíček vyzýva návštevníkov cintorínov, aby boli obozretní a dávali pozor na svoje osobné veci. Odporúča, aby ľudia svoje osobné veci nenechávali v zaparkovaných autách a položené bez dozoru.

Dopravný podnik posilní spoje

Počas sviatočného víkendu (31. októbra – 1. novembra) budú posilnené autobusové a trolejbusové spoje k bratislavským cintorínom. K Cintorínu Slávičie údolie bude premávať posilnená linka č. 39, ktorá bude mať zhustený interval na 7,5 minúty po celej trase v úseku Cintorín Slávičie údolie – Trnavské mýto – Súhvezdná. Nahradí tak linku 31, ktorá v sviatočný víkend vypravená nebude. K Cintorínu Slávičie údolie sa budú môcť ľudia dostať zo zastávky ZOO aj linkami 30, 32, 37, 92 a 139.

Na linke č. 32 budú jazdiť posilové spoje podľa osobitného cestovného poriadku. Na linke 37 DPB vypraví kĺbové autobusy, ktoré budú jazdiť v úseku od Mosta SNP do Záhorskej Bystrice a na Strmé vŕšky. Medzi Záhorskou Bystricou a Mariankou budú jazdiť klasické vozidlá, kĺbové sa totiž v Marianke nevedia otočiť. Z krátkych na kĺbové autobusy sa bude dať prestupovať v Záhorskej Bystrici.

K Martinskému cintorínu sa cestujúci dostanú už spomínanou linkou 39, ale aj autobusmi 50, 61, 66 a 96. K Cintorínu Petržalka bude premávať posilová linka X80 podľa osobitného cestovného poriadku po trase Holíčska, Smolenická, Bratská, Kopčianska, Údernícka, Údernícka – kúpalisko, Gogoľova, Dargovská, Kaukazská, Cintorín Petržalka. Ku Krematóriu pôjde posilová linka X38 z Hlavnej stanice cez Patrónku, Lamačskú cestu a Hodonínsku. K Ondrejskému cintorínu budú premávať trolejbusy 202, 205, 206, a 208, Cintorín Vrakuňa bude dostupný linkami 65, 201, 202, 208.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dušičky