Nebezpečné látky našli aktivisti mimo skládky pri Hlohovci

Zo skládky odpadu v Hlohovci zrejme unikajú škodlivé látky. Aktivisti z Greenpeace Slovensko už majú v rukách výsledky vlastných vzoriek, ktoré pred dvomi týždňami odobrali niekoľko metrov od plota, ktorý oddeľuje odpad od okolia.

19.11.2015 15:30
skládka, Vlčie Hory Foto: ,
Areál odpadového hospodárstva Vlčie hory pri Hlohovci uzavreli pred dvomi týždňami.
debata (2)

Areál odpadového hospodárstva Vlčie hory pri Hlohovci uzavreli pred dvoma týždňami pre rozsiahle vyšetrovanie. Zásah si vyžiadal prítomnosť hasičov, hygienikov a chemikov. Merania hygienikov priamo na mieste nepotvrdili žiadne ohrozenie. Pracovníci Kontrolného chemického laboratória civilnej obrany v Nitre odobrali v areáli 11 vzoriek. Výsledky mali byť známe do týždňa. Tlačové oddelenie ministerstva vnútra nám v stredu do uzávierky neodpovedalo, čo v nich našli.

Aktivisti so špeciálnym výcvikom sa pre vyšetrovanie dovnútra areálu nedostali. Niekoľko vzoriek vody a sedimentov preto odobrali pár metrov od oploteného areálu, kde ukladajú aj nebezpečný odpad.

„Podarilo sa nám nájsť miesto, odkiaľ vytekala zapáchajúca tekutina priamo spod plota skládky, rovnako aj „jazierko“, v ktorom sa kvapaliny unikajúce z areálu hromadili,“ povedala hovorkyňa Greenpeace Miroslava Ábelová. Ďalšie vzorky obsahovali pôdu z hĺbky asi 30 centimetrov.

Nálezy aktivistov analyzovalo nezávislé laboratórium Environmental Institute (EI) v Koši pri Prievidzi. Vzorky poslali aj do zahraničia. Vo vode sa potvrdilo až 15 znečisťujúcich látok, medzi ktorými boli bisfenol A, dibutyl ftalát a trojica herbicídov. Bisfenol A a dibutyl ftalát sa používajú ako zmäkčovadlá pri výrobe plastov.

Podľa Jaroslava Slobodníka z EI sa obe látky najbežnejšie dostanú do životného prostredia rozpadom a vylúhovaním plastového odpadu. „Plasty na skládke sa postupne rozkladajú a keď prší, tieto látky sa s dažďovou vodou vyluhovávajú do podzemných či drenážnych vôd, ktoré odtekajú preč.“ Na skládkach sa preto vyskytujú bežne.

Bisfenol A môže narúšať hormonálny systém. Dibutyl ftalát sa považuje za toxický pre rozmnožovanie. Od roku 2008 je podľa Greenpeace na zozname prioritných nebezpečných chemikálií Európskej agentúry pre chemické látky. Závažnejšie sú však herbicídy, čo je druh pesticídov. Ich toxicita je podľa Petra Oswalda z EI preukázateľná vo veľmi nízkych koncentráciách, a to hlavne pre vodné organizmy. Namerané hodnoty porovnávali aktivisti s hodnotou PNEC.

Ide o limit pre koncentráciu látky, pri ktorej ešte nemá škodlivý účinok na ekosystém. PNEC však ešte nie je záväznou hodnotou. V rámci Európy existujú rôzne štúdie, ktoré môžu pre konkrétnu látku stanovať inú hodnotu PNECu. Jednotná hodnota sa určí až ďalším výskumom.

Presne stanovená hodnota, ktorá už má záväzný charakter, sa označuje ako EQS a je platná v rámci Európskej Únie pre vodné systémy. Herbicíd Triallate vo vodnej vzorke prekročil hodnotu PNEC z nemeckej štúdie 494-násobne. Ide o tuhú látku, ktoré sa takisto mohla dostať von ako výluh.

V pôde zistili prítomnosť polychlórovaných bifenylov, ktoré patria od roku 2007 medzi zakázané látky. V bežných podmienkach ide o tuhé látky. Z odpadového areálu mohli takisto uniknúť ako výluh. V prírode sa vyskytuje viac ako 200 ich zástupcov. Najtoxickejšie, ktorých je 12, vo vzorke neboli. „Tie, ktoré obsahovala, prekročili u nás stanovenú hraničnú hodnotu 4 mikrogramy na kilogram. Hodnoty nájdených bifenylov sa pohybovali od 3 do 23,5 mikrogramu na kilogram,“ povedal Oswald z EI.

Bifenyly sa v prírode rozkladajú veľmi pomaly. Koncentrujú sa v telách živočíchov a šíria sa v potravinových reťazcoch. Aj v stopových množstvách môžu mať nepriaznivé účinky na živé organizmy. „Môžu oslabovať imunitný systém, poškodzovať pečeň, spôsobovať reproduktívne abnormality, poruchy neurologického a endokrinného systému alebo poruchy intelektu,“ uvádza Greenpeace. Pôda obsahovala najmä polyaromatické uhľovodíky, ktoré sa v prírode vyskytujú bežne.

Výsledky podľa aktivistov naznačujú, že odpad nie sú v areáli bezpečne uložený. „Nebudeme polemizovať o tom, ako sa v areáli nakladá s odpadom, ale určite nie je v poriadku, ak sú nebezpečné látky mimo areálu v takom rozsahu a v takých koncentráciách, aké sa potvrdili v našich vzorkách,“ uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Katarína Nikodemová.

Greenpeace posunulo svoje zistenia samosprávam, ktoré sa nachádzajú v blízkosti areálu. Podnet poslali aj na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. „V najbližších dňoch podáme podnet na Generálnu prokuratúru SR pre vážne podozrenia, že došlo k spáchaniu trestného činu ohrozenia a poškodzovania životného prostredia,“ dodala Ábelová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #skládka #Hlohovec #Vlčie hory