Bude vo zvonici visieť zvon či satelit?

Zo zvoníc v Zázrivej sa nešíri už len zvuk zvona, ale aj internetový signál. Firmy poskytujúce internetové pripojenie na ne pripevnili satelity a vysielače. Zlepšili tým pokrytie signálom, pokazili však vzhľad zvoníc, ktoré sú desaťročia typické pre zázrivské doliny. Výdobytky techniky pôsobia čudne, krajinná architektka ich prirovnala k parazitom.

24.11.2015 10:00
zvonica, vysileač, Zázrivá, internet Foto: ,
Zvonica či vysielač? Takto vyzerá zvonica v Zázrivej-Petrovej po inštalovaní technických zariadení na šírenie internetu.
debata (2)

Zázrivá má jedenásť dolín a presne toľko zvoníc. Stavby sú na miestach, odkiaľ sa zvuk dobre šíri do doliny, a zrejme túto ich výhodu využili aj poskytovatelia internetu. A tiež to, že ľudia k nim dotiahli elektrinu, aby nemuseli zvoniť ručne.

Hoci boli zvonice prestavané, premiestnené či nanovo postavené, neuberá im to na výnimočnosti. „Zvonice sú jedinečné a myslím, že si zaslúžia ochranu, aj keď samotné stavby nie sú zapísané v zozname pamiatok. Sú významným architektonickým prvkom, roztrúsené v rázovitej lazníckej podhorskej krajine. Na Slovensku môže ísť o najväčšiu koncentráciu zvoníc v rámci územia jednej obce,“ mieni krajinná architektka Mária Sklenárová. Hnevá ju, že sú na nich nainštalované vysielače. „V podstate parazitujú na tej stavbe,“ dodáva.

Zvonica v Zázrivej-Bielej je jedna z troch,... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
zvonica, vysielač, Zázrivá, internet Zvonica v Zázrivej-Bielej je jedna z troch, ktoré sú ešte na ručný pohon. Zostala ušetrená, bez antén a vysielačov.

O zvonice sa starajú chlapi z dediny. Ani im sa nepáči, že ich hyzdí vysielač či satelit. „Kazí to vzhľad zvonice. Nech si postavia stĺpy a tam nech si tie zariadenia dajú,“ hovorí Jozef Šuster. Zvonice sú stále funkčné. Na troch sa ešte musí zvoniť ručne, v ostatných dolinách sú na elektrinu. „Zvonia ráno, na obed a večer. Najmä kvôli modleniu. A tiež sa zvoní, keď niekto v doline umrie,“ hovorí Ján Chovanec.

Z jedenástich narástli vysielače na dvoch zvoniciach, v častiach Dolina a Petrová. Firmy, ktoré ich inštalovali, sa odvolávajú na súhlas ľudí, ktorí majú jednotlivé zvonice v správe a čerpá sa od nich aj elektrina.

František Štyrák, majiteľ pozemku a správca zvonice v Doline tvrdí, že hoci má rád tradície, nie je proti rozvoju, ani proti tomu, aby sa internet šíril. Trval na tom, aby zariadenia nenarušili vzhľad zvonice. „Pôvodne sme chceli dať antény na samostatný malý stožiar, ale pri zvonici by to nebolo vhodné. Prvý týždeň boli antény vonku na konzole, ale potom sme to prerobili tak, aby sa schovali dovnútra zvonice a nebolo ich vidieť,“ dopĺňa Martin Kovalčík z firmy Oranet.

Ilustračné foto. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
zvonica, vysielač, Zázrivá Ilustračné foto.

Aj druhá firma ElvisDK tvrdí, že zariadenia na zvonicu v Petrovej dali so súhlasom správcu zvonice, jeho deti si objednali internetové pripojenie. Dôchodca Pavol Chovanec však bol prekvapený, keď videl, čo všetko je na zvonici pripevnené. „Špatí to tam. Ja to nepoužívam, pokojne to môže ísť dole,“ povedal. Róbert Papšo z ElvisDK prisľúbil, že situáciu vyriešia tak, „aby boli všetci spokojní“.

Kto vlastne zvonice vlastní? Na papieri nik, no obyvatelia aj vedenie obce sa zhodujú v tom, že patria ľuďom, ktorí ich spoločne stavali. „Budeme sa určite vysielačmi na zvoniciach zaoberať, minimálne požiadam firmy, aby ich dali dole. Musím si urobiť právnu analýzu, aby som vedel posúdiť, či obec má dosah nariadiť to odstrániť, pretože to nie je vlastníctvo obce ani tých, ktorí tam povolili zavesiť antény. Budeme robiť všetko pre to, aby sa to nerozmáhalo,“ hovorí starosta Zázrivej Matúš Mních.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #satelit #zvon #Zázrivá