Sprenevera v škole v Kysuckom Novom Meste. Chýbajú peniaze na platy

Škola prišla o desaťtisíce eur. Tie mala zo školského účtu na svoj súkromný či dcérin účet presúvať bývalá zamestnankyňa školy. Počas roka školu pripravila údajne až o 50-tisíc eur. Prípadom z Kysuckého Nového Mesta sa zaoberá polícia, ktorá začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Vyšetrovateľ zatiaľ nikoho neobvinil.

24.11.2015 16:00
debata (3)

Riaditeľ školy prípad oznámil na polícii koncom októbra, len čo spolu s bankou zistili podozrivé a neoprávnené prevody peňazí zo školského účtu. „Konal som okamžite, podal som trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, aby sa vec posunula k vyšetrovaniu,“ hovorí riaditeľ ZŠ Suľkov v Kysuckom Novom Meste Pavol Zátek.

Podozrivá z neoprávnených finančných presunov je bývalá ekonómka školy, teda človek, ktorý by mal strážiť školskú kasu i finančné prostriedky tak, aby boli míňané v súlade s rozpočtom aj s možnosťami organizácie, pre ktorú pracuje.

Prípadom sa okrem polície zaoberalo už aj mestské zastupiteľstvo. Škola je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, finančné zdroje získava od štátu i mesta. „Ide o školu, ktorá má právnu subjektivitu, kde štatutár si riadi celú činnosť vrátane pohybov finančných prostriedkov na svojom účte,“ hovorí primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel. Peniaze škole chýbajú, bez pomoci mesta by mala problém s výplatami pre zamestnancov. Malo by ísť o sumu okolo 50-tisíc eur.

„Neviem podrobne povedať, koľko to je, pretože je to v súčasnosti predmetom vyšetrovania. Ale dosť značný finančný objem, pretože je ohrozená výplata učiteľov v mesiaci december, keď škola si musí zabezpečiť túto výplatu odložením finančných prostriedkov do depozitu,“ doplnil primátor. Podľa zatiaľ predbežných informácií peniaze na súkromné účty neoprávnene odchádzali počas celého tohto roka, či nie náhodou aj dlhšie, už musí zistiť vyšetrovanie.

Žena, ktorá mala školské peniaze prelievať cez internet banking na rodinné účty, už v škole ako ekonómka nepracuje, prepustili ju pred dvoma týždňami. Tvrdí, že peniaze je ochotná vrátiť. Stretnúť sa nechcela, ale v telefóne tvrdila, že dôvodom jej konania mali byť problémy, ktoré súviseli s vydieraním, vyhrážaním až prenasledovaním.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #sprenevera #trestné stíhanie