Spoločnosť EEI si nebude nárokovať náklady na parkovanie

Košická firma EEI, ktorá mala v bratislavskej mestskej časti Petržalka zabezpečiť nový systém parkovania, si nebude nárokovať žiadne náklady, ktoré predpokladala koncesionárska zmluva.

03.12.2015 16:14
debata (2)

„Mestská časť sa na druhej strane zaviaže, že dokumentáciu, ktorá bola súčasťou materiálov predkladaných na zastupiteľstvo, nebude pre svoje účely používať. Sú to výkresy organizácie dopravy na miestnych komunikáciách pre celé územie Petržalky," uviedla tlačová tajomníčka petržalského miestneho úradu Michaela Platznerová. Dodala, že doterajší proces prípravy parkovacej politiky tak, ako ho navrhovalo vedenie, uzavreli. Firma EEI odstúpila od zmluvy koncom októbra. Urobila tak po tom, ako voči zákazke, ktorú vyhrali, ako aj voči samotnej spoločnosti začali niektorí petržalskí poslanci antikampaň.

Ako ďalej Platznerová pripomenula, téma parkovania v Petržalke je po odstúpení koncesionára opäť na bode nula. „Najväčší kritici navrhovaného systému sa však vyjadrili, že majú pripravené svoje podrobné riešenia, takže čakáme na ich predloženie, na ťahu sú poslanci," doplnila s tým, že situáciu môže zmeniť aj Hlavné mesto SR Bratislava, ak zavedie celomestské pravidlá parkovania, ktoré budú záväzné aj pre Petržalku. „Tam už však musíme počítať napríklad aj s tým, že približne 20 až 25 percent výnosov z predaných parkovacích kariet bude smerovať nie mestskej časti, ale mestu."

Firma EEI sa rozhodla, že spoluprácu ukončí, „podľa nich to naozaj nemá význam a nechcú s nami spolupracovať,“ povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan novinárom na októbrovom zasadnutí petržalského zastupiteľstva, na ktorom mali poslanci rokovať o všeobecne záväznom nariadení o novej parkovacej politike v mestskej časti. Starosta s firmou EEI podpísal zmluvu v júni tohto roka. Investor, košická firma EEI, sa v zmluve zaviazala, že v Petržalke vybuduje a bude prevádzkovať kompletný parkovací systém. Za parkovacie karty by po zavedení parkovacej politiky rezidenti platili 60 eur za jedno auto, za druhé 90 eur a za tretie auto v domácnosti 120 eur. Abonenti bez trvalého pobytu v Petržalke mali za ročnú parkovaciu kartu zaplatiť 800 eur. „Za posledné týždne sme si vypočuli z úst takzvaných expertov na rezidentské parkovanie toľko nezmyslov a urážok a prečítali a videli toľko mediálnych skreslení a zavádzania, že to nemá zmysel. Občania Petržalky si asi budú musieť na poriadok v parkovaní na svojom sídlisku počkať dlhšie,“ uvádza sa v stanovisku EEI, ktoré firma koncom októbra poskytla tlačovým agentúram.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #parkovanie