Strečno sa v nedeľu opäť uzavrie

Cestu medzi Žilinou a Martinom opäť v nedeľu uzavrú na osem hodín. Horolezci a geológovia musia dokončiť prieskum skalných blokov, ktoré sa posúvajú a môžu spadnúť na frekventovanú cestu. Táto nedeľa by už mala byť posledná, keď doprava musí pre prieskum v Strečne zastať od 8. do 16. hodiny.

04.12.2015 07:00
Strečno Foto: ,
Vodičom sa ako obchádzka odporúča cesta cez Terchovú. Obce, ktorými táto obchádzková trasa prechádza, trpia, najmä posledné dve nedele bolo cítiť väčší nápor áut na trase, ktorá prechádza cez obce Terchovskej doliny.
debata (1)

Premávku na ceste budú v oboch smeroch riadiť príslušníci polície. V krátkodobých asi 30-minútových intervaloch bude premávka v jazdných pruhoch uvoľňovaná, v závislosti od vykonávaných prác. Vodičom sa ako obchádzka odporúča cesta cez Terchovú. Obce, ktorými táto obchádzková trasa prechádza, trpia, najmä posledné dve nedele bolo cítiť väčší nápor áut na trase, ktorá prechádza cez obce Terchovskej doliny. Už vôbec si nevedia predstaviť, že by Strečno v budúcom roku počas sanácie brala malo byť uzavreté na dlhšie obdobie.

Starosta Terchovej uplynulú nedeľu počas krátkej chvíle monitoroval autá. Každú 3 a pol sekundy prešlo auto, a to už bolo po štvrtej hodine, keď na hlavnej ceste cez Strečno opäť pustili premávku. „V časti Biely Potok nemáme chodník. Je to obývaná časť a tam je životu nebezpečné sa pohybovať pri tej frekvencii, ktorá tam je počas uzávery Strečna," hovorí starosta Milan Laurenčík.

Vodičov vyzývajú, aby aspoň jazdili ohľaduplne a dodržiavali predpísanú päťdesiatku v obciach. Cesta cez Terchovskú dolinu je hlavnou trasou pre ľudí z Oravy a Poľska, ktorí dochádzajú za prácou do Rakúska. Keď sa k nim pridajú aj vodiči, ktorí obchádzajú Strečno kvôli prieskumu skalných blokov alebo pri nehode, keď je cesta neprejazdná, je doprava v obciach prehustená. „Z pohľadu presunu obyvateľstva sú u nás najhoršie jednoznačne piatok a nedeľa," hovorí starosta Belej Matúš Krajči.

Obchádzka pôjde cez Terchovú. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
strecno Obchádzka pôjde cez Terchovú.

Momentálne sa v Strečne na nebezpečnom brale robí inžiniersko-geologický prieskum, ktorý má byť hotový do Vianoc. V skalách sú nové dilatometre, ktoré zaznamenávajú pohyb skalných blokov a zabezpečujú online prenos údajov. Trhliny a posuny skál merajú horolezci priamo v teréne, okrem toho súčasťou prieskumu budú aj laserové merania. Rozsiahly prieskum má priniesť riešenia na zabezpečenie skalného masívu. Ich realizácia si však môže vyžiadať uzavretie strečnianskeho úseku hlavnej severnej trasy zo západu na východ republiky aj na niekoľko mesiacov. V Strečne však aj krátkodobé uzavretie cesty znamená veľký dopravný problém. Starostovia z Terchovskej doliny by preto privítali riešenie, ktoré by premávku v Strečne nezastavilo a neodklonilo do ich obcí. Jedným z nich môže byť galéria, teda prekrytie cesty, ktoré sa bežne využíva v alpských oblastiach a ktoré chráni vozovku a vodičov pred padaním kameňov, hliny či štrku.

„V každom prípade treba hľadať riešenia, aby doprava počas sanácie brala v Strečne možno bola len obmedzená, ale nie zastavená. Buď vykonávať práce takou technológiou, ktorá to umožní, alebo vybudovaním galérie, ktorá by prekryla cestu nielen počas sanácie, ale mohla by aj dlhodobo fungovať," povedal riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

Kedy a či vôbec sa bude galéria stavať, má byť známe po prieskume, ako aj návrhy a rozsah sanácie brala. „Po prieskume budeme vedieť, čo tu je, koľko tu toho je, čo hrozí a budeme vedieť postup, akým spôsobom zabrániť prípadným škodám alebo prípadnému odtrhnutiu časti brala," uviedol pri ostatnej kontrole prieskumu v Strečne minister životného prostredia Peter Žiga. Práve jeho rezort by mal rozhodnúť o zabezpečení brala. Až potom bude známy rozsah a možnosti opatrení, a teda aj dopravných obmedzení v Strečne. Práce sa majú robiť na jar.

V Strečne ohrozujú premávku na hlavnom severnom ťahu medzi Žilinou a Martinom štyri skalné bloky, ktoré sú priamo pod hradom. Naposledy sa podrobný prieskum a sanácia v tomto priestore robili v roku 1981. Odvtedy sa stav zmenil a zhoršil. Pravidelné merania sa na brale robia dve desaťročia. Prvé väčšie posuny boli zaznamenané pred štyrmi rokmi a najväčší vlani.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Strečno #uzávera